Kizsákmányolunk


Létrehozva: 2015. október 2. 12:30:13 | Megtekintve: 1321x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2015. október 2. 12:46:35 []


Szerző: Fery
Olvasgatom a trendeket, olvasgatom azt, hogy már a világ gazdaság is azt vizionálja, hogy a lendületes fejlesztések után, mégiscsak egy stagnáló gazdasági rendszer várható.
Persze elmesélnek rá millió okot, adnak rá annyi magyarázatot, amiről már az a régi vicc jut eszembe, ami még az átkosban született...

Két ember beszélget, mondja az egyik,
- Te haver, én nagyon nem értem ezt az új gazdasági mechanizmust - mire a másik :
- Na várj, egyszerű ez, majd én megmagyarázom.
- Te hülye, megmagyarázni én is megtudom.... De én érteni szeretném.

Szóval a legfőbb problémám, hogy kimaradt a magyarázatokból, ami szerintem a legfőbb oka az egész hanyatlásnak.
Szerintem az egyik a kapitalizmus. A versenyhelyzet valóban óriási fellendülést hozott, eszméletlen méretű technológiai változásokat. De ezt egy olyan kettősséggel érte el, ami a végén egész egyszerűen önmagába fordul.
A fejlesztések, rengeteg pénzt emésztenek fel, ami az esetek többségébe a fizetések rovására megy. A cégek minimális szinten fizetik meg a dolgozókat, viszont utána azt várják, hogy az új technológia gyorsan elterjedjen. Csak hogy az embereknek nincs rá pénze, lassan terjed, egyre nehezebben hozza meg a kívánt hasznot. Ez az egyik csapda.
A másik az, hogy a mértéktelen fejlesztés, a lépcsőzetes piacra dobás, és a fogyasztói társadalom, olyan mértéktelen nyersanyag kitermeléssel jár, hogy az ükunokáink már egy nyersanyagban lerabolt, kifogyott olaj és gázmezőkkel, letarolt erdőségekkel rendelkező Földön fog élni. Hogy hogyan, azt még a jó ég sem tudja.
Ez mellett, olyan döbbenetes szeméthalmokat hozunk létre, ami már most majdnem hogy kezelhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy az atomerőművek hulladékának több százmillió éves felezési idejével, egy időzített bombát küldünk előre távoli leszármazottainknak. Pedig az emberben állítólag az egyik legerősebb ösztön a fajfenntartás ösztöne, amit jelenleg mégis felülír, a mérhetetlen kapzsiság és gyerekeinket az időben úgy eresztjük a világba, egy olyan - gyakorlatilag élhetetlen - világba, amiben magunk sem szeretnénk élni.

Rablógazdálkodást folytat az ember az emberrel, az ember a természettel, az ember a természeti kincsekkel. És a technológia mindezeken simán győzelmet arat, olyan anyagokat tudunk kitermelni, ami megkönnyíti az életünket, ami szebbé és jobbá tehet a sorsunkat.

DE MEDDIG ?

Gyanítom már nem sokáig.
Ráadásul a politika, a harácsolás már az önpusztítás határát súrolja, mégsem akad senki aki megállítsa.
Ma már nem szabadna atomerőműveket építeni, mert több okból is veszélyes. Egyrészt a sugár veszély, másrészt az elhasznált fűtő elemek problémája.
Mint ahogy a mértéktelen fakitermelés is keményen hozza magával az időzített pusztulást, ugyanis jelenleg az egyetlen olyan dolog a Földön, amely képes előállítani azt az oxigént, amely nélkül emberi élet nem létezik. Mert a pénz az Isten, a pénz a minden. De mikor az ember az utolsó fát is kivágja, rá fog döbbenni, hogy a pénzt nem lehet belélegezni...
Mégis az ember, hektár számra írtja azt, ami az életünket adja. Nem hiszem el, hogy normális az emberiség.

Az a döbbenetes kapzsiság, ami az elmúlt évszázad fejlesztéseit indokolja, nagyon magasra tette a mércét. A fejlesztéshez újabb anyagok kellenek, újjabb hatalmas kitermelések, újabb energia hordozók.

Iszonyú méretű az üvegfelhasználása a világnak, de egyszer a sivatagok homokja is el fog fogyni. Döbbenetes mértékben fejlődik a számítástechnika, de a félvezetőgyártás ismét csak rablógazdálkodást eredményez. És a szilícium, a gallium, a germánium is elfogy egyszer...Mint ahogy az olaj és a földgáz is.
A mi unokáink már megérhetik, hogy a fosszilis energia hordozók elfogynak. Amit a föld létrehozott évmilliók alatt, azt az ember kb. 200 év alatt lerabolja.

És utána...??? A puszta kövön nem lehet megélni, pedig éppen most mi kényszerítjük erre távoli leszármazottainkat.
Nem fognak szeretni minket.



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

picike2015. október 2. 18:00:33Válasz
Ez tényleg döbbenetes Feri!
És hiába vannak olyan pedagógusok, mint a lányom is, aki a környezettudatosságra fordítja nagyon sok idejét a gyerekekkel, nem sokra megy!
Mert tényleg a pénz az Isten ezen a bolygón!
Ugyanakkor tömegek vannak olyan helyzetben, hogy enni sem tudnak!
És a legszomorúbb az, hogy a mértéktelen pusztítás mellett a tudatlan, mindenből csak a saját hasznát néző "vezetők" ebben a qrva országban is az atomot favorizálják! Mert ebből is sok pénz megy a zsebükbe!
Szóval, lerablunk, kifosztunk, kizsákmányoljuk az anyánkat! És egyszer a Földanya lázadni fog, mi meg beledöglünk!
marika.ani@gmail.com2015. október 3. 16:43:27Válasz
Ez az egyik,---tán a legfontosabb is,-- szívügyem. Sajnos kevesen vagyunk, akik a régi, a jól bevált környezetbarát termékeket használjuk, nem csupán a takarításhoz, de a tisztálkodáshoz is! ( Ha a kisbaba bőrének jó a babaszappan, nekünk miért ne lenne megfelelő? ) Mivel gyakran túrázunk, ( hetente egyszer mindenképp, de van hogy többször is) látjuk, mi van az erdőkben. Tragédia. A privát, ezáltal legtöbbször bekerített erdőkről meg ne is beszéljünk! A viharok által kicsavart fák, letört hatalmas ágak... Hogy majd elkorhadnak? Igen, de nem 10-20 év múlva. Ami nincs bekerítve, elkerüljük, mert balesetveszélyes, amellett, hogy sok helyen áthatolhatatlan. Félelmetes, amit írtál, mert igaz.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum