Élet a földön kívül...


Létrehozva: 2012. március 2. 01:17:19 | Megtekintve: 4615x | Kategória: Tudományos-Fantasztikus | Utolsó módosítás: 2012. március 9. 19:19:53 [VtSoftware]


Szerző: Fery
Olyan téma ez, ami rengeteg embert foglalkoztat, bár kevesen gondolnak bele mélyebben. Ennek több oka is lehet. Részben a bizonyíthatóság. A tudomány igazság szerint, szereti a megfogható, látható, érezhető, tapintható bizonyítékokat. Ebben az ügyben ilyet még nemigen talált senki, pedig rengeteg pénzt is költöttek már rá.

Közvetlen környezetünkben természetesen nincs. Ezt tudjuk egy ideje, hiszen naprendszerünket már felmértük. A holdnak nincs légköre, kicsi is ahhoz hogy megtartson valamiféle olyan gázkeveréket, amelyben élőlények megélhetnének. Meg hát a Holdon jártunk jó néhányszor, mióta Niel Armstrong először tette lábát idegen égitestre. 1969 Július 21-én. 2 óra 56 perckor.
Közvetlen szomszédainkról az űrszondák, elég sokat kiderítettek már. Fejlettebb élet semmiképpen nem, sem a Vénuszon sem a Marson nem lehet. A többi óriásbolygó, pláne, hogy egy részük gázóriás, ki van zárva a sorból.
Olyan körülmények vannak - óriási gravitáció, mérgező légkör, elviselhetetlen hőmérséklet, stb... - amely eleve kizárja a fejlettebb élet lehetőségét. A Merkúr, naprendszerünk legbelső bolygója, szintén kizárható, ez előbb említett okok miatt. Ez ma már köztudott, Mars lakók biztosan nem fognak erre járni.

Na innentől, meglehetősen bonyolulttá válik a probléma. Az idegen élet kutatása már nagyon komoly technikai felkészültséget igényel, az óriási távolságok miatt. A hozzánk legközelebb lévő naprendszer a Proxima Centauri, melynek központi napja egy fler csillag. Mivel alacsony az energiaszintje, nagy valószínűséggel nem tudja ellátni elegendő hőenergiával a rendszer bolygóit.
Ezért és több más körülmény miatt, valószínűtlennek ítélték az élet kialakulásának lehetőségét. Ráadásul már ez is elképzelhetetlenül messze van. 4.22 fényévre, ami kb.: 42 billió km. Az emberiség jelenlegi technológiai színvonalával elérhetetlen. Amennyiben a fény sebességével tudnánk utazni akkor évtizedes túra lenne, beleszámolva a gyorsítás és lassítás időtartamát. De nem tudunk, a fény sebességének még a töredékét sem vagyunk képesek elérni. Tehát igen nagy valószínűséggel, ezt a hozzánk legközelebb eső naprendszert sem fogjuk, a közeljövőben felkeresni.

Persze a technológiai fejlődés, ezeket a kutatásokat is felgyorsította, hiszen a Hubble űrtávcső, a rádiócsillagászat folyamatosan kutatják a végtelent. Nemcsak a földön kívüli élet után, hanem a naprendszer , a galaxisok, és univerzum keletkezése kapcsán is. De jelen pillanatban, bár teóriákat állítottak már fel az univerzum keletkezéséről, idegen életformát még a legfejlettebb technológiával sem találtak. De a dolog ezen része engem valahogy kevésbé izgat. A találkozás. Az igen. Az nagyon. Persze pontosan tudom, hogy erre igen-igen kicsi az esélyem. Több okra is visszavezethető, hogy egy ilyen, a földön kívüliekkel létrejövő találkozásnak miért is ennyire kicsi az esélye.

A távolság, az idő és a technológia. Vegyük sorra...

Fényévek, tucatjai, százai, százezrei. Iszonyatos, ésszel szinte fel sem fogható távolságok. Ami ráadásul nem csak az odajutásunkat, hanem a látásunkat is megzavarja. Hiszen ha fel is fedeznénk egy olyan bolygót ahol van értelmes élet, és mondjuk százezer fényévnyire van, akkor mi csak azt az állapotot láthatnánk, amilyen állapotban az a bolygó százezer évvel ezelőtt volt, hiszen a fénye százezer év alatt ér ide. És bizony lehetséges, hogy ez a százezer év alatt már ki is halt az a faj...
Vagyis, még ha képesek lennénk a fény sebességével utazni akkor is kettőszázezer év telne el, attól a pillanattól hogy észleltük a fényét. Lehet már csak romokat találnánk...Persze ez is utópia. Hiszen a töredékét sem érjük el a fény sebességének. De ha el is érnénk, igen komoly morális és technikai problémákat vetne fel egy ilyen út. Nézzük a technikait. A jelenlegi fejlettségi szinten, egész egyszerűen lehetetlen ilyen tartós, ilyen hosszú időn át szolgáló berendezéseket elő állítani. A hibernálás még nem megoldott, jelen fejlettségi szinten az alany halálához vezet az alkalmazása. Szóval már technikailag is megoldhatatlan, egyenlőre. Persze azt nem tudom megjósolni, hogy néhány ezer év alatt még hová fejlődik a technika, és valaha megoldhatjuk-e ezeket a problémákat. De remélem, egyszer elérjük a fénysebességét, talán túl is szárnyaljuk. De egyenlőre szkeptikus vagyok.

Ezen kívül felmerült az úgynevezett hosszútávú, generációs űrutazások elmélete. Ez is a megvalósíthatatlan kategóriába esik, hiszen a technikai részét az előbbi részben levezettem. A morális problémái meg beláthatatlanok. Elindulnának emberek, akik ott élnék le az életüket a hajón, gyerekeket szülnének akiket arra kárhoztatnának sok-sok generáción keresztül, hogy ugyanabban a hajóban, - mely számukra egy börtön - éljék le egész életüket és ugyanerre kárhoztassák leszármazottaikat. Ez képtelenség, nem ítélhet az ember generációkat ilyen létre, másrészt az emberi természet miatt is kivitelezhetetlen. Egyetlen épeszű ember sem érkezne meg. Mellesleg a sokadik generációnak már arról sem lenne fogalma, hogy miért is indultak el. És egyenlőre ennyi, itt a vége. Nincs semmiféle lehetőségünk a mai technikai színvonal mellett, felkutatni az idegeneket. És még sokáig nem is lesz.

Pedig magam részéről meg vagyok győződve róla, hogy léteznek, léteztek vagy létezni fognak. Valahol, valamikor. A világegyetem idő intervallumához képest egy faj léte, csupán egy pillanat. Rengeteg olyan naprendszer létezhet az univerzumban, amelyen az élet feltételei adottak, ahol szerves molekulák kialakulhatnak, és fejlődhetnek. Hiszen a világegyetem végtelen. Úgy térben mint időben. De ez lejátszódhatott a múltban, a jelenben, a jövőben. Akár egymilliárd évvel ezelőtt is. Tehát innentől az sem biztos, hogy az időben együtt haladunk.

Érdekes az, hogy akik ezzel a témával szeretnek foglalkozni, előbb-utóbb összefutnak az UFO jelenségekkel. Magam részéről meglehetősen szkeptikus vagyok ez ügyben. Több indokom is lenne hogy miért. Az egyik, hogy egy olyan faj, amelyik olyan technikai színvonalon áll, hogy képes legyőzni azt az óriási távolságot, és egyáltalán képes eljutni idáig, azt szerintem mi a mi fejlettségi szintünkön, nem vennénk észre. Nem is tudnánk róla, hogy itt vannak.
Másrészt, nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is sikerül embernek vagy bárkinek a fény sebességénél gyorsabban haladni, már csak azért is mert az az út teljes vakrepülés, hiszen mire bármiféle akadályt, mire észlelnénk, már szét is kenődtünk rajta. Szóval nem egyszerű a probléma. Igen sokrétű.

Mióta az eszemet tudom, érdekel a téma. Igazán nem is tudom, hogy miért írtam ezt le. Talán csak azért, mert egyszerűen csak kikívánkozott belőlem, hiszen gyerek korom óta szeretnék találkozni, olyanokkal akik nem a Földről származnak. Hiszen a Földünk, nem csupán otthonunk, hanem talán egy végtelen kaland kezdete is, ha egyszer felül emelkedünk emberi gyarlóságunkon. De addig még rengeteg idő telik el, a mi mércénk szerint is. Csillagok születnek és halnak meg, keletkezhetnek az univerzumban új világok és új fajok.

Valahol, valamikor.



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

VtSoftware2012. március 2. 16:32:10Válasz
Ezt a képet... hallod. . .
Fery2012. március 2. 16:44:26Válasz
Mér'nem jó...??? :-)))
VtSoftware2012. március 2. 16:44:57Válasz
Dehogynem... :D
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum