Democsokrácia


Létrehozva: 2013. július 12. 09:22:59 | Megtekintve: 2124x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2013. július 12. 10:08:37 [Fery]


Szerző: Fery
Sokat törtem az agyam mostanában...

Mivé lett a múlt...
Mi volt a múlt...
Mihez is viszonyíthatjuk azt, ami most van. Mert éltünk rendszereket, politikai irányvonalakat. Ha belegondolunk, egyik sem volt fenékig tejfel.
A szocialista rendszer, a munkásosztály számára teremtett egy élhető életet, legalábbis a 70-évek Kádár rendszere. Nem véletlen hívták proletárdiktatúrának. Persze azért tegyük hozzá azt is, hogy nekünk óriási szerencsénk volt Kádárral, nem véletlenül mi voltunk a legvidámabb barakk. Diktatúra volt az is, hiszen a proletárdiktatúra név, mindent elmond. De azért a Kádári Magyarországot, nem lehetett összehasonlítani a szocialista tábor többi országával. Itt Kádár megpróbált kiharcolni a népnek amit lehetett, pedig az egykori szovjet vezetés erősen megkötötte a kezét. De ha emlékeinkben körülnézve, megnézzük mit művelt Romániában Csaucseszku, vagy Albániában Enver Hodzsa, akkor azért a szívünk mélyén, hálát rebeghetünk Kádár Jánosnak. Korántsem volt itt olyan kőkemény diktatúra, mint aminek emlegetése a manapság, folyamatosan zajlik.

Az egykori uralkodó osztály üldözése, persze napirenden volt, mi manapság az állandó kommunistázás. Mintha egy színdarabot előadnak újra meg újra, csak éppen más rendezésében. Aki hatalomra kerül, üti vágja a másik felet, nehogy újra hatalomra kerüljön.
Belegondoltam, hogy tulajdonképpen mi is a diktatúra. Nem egyszerű kérdés. Sokan nevezik diktatúrának azt, - leginkább a múlt árnyainak bűvöletében - mikor attól kell rettegned éjszakánként, hogy jön érted a lefüggönyözött fekete autó, és soha többet nem kerülsz haza vagy éveket töltesz börtönben, valamilyen koholt vád alapján.

Emlékeztek ? Bocsánat Virág elvtárs, ez az ítélet. A Tanú című film, talán korunk egyik legnagyobb szatírája, világosan jellemez egy kort, fordulatos történetében, felelevenedik a egy diktatúra képe, egy elnyomó korszak szelleme...

De vajon valóban ez a diktatúra ? Bátran kijelenthetjük, hogy nem. Nem csak ez.

A diktatúra egyik legfőbb jellemzője, az egyszemélyi, egypárti irányítás. Aztán, hogy ez hová fajul el, az egy más kérdés. Elfajul-e odáig, hogy valóban jön a fekete autó ? Megtörténhet, csak idő kérdése. Hiszen mikor egy despota elkezd rettegni a hatalom elvesztésétől, nem tudhatjuk, milyen eszközökhöz fog nyúlni...
A repertoár hatalmas, rendelkezésére áll a teljes államapparátus, gyakorlatilag csak és kizárólag rajta múlik, hogy milyen eszközökhöz nyúl. Csak rajta.

Na, itt el is jutottunk oda, hogy miért is kavarognak ezek a gondolatok a fejemben. Most a XXI. században, sokan nem gondolták, hogy kialakulhat egy diktatúra, Európa kellős közepén, Európai Uniós tagország határain belül, nem kis meglepetést okozva a civilizált világnak. Ismét előbukkan az egyszemélyes, egypárti irányítás kérdése. Meglepő, hiszen aki ezt most elköveti, pontosan ugyanúgy ragaszkodik az egypárti, egyszemélyi irányításhoz, mint amilyen elánnal harcolt ellene 1989-ben. Persze utólag már nem nehéz megmagyarázni, hogy ez a harc, tulajdonképpen, nem a diktatúra ellen irányult, hanem kizárólag az egyszemélyi hatalom megszerzésére, amelyet előtte a szocialisták birtokoltak.
Természetesen Orbán Viktor ragaszkodik a demokrácia megnevezéséhez, hiszen szabad választáson nyertek. Ez tény, ezzel nemigen lehet vitába szállni. De szerény véleményem szerint, egy kicsit más, egy választást 2/3-os parlamenti többséggel megnyerve demokratikusan kormányozni, mint ahogy a Horn Gyula és kormánya tette, és megint más ezzel a felhatalmazással, egypárti uralom alá hajtani egy országot.

Mert ha belegondolunk abba, hogy a diktatúra legfőbb ismérve az egyszemélyi, egypárti uralkodás, akkor világosan látszik, hogy ami most Magyarországon felütötte a fejét, az egy jobboldali diktatúra.
Megvannak az alapvető jegyei, felismerhető a despotizmus összes ismérve.

Lássuk. Jelen pillanatban, az összes létező kulcsfontosságú politikai és gazdasági posztokon, a Fidesz saját emberei, hívei ülnek. A Fidesz irányítása alá tartozik gyakorlatilag az Alkotmánybíróság, hiszen jó néhány Fideszes politikus is ül benne. A Köztársasági Elnöki pozíciót Áder János vette át Schmitt Páltól, aki köztudottan a Fidesz egyik alapítója. A Bíróságok és legfőbb ügyészség legfőbb felügyeletét is Fideszhez igen közel álló személy irányítja. A Gaskó féle szakszervezet, olyan pénzeket kap a kormánytól, hogy nem igen lehet kétségbe vonni hovatartozásukat. A médián tisztán látszik a meghajlás a kormány felé, gerinctöréshez közeledő állapotot vett fel a kormány felé mutató pozíciójuk. Egyértelműen látszik, hogy állandó vendég Cenzné meg az ura....A Cenzúra. Meghamisított híradások tömkelege, ami simán lemegy a műsorokban, természetesen letagadva, elfedve az igazságot, pedig több mint egy éve sztrájkolnak is ez ügyben. Fellelhetők ennek bizonyítékai az interneten, mikor üres háttereken beszél a riporter pár lézengő emberről, pedig a valóságban, majd százezer ember volt ott...
Az ilyen és ehhez hasonló momentumok tömkelege, világosan mutatja az egypárti hatalmat, annak minden ismérvével együtt. Nem írnám le mindet, hiszen ismerjük a tényeket mindnyájan, másrészt a Háború és Béke terjedelme, nem Blogra való....

2010-ben, a választásokon felhatalmazást kapott a Fidesz ettől a néptől, a kormányzásra. Ezt a felhatalmazást gyakorlatilag arra használta fel, hogy hatalmát megszilárdítva, kialakítson egy jobboldali diktatúrát, annak minden vonzatával együtt. Sajnálatos módon sikerült is neki. Törvények tömkelegét verte át a parlamenten, melyeket semmiféle konszenzus nem előzött meg. 2/3-os többségét kihasználva, teljesen egyedül alkotott alaptörvényt, leváltva működő Alkotmányunkat, teljesen egyedül alakította át a teljes törvénykezési rendszerünket, a saját szája íze szerint. Önállóan dönt a Fidesz mindenről, teljesen lebontva a fékek és ellensúlyok rendszerét, mely pont arra lenne hivatott, hogy egyetlen politikus ne kaphasson teljhatalmat az ország felett despota módjára, pláne nem úgy, hogy közben fennen hirdeti azt a demokráciát, amit éppen földig rombol...

Egyszóval, nekem meggyőződésemmé vált, hogy míg 1989 előtt, egy viszonylag emberbarát, baloldali diktatúrába élt az ország népe, míg 2010-tól ezt felváltotta egy korántsem emberközpontú, vadkapitalista jobboldali diktatúra.
Mert amibe most élünk, annak egyetlen köze van a demokráciához. Az, hogy még most, ezt leírhatom...

MEDDIG.....?????????



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

picike2013. július 12. 16:52:08Válasz
Hát igen Fery! Meddig???
Ha ez így megy tovább, sokkal rosszabb idők jönnek ránk, mint a "rég" rendszerben!
És nem csak a fekete autó miatt, hanem, ahogy írtad, most már ha tudnának, gondolatrendőrséget is felállítana ez a felcsúti törpe!
És hiába van akkora hatalma, hiába dönt mindenben az ő szava, FÉL!!!!
Hogy állandóan komcsiznak??
Szegény hülyék, azt hiszik, hogy kihaltak már azok, akik tudnak arról, hogy náluk nagyobb nem nagyon volt!
Szidják Kádárt, Horn Gyulát! Milyen jogon????
Az ő idejükben nem volt ennyi éhes, hajléktalan, mélyszegénységben élő ember, nem ment ki fél millió ember máshol keresni a kenyerét, nem dúlták szét az egészségügytől az oktatáson át az egész rendszert és NEM HAZUDTAK soha ennyit, mint most!
És megalkották ezt a rohadt rendszert, ahol nincs munka, ahol nincs közbiztonság, ahol ha kifizeted a számláidat, nem jut kajára!
Hát nagyon kíváncsi leszek arra, hogy a tisztelt ellenzék mer-e lépni, vagy már őket is zsebébe rakta a minidúcse!!!!!!
Én várom a változást, ennek a rohadt diktatúrának a megszűnését, az elrabolt javak visszavételét és egyáltalán a rendcsinálást!
Mert ha nem, akkor ez jön: "MEDDIG???"
operett602013. július 28. 00:04:01Válasz
Köszönöm, hogy olvashatom leírva azokat a gondolatokat, amiket Én is gondolok.
És nem fér a fejembe, hogy ez megtörténhet otthon.
Már Én is a félmillió kivándorolt ember közé tartozom.
Ledolgoztam majd 1 emberöltőt már odahaza, és most élhetek hontalanul.
De muszáj volt, ha éhen nem akartam veszni, vagy koldussá lenni.
És fura, hogy csak otthon nincs munka az 50 felettieknek.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum