FNA - Pro és kontra


Létrehozva: 2015. április 12. 11:02:23 | Megtekintve: 1571x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2015. április 12. 12:11:00 []


Szerző: Fery
Sokat olvasok mostanában a Feltétel Nélküli Alapjövedelemről. ( FNA )Borzasztóan vegyes vélemények láttak napvilágot ez ügyben.

Az én véleményem szerint, sok mindentől függ a megvalósíthatósága. Egyrészt rengeteg pénzbe kerülne. Persze a stadionok is rengeteg pénzbe kerülnek, mégis lassan tízesével húzzák fel őket. Ami ráadásul tök értelmetlen, hiszen egyrészt üresen konganak a milliárdokért felhúzott építészeti csodák, másrészt a magyar foci minősége világossá teszi, hogy pénzt invesztálni bele legalább akkora üzlet, mint egy qrvának két marék homokért kefélni a sivatagban.
Tehát a stadionokra fordított lóvét is érdemes lenne sokkal nemesebb célra felhasználni.

Ezen kívül, rengeteg pénzt lehetne még összehozni, a segélyek, a családi pótlék, sőt a nyugdíjrendszer adminisztrációjának megszüntetésével. Iszonyatos bürokráciai mélységek nyelik el a pénzt, feneketlen irat tömegek halmozódnak még számítástechnika korában is. Ezek megszüntetésén is, rengeteg pénzt lehetne megtakarítani, hiszen az FNA adminisztrációjának egyetlen feltétele a Magyar Állampolgárság lenne, amit egyszerűbb lenne lekezelni egy rendszerrel, mint a mai papírtemetőket.

Lenne rengeteg ember, aki miután zsebre vágja az FNA, nem menne el dolgozni. Biztosan lenne. De ez ma is így van, felveszik a segélyt, családi pótlékot és nem dolgozik. Mármint van olyan is aki nem akar, mert aki valamiért nem tud, az más tészta, lévén nincs annyi munkahely,amennyi állampolgár. De ezzel sem most, sem az FNA mellett sem lehet mit kezdeni.
Viszont jelenleg ebben az országban majd négymillió ember él a létminimum alatt. Természetesen az Orbáni politika le akarja morzsolni ezt a réteget, nem pedig aktív állampolgárrá tenni őket. A jelenlegi segélyezési rendszer és a közmunka program, teljesen alkalmatlan arra, hogy ha valaki elveszti a munkáját, akkor képes legyen másikat keresni. Egyrészt mert óriási a munkanélküliség, másrészt az a pénz, semmire sem elég. Bérletre, telefonra, pláne nem, ami a munkakereséshez gyakorlatilag elengedhetetlen lenne. De még arra sem hogy normálisan étkezz, hogy meglegyen az erőnléted arra, hogy korrekt és produktív termelést folytathass. Marad a nihil, úszol az árral. És a megélhetési bűnözés is az egekbe szökik. Persze ez, ennek a fajta politikának amit ez a kormány képvisel, tökéletesen megfelel. Erőből, arroganciából kormányoz, hajdani földesurak, királyok, hercegek, grófok és az őket kiszolgáló rabszolga és jobbágy társadalom rendszerét akarja kialakítani.
Ezzel persze a végtelenségig ellene van az alapjövedelemnek, amely a társadalom jó részét képes lenne ismét tudatos, a nihilből kirántott állampolgárrá tenni. Ha csak annyi jövedelme lenne egy családnak, hogy az mellett, hogy nagyon szerényen megél, de azért képes legyen munkát keresni, elhelyezkedni és az első fizetésig finanszírozni az életét, akkor sok minden változna ebben az országban.

Egyrészt nincs vásárló erő. Négymillió mélyszegény él zsíros kenyéren, esetleg parízeren. Ez nem komoly húzóerő egy gazdaságnak.
Egy gazdaságot, csak a fogyasztás képes felpörgetni. A cégeknek adott lóvé csak látszatmegoldás, hiszen hiába kap pénzt fejlesztésre, ha nincs aki megvegye, amit termel. Raktárra termelni a világ legdrágább és legfeleslegesebb dolga egy bizonyos szinten felül. Nem éri meg, nincs bevétel, elfogy a finanszírozás.
Egy alapjövedelem, szépen lassan, felpörgethetné a gazdaságot. Ha megteremtünk egy bizonyos vásárlóerőt, az egységnyit húzni a fog a gazdaságon, mely meg fog mutatkozni az adófizetés növekedésében, az ÁFA bevétel és egyéb költségvetési bevételek tekintetében.

Persze nem mondom, hogy ez minden gondot megoldana. Sokan mondják, hogy miért fizessék, másoknak a jövedelmét közpénzből, semmiért. Mondja ezt az adófizető....
Ez valahol érthető is, addig amíg ebben a megbízhatatlan instabil politikai és gazdasági rendszerben oda nem kerül, hogy rászoruljon. Ugyanis egyetlen pillanat alatt oda lehet kerülni, száz számra dőlnek be a cégek, válnak fizetésképtelenné.
És akkor már nem a semmiért fizette eddig mások alapjövedelmét, hanem befektetett a saját későbbi alapjövedelmére.
Másrészt, sokak szerint mindenképpen valahol igazságtalan. Ezt is megértem, hiszen ha az is kapja, aki milliós jövedelemmel rendelkezik, akkor igazságtalan a dolog hiszen, milliók mellé még közpénzt is kap.
De ha nem kap, akkor is igazságtalan, hiszen diszkriminálod azt, aki nem kapja.
Tény, hogy nem vagyok közgazdász, de magam részéről úgy érzem, hogy több ebben az ügyben a pozitívum, mint a negatívum. Tisztában vagyok azzal, hogy iszonyatos pénzbe kerülne a bevezetése.
De hozná a maga előnyeit is, és ezek az előnyök, nekem többnek tűnnek, mint amibe kerülne. Milliókat ránthatna ki az esélytelenség és a nyomor szakadékából. A kilátástalanságból, a nihilből.
Jelenleg szerintem, többe kerülnek nekünk a jólétben tobzódó politikusaink, mint amennyit rá kellene szánni az alapjövedelemre. A felesleges stadion építésre kidobott száz milliárdok, a testőrségekre költött százmilliárdok, a várba költözés, Felcsút előléptetése lassan fővárossá, a hűbéri rendszer fenntartása, és nem beszélve az off-shore számlák ezer milliárdjairól. És a többi, stb, stb.....Sorolhatnám napestig.

Ha ezeket az összegeket összeadjuk, és hozzátesszük azt, amit a felesleges bürokrácián megspórolunk, hozzátesszük a gazdaság élénkítő hatását, nem is olyan biztos, hogy olyan sokba kerülne ez az országnak.
Mert a fentebb említett kiadások, sokkal, de sokkal többe kerülnek, pláne, hogy ezeknek aktív hozadéka nincs, de viszik a pénzt, hiszen azt rengeteg feleslegesen felépített monstrumot fenn kell tartani, mert ahogy elnézem, pl.: a stadionok látogatottsága olyan alacsony, hogy abból a hideg vízre való sem jön be.
Magam részéről, mindenképpen támogatnám. Persze teljesen hülye azért nem vagyok, tudom, hogy egy kormány, amely cselédsorba taszította az országot, a saját érdekeit nézve, nem fog egy ilyet bevezetni. Ez teljesen egyértelmű. Én sem azt mondom, hogy neki kell ugrani, be kell vezetni, de érdemes lenne, minél több nézőpontból körbejárni a témát....

És a jövő, talán hozhat egy olyan változást, amikor érdemes lenne elgondolkodni rajta...



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Nincs hozzászólás...

Legyél Te az első aki kinyilvánítod a véleményed!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum