Egy legenda távozott - Elhunyt Neil Armstrong


Létrehozva: 2012. augusztus 26. 11:41:27 | Megtekintve: 4490x | Kategória: Mindenféle | Utolsó módosítás: 2012. augusztus 26. 23:00:44 [Fery]


Szerző: Fery
Vannak napok, mikor az ember szomorúbb hírre ébred, mint máskor. Az élet körforgása nem áll meg, emberek születnek, élik az életüket, majd elmennek az örökkévalóság felé. Sajnos ez mindennapos dolog, ez a természetes, hogy a gyerek eltemeti felmenőit, és ha nem rokon, ismerős vagy családtag akkor általában annyira nem rázza meg az embereket. De vannak napok, amikor olyanok mennek el, akik nagyon sokat adtak az emberiségnek és legalábbis engem, megrázott a halála...

82 éves korában elhunyt Neil Armstrong, az első ember a Földön, aki idegen égitestre tette a lábát. A felfedezők dicsősége járt a nyomában, és léptek megannyian az Ő nyomdokaiba. De Ő volt az első. Egy korszak, az űrhajózás korszakának egyik úttörője. A szovjet Jurij Gagarin első űrutazása után, az ember kitört a Föld börtönéből, és elindult, hogy meghódítsa a csillagokat. Sok-sok Föld körüli utazás után, Neil Armstrong és társai, Edwin Aldrin és Michael Collins elindultak a Hold meghódítására. A mai technikai fejlődést ismerve, primitív körülmények között végeztek, kiváló munkát. Viccesnek tűnik, hogy egy olyan fedélzeti számítógéppel vágtak neki a hold utazásnak, ami manapság, nem is számít igazán számítógépnek. Egy okos telefon sok ezerszeresét tudja annak, amit a SAS, a holdkomp számítástechnikai egysége tudott. Egyetlen hajtómű, ismeretlen erők és körülmények között végzett, nagyon komoly teljesítmény. Csak a legnagyobb elismeréssel nyilatkozhatok róla. Az űrhajósok, a bátrak legbátrabbikai, mindenkor, mindenhol és minden időben.

1969 Július 16.-án az Apolló 11 elemelkedett a starthelyről, és megkezdte történelmi útját. A parancsnok Neil Armstrong, és helyettese Edwin Aldrin a két Holdra szálló kutató, és Michael Collins űrpilóta, aki a főmodulban várta a Holdkomp visszatértét. Hold körüli pályán leválasztották a Hold kompot majd sikeresen landoltak a Nyugalom tengerén / Mare Tranquillitatison / 1969. július 20-án 20:17-kor majd Armstron jelentette Houstonnak :

Houston, itt a Nyugalom támaszpont. A SAS leszállt.

Ezután hozzáláttak a felszállás előkészületeihez, hogyha a kiszállás során bármi probléma adódik, biztonságosan felszállva, elhagyhassák a Hold felszínét. De szerencsére ilyen nem történt, sőt a leszállás közben is, csak egy apró szoftver hiba fordult elő, amely azonban nem bizonyult végzetesnek.
1969. július 21. 2:56 perckor Neil Armstron kiszállt a Holdkompból és a Holdra lépett. Ekkor hangzott el az a mondata, mely ma már történelem, és örökre az is marad.

" Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek "

Ezután társa, Edwin Aldrin is kilépett a Hold felszínére, és ezzel a lépéssel az ember, közelebb jutott a csillagok végtelen világához.
Igaza volt Armstrongnak, valóban hatalmas ugrás. A tudomány és technika de legfőképp az ember hatalmas ugrása egy jobb világ felé, ami egyszer eljön, és akkor tényleg eléri az ember a csillagokat.

De Neil Armstrong most elment. Nevére emlékezni fog a világ, míg járja az űrt. Kísérjék útját a csillagok, melyeknek meghódításában, oly tevékeny és fontos szerepet játszott...



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

VtSoftware2012. augusztus 26. 12:20:31Válasz
Nyugodjon békében, nagyon nagy ember volt...
Tölgyes Péter2012. augusztus 26. 12:24:31Válasz
A valóság az, hogy Armstrong holdra lépésekor az emlékezetes mondaton kívül - eredetiben: "That's one small step for a man, but giant leap for the mankind" - még egy elhagyta a száját, óriási fejtörést okozva az elhárításnak.

Így hangzott: "Congratulation, Mr. Gorshkov!", vagyis: Gratulálok, Mr. Gorshkov!...

Képzelhető a felfordulás, amit ez a félmondat kiváltott. A felvételről persze, amint tudták, levágták, de még így is sokan faggatták az asztronautát a média hiénái közül, meg persze "hivatalból".

Az orosz eredetű név borította ki a bilit. (Miként fordulhatott elő az, hogy ezer ellenőrzés közepette valamilyen gyanús orosz kapcsolata van Armstrongnak? És jelent-e ez bármilyen veszélyt, utólag?)

A rejtélyt aztán maga Neil Armstrong fejtette meg valamelyik évfordulón - és egy világlap örökítette meg -, 15-20 esztendeje is már, csak az után, hogy Mr. Gorshkov földi léte véget ért...

... Rossz gyerekek voltak, a környék rémei. Szerettek focizni, és hát nem egyszer átrúgták a labdát az Armstrongékkal szomszédos telekre, amelyiknek a gazdája, Mr. Gorshkov már többször megfenyegette a fiúkat. Ezért aztán általában megvárták az estét, hogy nagy csendben átmásszanak a kerítésen és megpróbálják visszacsenni a bőrt.

Egy alkalommal a kis Neal egyedül kúszott a fűben, mígnem a ház közelében fedezte fel a lasztit. Rekkenő hőség lévén az ablak sarkig nyitva volt. Bentről a tévézaj ellenére is kihallatszott Gorshkovné rekedtes hangja, amint a férjét próbálta meg kordában tartani:

"Orális szex, orális szex... tudod mikor, Mr. Gorshkov?! Majd ha az első ember a holdra lép..."
Fery2012. augusztus 26. 14:02:05Válasz
Érdekes történet, bár elég hihetetlennek hangzik egyetlen dolog miat....
Az a bizonyos ezer ellenőrzés alatt, nem derült ki, hogy ez a Mr.Gorshkov, Armstrongék szomszédja volt...???
Eléggé felületesen végezhették azt az ellenőrzést, vagy a történet forrása, eredetije, nem pontos, sántít egy kicsit...
De aranyos a történet, az biztos....
Fery2012. augusztus 26. 14:11:01Válasz
A NASA Headquarters honlapja szerint a történet kamu, Armstrong soha nem ejtette ki a száján a Gorsky nevet. A történet Buddy Hackett komikus szerzeménye.

http://www.urbanlegends.hu/2004/06/sok-szerencset-mr-gorsky/
borbala2012. augusztus 26. 12:54:02Válasz
Nagyon tetszett a tisztelettel telt "megemlékezésed" erről a kiváló emberről. Jó érzés volt "megállni" és elgondolkozni azon, hogy mekkora jelentőséggel bíró esémeny volt ez, aminek ez az ember az úttörője volt. Köszönöm, hogy "felhívtad" rá a figyelmet ezzel az írásoddal.
picike2012. augusztus 26. 18:39:11Válasz
Nagyon sajnálom, hogy elment! Ő volt az, akinek a bátor lépése sok mindent elindított az űrkutatásokban is! Nyugodjon békében, legyen könnyű neki a föld!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum