Nyitva vagy zárva. Ez itt a kérdés


Létrehozva: 2016. április 12. 11:12:43 | Megtekintve: 951x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2016. április 17. 18:36:40 []


Szerző: Fery
Annyira nem értem az embereket. Tömegeknek nem tetszett a boltok vasárnapi bezárása. Nagy nehezen az Mszp-nek most sikerült egy népszavazási kérelmet elindítani.
Erre a kormány úgy döntött, hogy nem is nagyon akartak bolt bezárást vasárnap ezért a törvényt visszavonják. Na, ezt majd jól elhiszem. Mármint azt, hogy nem akartak.

Erre reagálva a magyar társadalom egy része rögtön rárepült az ügyre, hogy miért legyenek nyitva a boltok, miért nem hagyják meg a családnak ezt a napot pihenésre.
Vagy fekete, vagy fehér, de valahogy soha semmi nem jó.

Mondjuk őszintén meg vallva, nekem sem jó igazán egyik verzió sem. De nem a bevétel, nem a szabadnap, nem a család, hanem a politika okán.
Azért például, mert egy kormánynak nem az lenne a dolga, hogy egy piacgazdaságban úgy kolbászoljon a gazdaság rendjében, mint elefánt a porcelán boltban, összetörve mindent, ami egyébként működhetne.

Mert igazán itt nem arról van szó, hogy mikor kellene nyitva lenni a boltoknak, hanem a SZABAD DÖNTÉS HOZATAL jogáról. Arról, hogy egy piacgazdaságban nem a politikának kellene eldönteni, hogy nyitva legyenek-e a boltok vasárnap, hanem az üzletetek vezetőinek, a kereslet-kínálat törvénye szerint. Mert a piac meg fogja mutatni, hogy érdemes-e nyitva lenni. Vagy nem.
De ez akkor sem a politika dolga, mert a szabad piacgazdaság kialakítja azokat a mutatókat, miszerint a kereskedelemnek működni kellene.

Lenne persze ez ügyben egy normális dolga a kormánynak. Törvényt hozni és kőkeményen betartatni az üzletvezetőkkel azt, hogy ne kényszeríthesse fillérekért vasárnapi és egyéb túlórára az alkalmazottat. És akkora büntetést helyezni kilátásba, hogy semmilyen körülmények között ne érje meg az üzlet vezetőjének. Akkor szépen kialakulhatna az, hogy ha az üzlet vezetője kinyit, akkor akinek kell a túlóra pénz az menni fog. És megéri neki, aki meg otthon akar maradni a családdal, az marad otthon.

Természetesen mindenhol a világon, minden munkahelyen van egy bizonyos mennyiségű kötelezően elrendelhető túlóra, hiszen a vállatok érdekét is figyelembe kell venni.
Én az ezen felüliről beszélek, de ehhez is hozzá lehet állni emberségesen....

Szóval ez az igazi gondom a dologgal. Hogy a politika irányítson mindent, olyat is, amit nem kellene, mert a piac törvényei simán elboldogulnak vele. Ugyanis ha nem lesz igény rá, akkor nem lesz forgalom, hamar bezár a bolt vasárnap, ha meg lesz, akkor ki fog nyitni.
De itt nem ez történt. Politikai döntésekből csinálnak politikai tőkét, beletenyerelnek a gazdaságba, és figyelmen kívül hagyják a politikusok, hogy elméletileg 89-ben egy szabad piac gazdaság felé nyitott az ország.
Erőből kormányozni, erőből politizálni, figyelmen kívül hagyva az összes olyan körülményt amit a szabad piacnak kellene diktálni, a kereslet-kínálat törvénye értelmében.

Nem azon kellene sem most, sem máskor gondolkodni, hogy nyitva legyenek-e a boltok vasárnap, vagy sem.
Hanem arról, hogy a politikának és politikusoknak kell-e minden lépésünk irányát megszabni, beleszólni a vásárlási szokásainkba, és még nagyon sok mindenbe.

Sokan hivatkoztak arra, hogy más országokban is be vannak zárva a boltok vasárnap. De attól, hogy máshol is így van, attól ez még nem jó ötlet.
Csak azért nem, mert az ilyen dolgokat nem a politikusoknak kellene megszabni, hanem a piacnak. És ha máshol is így van, az ott sem jó.

Mert szabadság akkor lesz, ha a politikusok meghagyják nekünk a saját életünket érintő döntési lehetőséget.

Kulcsszavak: Boltzár, politika


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Láncz Anna2016. április 12. 12:00:34Válasz
Vásárolhasson csak nyugodtan vasárnap akinek arra van igénye illetve lehetősége , hogy aránylag nyugodt körülmények között vásárolhasson . Szégyen , hogy ennyi ideig kinlódtatott Bennünket a kormány !!! Jó figyelemelterelő is volt ez !!! NORMÁLIS EMBER , HOGYHA RÁJÖN , HOGY TÉVEDETT , AKKOR NEM DEROGÁL NEKI A VISSZAKOZÁS !!!
Fery2016. április 12. 12:44:03Válasz
Arról szó sincs, hogy rájött volna ez a kormány a tévedésére.
Csak azért vonja vissza a törvényt, nehogy az ellenzék politikai tőkét kovácsoljon egy népszavazás győzelméből.
picike2016. április 12. 19:19:08Válasz
Na, ez az Feri!
Gazdálkodás, sőt piacgazdaság helyett itt is politika!
Nagyon meglátszik, hogy ezeknek halványlila fogalmuk sincsen semmiről, döntögetnek, törvénykeznek egymás örömére! Főleg, ha abból a zsebükbe is jut!
Undorom van az egésztől, főleg a hazudozásaikból!
És ebben a qrva országban tényleg csak akkor lesz szabadság, ha felnő egy olyan új generáció, akik nem a rablásra összpontosítanak, hanem arra, hogy élhető és normális ország legyünk!
Szerintem ehhez majd azt kell megérnünk, hogy tényleg lezárják az utat nyugat felé!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum