Katasztrófa földön-égen


Létrehozva: 2013. március 16. 20:00:33 | Megtekintve: 3552x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2013. március 16. 22:17:48 [Fery]


Szerző: Fery
Érdekesen működik a Magyar Tavasz....

Volt pár nap barátságos idő, majd, lazán ránk köszöntött a sarkvidéki tél. Akik interneten nézelődtek, nagyjából már tudták hogy kemény idők jönnek, de erre azért ők sem számítottak. Ennyire durvára én sem, pedig néhány telet már megértem...
Egyik pillanatról a másikra lecsapott a kemény tél a 15 fokos tavasz kellős közepén, megbénítva az országot. Első gondolatom azért csak az volt, hogy hogyan lehet, hogy ennyire megfeküdt az ország. Van nekünk állítólag hatékony katasztrófa védelmünk, melynek azért kicsinykét előbb kellett volna felhívni a lakosság figyelmét, a közelgő ítéletidőre. Mert persze hallgattuk a Híradókban, hogy hideg lesz, esni fog a hó. De arról nem sok minden szólt, hogy falvakat fog elzárni a külvilágtól, hogy városokban, sőt majd komplett megyékben kell gépjármű közlekedési tilalmat elrendelni...

Na, de leszakadt az ég, megjött a hó, a hóvihar. Viszont nem jött vele a katasztrófa védelem. Az éjszaka folyamán a rendőrség lezárt amit tudott, dolgoztak a fiúk keményen, a tűzoltókkal és a mentősökkel karöltve. Tették amit tudtak, tették a dolgukat. Igaz, én nem mozdultam ki otthonról, nem volt szükségem mentésre, de úgy érzem sokak nevében tartozom én is köszönettel, kőkemény, áldozatos munkájukért....
Segítettek ahol tudtak, de valahogy képtelen voltam, igen becsülendő munkájukban felfedezni egy központi irányítás hatékonyságát. Hiányzott a légi támogatás, a helikopteres egység, és a régen ilyen helyzetekben, gyakorlatilag azonnal mozgósított honvédség. Első blikkre kénytelen voltam a katasztrófa védelem igen erős hiányosságai miatt kiállítani nekik a számlát. A katasztrófa védelem frissen kitüntetett feje, mintha nem állt volna a helyzet magaslatán. Pedig ott lett volna a helye. Na de, minden jó ha a vége jó, gondolhatnánk, lassan véget ért az éjszaka...Rengetegen voltak még a hó fogságában, több autópályán összefutott, összetört autók tömege, fázó és éhező emberek, mobilokkal a Facebook-on kértek segítséget, mert a mentés szervezése, még mindig nem állt a helyzet magaslatán.
Aztán egyszer csak megjött a felmentő sereg....SMS-t küldött a Belügyminisztérium.

" Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át egy másik autóba! Belügyminisztérium "

Na sokan rögtön kész is voltak mint a mateklecke. Rengetegen kifigurázták az üzenetet, nem is lepett meg a dolog. Mellékesen szólva, ha nyakig havasan, esetleg koszosan, fázva, megkérném az épp arra járó belügyminiszter urat, hogy ha már küldte ezt az SMS-t, akkor talán engedjen be az autójába....
Szerintem másnap már a sitten ébrednék...
Szóval oké, hogy sok ember segítőkész, de hogy nem mindegyik engedi meg, hogy vadidegeneknek, hogy beüljenek az autójába, az tuti. Még ilyen helyzetben sem. Lehet tippelni, hány fideszes politikus tenné meg. Mondjuk Lázár, Rogán...??? Na jó, ne álmodjunk.

Szóval az üzenet megfogalmazásával is vannak problémáim. Kapta boldog-boldogtalan, autótulajdonos és akinek autója sincs, na meg olyan is, aki otthon ült és azon törte a fejét hogy most lemenjen a lakásból és üljön be a kocsijába...???
És ha kifogy a benzin, vagy talál egy másikat a garázsban, vagy nem....

Érdekes módon, nem mindegyik szolgáltató állt kötélnek SMS ügyben. Volt amelyik rögtön átlátta az üzenet bugyutaságát, a belügy részéről az önfényezés lehetőségét, a pótcselekvés szabadságát. Ha már a mentést képtelen voltak koordinálni, akkor legalább találtak módot arra, hogy tájékoztassák a lakosságot, címszó alatt....el lehetett sütni ezt az SMS-t.
Persze egy dologgal nem árt tisztában lenni. Egy normálisan működő országban, egy normálisan működő katasztrófavédelem, a kormányon keresztül, akár kötelezheti is a szolgáltatót, katasztrófa helyzeti értesítő kiküldésére. Ismétlem, egy normálisan működő országban, egy normálisan működő katasztrófavédelem.
Nem tudom pontosan, hogy a szolgáltatók mozgástere mekkora ez ügyben, ezt a koncessziós szerződés taglalja. Vagy a koncepciós, ami ezután jön. Gyanítom, kormányunkat ismerve, talál majd módot a retorzióra. Szóval nem irigylem őket...

De a katasztrófavédelem még mindig sehol. Igaz közben a belügy nyilatkozott, hogy a katasztrófavédelem munkájával abszolúte meg van elégedve, ellenben az állampolgárokkal és a fegyelmezetlen viselkedésükkel már nem. Na felnyerítettem.

Mégis hogy képzelik a felelőtlen állampolgárok, hogy miután ekkora viharról és ilyen ítéletidőről a kutya sem szólt nekik, ők csak úgy felelőtlenül kolbászolnak az ország útjain, kitéve szerencsétlen belügyminisztériumot olyan komoly feladatnak, mint egy SMS megfogalmazása....
Arról már nem is beszélve, hogy ha megkérdezzük az ominózus, felelőtlenül kolbászoló állampolgárokat, hogy ők mennyire vannak a belüggyel megelégedve...
Gondolom mondanák, hogy szegény ember az, aki csak SMS-t tud küldeni. Lévén ez valami olyasmi, mint az ígéret szép szó...Írták segítenek.
Aztán felröppent egy érdekes hír, miszerint 5 azaz öt darab lánctalpas harckocsit vezényeltek, országunk néhány kilométernyi autó útjára.

Na wazze, Március 15, Lánctalpra Magyar....

5 darab. Nem lesz az sok egy kicsit....??? Az a pár százezer behavazott négyzet kilométer, ugyan mi már egy harckocsinak. Érdekesen szemléltem a hírt, hiszen réges-régen egy messzi-messzi galaxisban, az agyonszidott Kádár rendszerben, ilyenkor már Kraz-ok, tankok huzigálták ki az oldalukon fekvő Dinószauruszokat, melyek leginkább az Ikarusz névre hallgattak. Páncélozott szállító harcjárművek hordták az árút a boltokba, s vettek részt a mentésben is. Nemcsak civil, hanem katonai mentők is szállították kórházakba, melegedőkbe az átfagyott embereket.

De ez elmúlt, ma már nem kell gondolkodni, nem kell koordinálni. Elég küldeni egy SMS-t, majd kiállni a pódiumra, és megmagyarázni, hogy mindent kézben tartottak, mindent irányítottak, mindent tudtak.....Oööö, miről is van szó...?

Aztán egyszer csak tényleg beindult a mentés. Egyszer csak hókotrók, hómarók indultak el az ország útjain. Menteni. Persze az Osztrák rendszámokat látva, kétségbe vonnám ez ügyben, a hazai katasztrófa védelem, és az SMS-belügy kompetenciáját...Bizony-bizony sógorék döntöttek úgy, hogy olyan impotenciával álltak neki a hazai fejesek a mentés koordinálásának, hogy ide bizony elkél az Osztrák Viagra...És megalakult az Osztrák-Magyar Hómarhia...Marták a havat mint a barom, mentették az embereket. Nem tudom a kormányzat, és egyéb szerveink mit szóltak hozzá, én illendően megköszönném a munkájukat, ezúton is.

Mindenesetre, azt hogy a hazai katasztrófavédelemnek hogyan köszöni meg az ország az impotenciáját, azt még nem tudom...
De egy biztos, nem ártani illendően, érdemeik szerint megköszönni....

Kulcsszavak: belügy, sms, katasztrófa


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

picike2013. március 16. 20:20:17Válasz
Na, szóval a katasztrófavédelem! Az ilyen barom télügyi biztost az első percben ki kellett volna rúgni, mégpedig úgy, hogy a lába se érje a földet! Aztán sunyisanyinak meg a szájába rágni, hogy a hülye sms helyett, amit a két kiskorú unokám is megkapott, gyorsan mozgósítani kellett volna az összes hómarót a fő utakra, hogy az ott lévőknek ne kelljen a hóban-fagyban éjszakázniuk a prérin! És kedves minidiktátorunknak meg el kellett volna ereszteni egy-két kokit meg sallert itthon, nem Brüsszelben!!!! És a harcot nem ott kint kéne folytatnia, hanem a saját fejében, hogy tudja előbányászni az értelmes gondolatokat, már ha akad neki olyanja! Na és vakondi! Az volt ám a helyzet magaslatán!! Szerintem ünnepi, piagőzős fejjel, amivel a kitüntetését értékelte, gondolom a sunyisanyival együtt, nagyon későn ébredt!!! És nem annyiért aludt, mint amennyiért dolgoznak nagyon sokan 10-20-30 órákat egyhuzamban a mentőknél, a rendőrségnél, a tűzoltóknál! Ha nem lettek volna segítőkész emberek és nem lenne ez a néha sokat szidott Face, akkor jó pár ember nem élte volna túl ezt nagy mentést, amit a katasztrófavédelem tett!
Ha van egy kicsi eszük a kárvallottaknak, akkor nagyon gondolják meg, hogy legközelebb hová teszik azt az X-t!!!!
picike2013. március 16. 20:22:02Válasz
Ja! És hálás köszönetem a sógoréknak, akik jöttek, szó nélkül tették a dolgukat! Hülye viktátor, megtennéd ezt hasonló helyzetben??
Fery2013. március 16. 20:40:11Válasz
Na igen....

Az Osztrákok a hókotrót, hómarót küldtek a hó fogságában rekedteknek....

A Magyar kormány belügyminisztere meg SMS-t...
No Comment...
vasi202013. március 16. 20:57:59Válasz
Fery! A blogod,mint mindig most is színvonalas,és jó volt.A lényeget kiválóan mondtad el.Tekintettel a komoly helyzetre csak annyira volt ironikus amennyire kellett. Bár az iróniát maga Pintér belügyér szolgáltatta Kálmán Olgánál,ahol is kijelentette, a hó a hibás, meg a meteorológia, és a pofátlanul elkószáló autósok. És igen ,megveregette a vállát úgy önmagának mint vakondok elvtársnak,hogy milyen kitűnő munkát végeztek. Mellesleg megjegyzem,én az ominózus sms-t ma kaptam meg 16-án délután 13 órakor.Na ezt aztán a hajamra is kenhettem volna,ha éppen erre vágytam volna mint segítség. Picikének meg annyit válaszolnék,hogy ez ami történt biztosan sokkal jobban meggyőzte az embereket,hogy 2014-ben hova tegyék az X-t mint az elmaradt március 15.-i ünnepi szónoklatok. Na persze nem a birkák,mert azok bégetve,fognak ismét idióta gazdáikra szavazni. A helyzetnek volt egy furcsa történelmi bája. Tudniillik március 15-én éppen az Osztrákok jöttek segíteni nekünk,akik az éppen ellenük való forradalomra emlékeztünk volna.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum