Életkép


Létrehozva: 2012. július 15. 20:22:16 | Megtekintve: 2474x | Kategória: Mindenféle | Utolsó módosítás: 2012. július 15. 21:24:09 [VtSoftware]

Szerző: MarikaFeherne

Van egy - nem is kicsi - kertünk, a lakóhelyünktől 11 km-re. Nyarainkat ott töltjük, kivétel a tartósan esős idő.

Ez a kert a helység központjától eléggé távol van, de csöppet se csendes. Valamikor szőlősgazdák uralták a környéket, ma csak elvétve találni kizárólag szőlőültetvényt.

A mi kertünk nagyon jó helyen van, egy jókora gödör van az utcán, esőzés esetén fürdőmedencének is megfelelne.

Az egyik szomszédunk 20 éve nem látta a kertjét, mi se látunk át a második szomszédba ennek köszönhetően.

A másik szomszédunkban van a környék "művelődési központja", a kocsma. Nem kell nekünk se rádió, se tv, se internet, az intézmény törzsvendégeitől mindent megtudhatunk, nem lévén magas betonfal kerítésünk, csupán hibiszkusz-sövény az elválasztó, hogy ne lássanak a tányérunkba.(korábban volt rá példa)

Egyik este eldöntöttük a párommal, hogy vacsorára - az erre létesített építményen - nyársra fűzött szalonnát fogunk sütni.

Nálunk már izzott a parázs, a vendéglátó egységben pedig megtárgyalták a másnapi lucerna kaszálást, a Matolcsyt, meg a foghíjjas Ili nagy seggét. Sült szépen a szalonnánk, mikor a művelődési központból, kopogás nélkül természetesen, beállított az utcabéli munkanélküli, feketemunkából élő Józsi, hogy eltörött a dűznije, nincs-e nekünk egy pót-dűznink, és igen jó illata van a szalonnának.

Pót-dűznink az nem volt, de egy nyársra fűzött szalonnát, kenyérrel, kovászos uborkával kapott a Józsi, amit egy jó pohár ásványvízzel leöblített és megelégedetten elköszönt, sajnálva, hogy hiába jött át hozzánk.

Kis tanyánk komfortfokozata úgymond ősember-kori, mert csak villany és víz van központilag. A napi tisztálkodással nincs gond, mert van egy rakétakilövőnek becézett műtárgyunk, ami egy kifuserált hydrofor-tartályból, némi szerelvényből, meg egy zuhanyfejből áll, a melegvizet természetesen a Nap ereje biztosítja, ami a fürdésekhez éppen elég.

Reggelente korán kelünk, mire a meleg fejbevágna bennünket addigra elvégezzük az aznapi mezőgazdasági tevékenységet, mindig az aktualitásnak megfelelően. Kicsit főzőcskézek, ebéd után egy kis szunya. Nos ez után jön számomra az igazi élvezet! Addigra már nem süt a nap a kis 1,20 x 1,20-as teraszkánkra, és onnan figyelhetem a természetet.

Háromféle albérlőnk van akik nem fizetnek bérleti díjat: a legyek, a hangyák és 2 db béka. Igen béka! Elszórakoztatnak.

Üldögélek, kezemben a légycsapóval. Számolom a lecsapott legyeket, nini, már 8 db, épp elég a lépcső mellett nyitott lyukban a hangyáinknak. Be is húzkodják szép sorba mindet, amelyik légy kicsit nagyobb, azt megszabadítják a szárnyától, úgy teszik magukévá. Szorgos ki állatkák a hangyák.

Estefele, sötétedéskor előjönnek búvóhelyükről, a lépcső alól a békák. Nagyon óvatos állatkák, mert előbb jól körülnéznek, hogy nincs-e ellenség, még a hangyák által ottfelejtett légy se kell nekik, mert ők bizony a friss árut szeretik. Elugrálnak, mindig egyazon irányba, ki tudja hova, és ott mit csinálnak? Hajnalban néha látom őket hazajönni, mikor a friss hajnalban a kis teraszon kortyolom a finom kávét. Még megvárom, míg a feketerigónk, és a pintyőke eldalolja ébresztőjét, és indul előről az egész napi robot.

Kulcsszavak: Életkép


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

borbala2012. július 16. 10:44:04Válasz
Tudtam! Csiga-biga te aztán kitoltad a szarvadat... Nagyon tetszett Marika! A humorod megnevetetett... az idilt a hangyákkal, legyekkel, békákkal meg szinte láttam magam előtt. Aranyos, bekés, humoros, élvezetes, szórakoztató az írasod... Csak így tovább!
Ildikó2012. július 16. 12:31:18Válasz
Micsoda jó kis szösszenet. Az én nénikém :-) Olivérnek is felolvasom esti mesének.
mimóza2012. július 28. 13:23:39Válasz
Nekem már akkor is nagyon tetszett, amikor megírtad - és azért javasoltam tedd ki, hogy másnak is legyen kellemes olvasni-valója !!
Iván Enzsöl2012. szeptember 4. 11:51:59Válasz
Szupernagyi! most panaszkodsz vagy dicsekszel? Szösszenet jó a bogarasságot értem, a kertből van, és nyugodtan szóba állhatsz (Ülhetsz) velem! Nagyon remélem ez nem hattyúdal? Még sokat kell áskálodnod itt is ott is!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum