Egy legendával szegényebbek lettünk


Létrehozva: 2015. február 28. 13:37:12 | Megtekintve: 1631x | Kategória: Tudományos-Fantasztikus | Utolsó módosítás: 2015. február 28. 18:42:13 []


Szerző: Fery
Már régebben akartam írni a Star Trek-ről. Nem is sejtettem, hogy ilyen szomorú apropóból születik meg eme írás, mely a Star Trek népszerűsítése helyett, a mementó szerepét kell, hogy betöltse.
Ismét gyászol a filmvilág és gyászol a világszerte hatalmas létszámmal bíró Star Trek rajongók tábora...

Elhunyt a Star Trek emblematikus figuráját alakító, Leonard Nimoy. Évtizedeken keresztül játszotta a logika bátor védelmezőjét, Mr. Spock-ot.

Néhány mondat a Star Trek-ről, csak azért, hogy könnyebben érthető legyen, hogy miért is rajongtak érte milliók, szerte a világon.
Gene Roddenberry 1921-1991 Egykori New York-i rendőr megálmodott egy TV sorozatot 1968-ban. Ez a sorozat a jövőbe helyezve foglalkozott a mai kor társadalmi problémáival, megpróbálván felhívni a figyelmet azok fontosságára.
Ezek között szerepel a kábítószer, a háborúk, a gyűlölködés, az apartheid, a demokráciák és diktatúrák, és mindenféle, bármely alapon történő megkülönböztetése az embernek. (Vallás, bőrszín, identitás, stb...)

Abszolút úttörőként egy csillaghajó hídjára, olyan legénységet telepített, amelyre még nem volt példa az amerikai film történelem során.
- Amerikai kapitányt, (James Tiberius Kirk - William Shattner )
- Félig ember, félig vulkáni születésű első tisztet Mr. Spock - kit a most elhunyt Leonard Nimoy alakított, 1931-2015
- Afroamerikai kommunikációs tisztet (Nyota Uhura - Nichelle Nichols )
- Ázsiai kormányost (Hikaru Sulu - George Takei)
- Skót főgépészt (Montgomery Scott, Scotty - James Doohan) 1920-2005
- Amerikai hajóorvost (Dr.Leonard Mccoy, Bons - DeForest Kelley) 1920-1999
Mellettük még a hajó főnővérét, Kristine Chapel - Majol Barett Roddenberry, Gene Roddenberry felesége alakította.
Nem sokkal az indulás után, csatlakozott hozzájuk egy orosz fegyverkezelő személyében Mr. Csekov - Walther König.

Ez, az identitásában, nemzetiségében és rasszában kevert legénység, komoly előrelépésnek számított Amerika emberjogi harcában, melynek győzelmét semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma, a feketebőrű afroamerikai származású Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke.
1968-ban még az emberjogi mozgalom, korántsem volt olyan erős mint manapság, és a néger kommunikációs tiszt igencsak megdöbbentette az embereket.

Leonard Nimoy az idők során eggyé vált a Star Trek atyjának szellemi világával és rendezőként is tevékenyen részt vett, a sorozat, de főleg a mozifilmek megalkotásában. Független attól, hogy eleinte Amerikában sem volt túl népszerű a Star Trek, - ami egyébként eleinte főleg a borzasztóan rosszul megválasztott sugárzási időpontban rejlett - de később az amerikai űrprogram, meghozta sikerét mely azóta is töretlen.

Leonard Nimoy, kezdetektől részt vett a Star Trek sorozat életében. Nem csak eredeti sorozatban, hanem szinte az összes spin-off sorozatban is felbukkant, sőt a mozifilmek egy részében már rendezőként volt a jobbkeze Gene Roddenberrynek. 2013-ban, 81 éves korában még szerepelt a Sötétségben című Star Trek moziban, az idős Spock-ot alakítva.

A Star Trek Universum összesen 723 résszel öt teljes sorozatban, egy rajzfilm sorozattal, 12 mozifilmmel, (a 13. most készül) járult hozzá eddig a filmtörténet legendáihoz. Mert ma már a Star Trek egy legenda, sokmillós rajongótábor élteti emberközpontú, pacifista, békeszerető felfogását.
Igen sokban járult ehhez hozzá Mr. Spock személye, kinek távozásával ismét sokkal kevesebb lett a filmek világa.
Egyik kedvencem, mondásai közül, az " Hogy a logika csak a bölcsesség kezdete, de nem a vége..."

Sajnos Kedvenc köszönésével már nem köszönhetek el tőle. Nem mondhatom, hogy " Hosszú és eredményes életet "
De azt tény, hogy hosszú és eredményes élete volt. Beírta magát a film történelem világába, a legnagyobbak közé...

Nyugodj Békében, Mr. Spock...



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Nincs hozzászólás...

Legyél Te az első aki kinyilvánítod a véleményed!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum