Egy jó kis Hagymás Bab


Létrehozva: 2014. augusztus 6. 08:04:17 | Megtekintve: 2700x | Kategória: Finomságok humorosan


Szerző: Fery
Törtem a bucim, csinálni kéne valami ehetőt. Böngészgetem a TV műsort, beugrik a szemem elé, nagydarab kedvencem, egyik kedvenc filmje. A megint dühbe jövünk, Bud Spencer és Terence Hill örökbecsű alkotása, a nagy nevettetők, méltó leszármazottjainak remeke.
Ha már Bud neve felmerült, akkor természetesen nem lehet más az ebéd, mint egy jó kis hagymás bab.

Régebben nézegettem egy halom receptet a neten a hagymás babról, de valahogy egyik sem jött be, elkapkodottnak tűnt az egész. Nosza, akkor gondolkodjunk...
Összedobtam egy saját receptet, kipróbáltam néhány éve, s a család szuszogásából, meg az üres lábosból, azt a következtetést vontam le, hogy bejött a dolog.
Néhány dologban hasonlítok azért Bud-ra is. Lassan majdnem akkora vagyok mint Ő, és bizony a hasamat is legalább annyira szeretem. No, itt persze ki is merül a hasonlóság....
Mivel felcsiklandozta a hagymás bab nem kicsiny méretű pocakomat, utánamásztunk a beszerezni valóknak. Kezdeném azzal, hogy aki diétázni akar, az csukja be marha gyorsan ezt blogot, keressen egy mekdöncit vagy egy legelőt, mert itt aztán minden egyes betűből, csak úgy csöpög a koleszterin. Gyanítom, Bud Spencer is, nemcsak a filmjeiben szereti a hasát, ezt azért látszik nem éppen nádszál alkatán.
Szóval akkor hajrá, bevetjük a koleszterin dúsítóművet. Valamitől meg kell hízni.

Mindjárt elsőnek a magyar konyha konyha kikerülhetetlen koleszterinbombáját kell fellelnünk valahol, némi kolozsvári szalonna formájában. Egy jó hagymás babhoz, ha azért páran vagyunk rá, kell vagy egy fél kiló.
Ezt először lazán, egyharmad, kétharmad arányban eldikicseljük, és a kisebb darabot félretesszük kicsinyt, de azért nem kell aggódni, nem hagyjuk megromlani. Mielőtt elfelejtem, nem árt egy olyan 3/4-ed kilónyi babot előző este beáztatni, hadd tanuljanak úszni Babszem Jankó elvtársék...

A szalonnát szépen elfaragjuk csíkokra vagy kis kockákra...
Aki nagyon igényes, faraghatja kerek darabokra is, de éhen fog halni mire kész lesz.
Miközben sülögeti zsírját kifele, - ha nagyon szép húsos, akkor egy kis zsír azért kell mellé - megbirkózunk két-három fej hagymával, meg egy fél csomag papír zsebkendővel. Ez utóbbi könnyeinkkel áztatandó.

A babot feltesszük egy kis sós vízbe fődögélni, mikor háromnegyedig megfőtt, félrehúzzuk, leszűrjük, egy konyharingyóval felitatjuk róla a felesleges vízmennyiséget, majd félretesszük egy kicsinyt. Persze érdemes megjegyezni hová tettük, mert még szükség lehet rá...

Szalonnánk kisülögetéséből felhalmozódott zsírmennyiségre rádobjuk a apróra összeszabdalt hagymát, és üvegesre sütögetjük. Mikor már kilátunk a hagymán mint az ablakon, ráhajítunk egy nagyobb fej paradicsomot, egy szép szem paprikát.
Természetesen ezeket is megismertetjük előtte késünkkel...
Mindezt sűrű kavargatás mellett tegyük, ne a barátnőt ölelgessük közben, mert ha brikett lesz belőle akkor a kandalló hízik meg, s nem mi...
Belemehet egy kis piros paprika, egy másfél kilónyi sertéscomb csíkokra vágva, egy kis bors, só, mindenféle füszerek, viszerek.
Ha előtte gyártottunk húslevest, érdemes egy picivel felengedni, épphogy csak oda ne kozmáljon. Ha nem, akkor marad a víz.
Szegény ember vízzel főz...Igaz a gazdag is, csak nem ismeri be...

Ebből a kulimájszból, lesz egy jó kis pörkölt alap szerű cucc. Mikor már úgy háromnegyedig készen van, ezt is félretesszük, és előszedjük, eleddig csendesen pihengető babunkat. Keresünk még három fej hagymát, egy csomag újhagymát, egy fej fokhangyát. Szépen szálra vágjuk a hagymát, feldaraboljuk az újhagymát is. A fokhangyának jó lesz a prés is.

Előszedhetjük szalonnánk egyharmadát, szépen csíkokra vágva kiolvasszuk, majd rádobjuk a hagymaféle képződmények összes, eleddig előkészített armadáját. Na és természetesen a babot, mely eddig csendesen pihengetett.
Megszórjuk Major Annával. Ha a szomszédod is így hívják véletlenül, akkor a férjjel bajok lehetnek... De hát az élet nem habostorta...
Mehet rá egy kis tárkony, egy kis bazsalikom, egy kis cayeni bors, só az nem mert levet ereszt a hagyma.
Ezt elsütögetjük pár percig nagy lángon, kevergetve, szóval a barátnő ismét hoppon marad, majd összekutyuljuk, a félrehúzott pöri szerű alapunkkal, mikor fonnyadni kezd a hagyma.

Szépen összefőzzük, és a vége felé, rádobhatunk egy ki vörösbort is. Ha valaki szereti mehet némi nemű fajansz szaggató erőspaprika is...

Nagyjából ennyi. Nem tudom Bud Spencer evett-e már hasonlóan elkészített hagymás babot. Fogalmam sincs. De hogy nem a müzlitől lett ekkora darab ember, arra mernék fogadni nagyobb összegbe is.



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

picike2014. augusztus 6. 18:31:33Válasz
Imádom Feri a kajákról a szövegedet!
Még soha nem készítettem de biztosan nagyon finom lehet!
Köszönöm! :D
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum