Egy program konzekvenciái


Létrehozva: 2012. április 4. 15:31:50 | Megtekintve: 5052x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2012. április 5. 15:44:44 [VtSoftware]


Szerző: Fery
Felkerült a Facebookra Bajnai Gordon záróelőadásának videója.

Belekukkantottam, de tegnap nem volt időm arra, hogy végignézzem. Aztán ma, sort kerítettem rá. Miután lefutott a videó, kicsit megdöbbenve ültem a gép előtt. Aztán gyorsan megnéztem még egyszer, mert azt hittem rosszul látok, rosszul hallok. Nem igazán politikáról szólt, hanem az emberekről. Emberekről akik bajban vannak, emberekről akiknek segíteni kell felzárkózni, mert az ország felemelkedésének igazi záloga a mély szegénység felszámolása.

Sokszor sok helyen elmondtam már, hogy egy ország, egy társadalom, értékrendjének fő mutatója, hogy hogyan bánik a gyengékkel, a szerencsétlenekkel és az elesettekkel. Azt is elmondtam, hogy jelenleg fényévekre vagyunk a jó bizonyítványtól ez ügyben, hiszen az elmúlt évtizedek politikája vitte mély szegénységbe a társadalom bő egyharmadát. Nem hallottam politikustól olyan nyilatkozatot hogy zárkóztassuk fel a lecsúszott tömegeket, mert a gazdasági felemelkedés, elképzelhetetlen úgy, hogy a mély szegénységben élő milliók, egy hatalmas uszályként húzzák vissza a gazdaságot, egyre nagyobb fékező erőt képviselve. Olyat már hallottam Orbán Viktortól, hogy azt akarja, hogy erős legyen Magyarország. De Ő kegyetlenebb, embertelenebb utat választotta, további száz és százezreket taszítva a mély szegénységbe, majd törvényekkel lemorzsolni a gyengéket. Ez hosszútávon valóban nem járható út.

Szintén sokszor elmondtam már azt is, amit már az ókori rómaiak is tudtak, hogy minden ország olyan erős, és olyan gazdag, amilyen erősek és gazdagok az állampolgárai.
Persze azt Orbán is tudja, csak ő ezt mentalitást a felső tízezerre kivetítve alkalmazza, gazdagodásukat, a mély szegénységbe taszított tömegek kárára növelve. Ez, az mellett, hogy embertelen, még logikátlan is hiszen a tömegek vásárlóerejét megszüntetve, szépen lassan leáll a gazdaság, mivel nincs belső fogyasztás, ami a vállalkozásokat életben tartsa. Ezenkívül a mély szegénységben élő milliók sosem fognak adót fizetni, nyugdíjjárulékot fizetni, s így nem csak a vállalkozásokat lehetetlenítik el, hanem hosszútávon megfossza, magát az állam egy jelentős réteg által befizetendő adó, járulék, és egyéb bevételtől. Ez sem járható hosszútávon...

Nagyon sokszor több blogban, a Facebook bejegyzéseimben leírtam már ezeket a gondolatokat, számtalanszor. Politikustól még sosem hallottam vissza, pedig biztos vagyok abban, hogy igazak ezen meglátásaim. 

És nézem a Bajnai videót, megdöbbenve hallom vissza saját szavaimat. Saját, számtalanszor leírt gondolataimat.  Azokat a gondolatokat, amelyek csak egy józan paraszti ész pörgetéséből származnak, de a logikájuk, talán épp ezért helytállóak. Azokat a gondolatokat amelyek nem egy politikus gondolkodásából születtek, hanem egy olyan, gyakorlatilag mély szegénységben élő ember fejéből, aki próbál onnan kitörni, és aki megértette, hogy minél többeknek sikerül, annál hamarabb  mászik ki, az ország a válságból. Nem számítottam rá, hogy egy politikus, egy volt miniszterelnök szájából, ilyen gondolatokat fogok hallani. Hogy arról beszél, ami az embereknek a legfontosabb. Természetesen Ő sokkal tovább vitte az alapgondolatot, és megoldásra mutató tervezetet csinált belőle. És ami a legfontosabb, hogy ez nem választási ígéret, ez nem azért hangzott el, mert hatalomra vágyna. Éreztem az őszinteséget a szavaiban, már csak azért is, mert a jelenleg elmondottaknak, számára nincs tétje, nem kerülhet vele bársonyszékbe, akár hány embert is győz meg. Természetesen nekem is, mint ma már szinte mindenkinek, vannak fenntartásai a politikai ígérgetésekkel szemben. De itt és most Bajnaitól nem hangzott el semmiféle ígéret. Csak egy program, a mély szegénység felszámolására, a munkanélküliek problémáinak enyhítésére, és számuk csökkentésére. Egy jobb, egy kicsit szebb jövő messzi víziója. De hihetően hangzott számomra is, pedig én eléggé a szkepticizmusomról vagyok elhíresülve ismerőseim körében. De ezt a meglátást, ezt a fajta hozzá állást mindenképpen támogatásra érdemesnek tartom.

Persze azzal tisztába vagyok, hogy ezt a programot, hiába is ajánlják megfontolásra, az Orbán kormánynak. Ez teljesen egyértelmű. De megfontolásra érdemes az a gondolat, hogy nem érdemes-e támogatni ezeket a törekvéseket. Persze, ezzel most nem azt mondom, hogy dobjunk el mindent és mindenki álljon be egy ember mögé, de azt igen, hogy érdemes átrágni, átgondolni, és támogatni ezeket a gondolatokat mert, logikusak, lényegre törőek, és megvalósíthatóak.

 



Egyszóval ajánlom mindenkinek, érdemes végig nézni, végig hallgatni, mert nagyon sok értékes gondolatot közvetít.

 



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Picike2012. április 4. 17:34:18Válasz
Én is néztem! És utána hasonló gondolataim voltak, mint neked Feri! Nagyon meg kellene fogadni mindnyájunknak azt, amit az utolsó bekezdésben írtál! Gondolkodni, utána meg támogatni ezt az embert.
Hering Zoltán József2012. április 4. 19:41:00Válasz
go
borbala2012. április 29. 04:49:37Válasz
Mindenki szamara erthetoen, vilagosan es elgondolkodatoan irtad le a lenyeget! miert nem kezdenek mar vegre gondolkodni a tobbiek is?????!!!
marika.ani@gmail.com2014. október 27. 00:22:17Válasz
Nem kezdtek el a többiek gondolkodni. Még most sem gondolkodnak, pedig írásod óta Itt az "eredmény", a közel négy milla létminimum alatt élő szegény2 és félév eltelt.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum