Az alsógatyás terrorista


Létrehozva: 2012. április 7. 10:04:42 | Megtekintve: 7236x | Kategória: Mindenféle | Utolsó módosítás: 2012. április 7. 23:40:09 [Fery]


Szerző: Fery
Olvastam egy érdekes hírt, és bizony fennakadtak a szemeim...

"Jogszerűnek és szakszerűnek ítéli a rendőrség azt a 2011 novemberében történt rendőri akciót, amely során - lapunk és a Blikk információi szerint - kommandósok betörtek egy kazincbarcikai házba, és ok nélkül földre kényszerítettek egy nagymamájával élő fiatalembert - tájékoztatta a Népszavát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya, az ügyben indult belső vizsgálat eredményét ismertetve.
Amint arról már beszámoltunk, a kommandósok egy járőrautóval, két csapatszállító járművel és két tűzoltóval érkeztek ki a kazincbarcikai házhoz; az intézkedést egy lakossági bejelentés indokolta, amely szerint a fiatalember túszul ejtette nagymamáját - a nagynénje találta így a dolgot, miután furcsa volt neki a fogfájása miatt amúgy is furcsán beszélő anyja hangja, illetve aznap nem tudott bejutni a házba. Mivel azonban a kommandósok hangosbeszélős felszólításaira a bent tartózkodók nem reagáltak, a tűzoltók lángvágóval kiszedték a bejárati ajtót, és a fegyveresek megrohamozták a házat. A nagymama ekkor azzal magyarázta a mulasztást, hogy ő fájdalomcsillapítót vett be, és lefeküdt aludni, az unokája pedig fülhallgatóval ült a számítógép előtt. Ám a férfit a kommandósok a földre teperték, és alsónadrágban vitték be a rendőrségre. Amikor pedig fény derült a félreértésre, 50 ezer forintra bírságolták a fiatalembert, mert nem mutatkozott be."
Népszava Online

Eddig a hír, ami egész egyszerűen megdöbbentett. Több okból kifolyólag is.

Elsőre mindjárt beugrik az abszolút nem életszerű történet. Egy nagymama, aki egyedül van az unokájával, mint általában a nagymamák, gondolom rengeteg szeretettel veszi körül, az unoka által válik túszejtés áldozatává. Ráadásul úgy, hogy közel s távol nincs senki, aki ez ügyben valamilyen követeléssel állt volna elő. Ez azonnal el kellene, hogy gondolkodtasson egy értelmes rendőrt is, még akkor is ha parancsnok. De ha még ezt valamilyen tekervényes módon el is fogadom, akkor is addig, míg betörik az ajtót, még jogszerűnek és szakszerűnek minősíthető az akció, de a korrekt felderítés azért látszik, hogy elmaradt.

Ha én rendőr vagyok, golyóálló mellényben, állig felfegyverkezve, akkor attól még nem ártana gondolkodnom. Az ajtót beszakítván, elém táruló kép, felvet néhány problémát. Egy nagymama alszik a kanapén, békésen, egy alsógatyás fiatalember fejhallgatóval a fején ül egy számítógép előtt. Abban a pillanatban, ahogy meglátom az alvó nagymamát, és a gyereket a fejhallgatóval a fején, azonnal levágom, hogy miért nem hallották a felszólítást, és miért nem nyitottak ajtót. Egy teljesen életszerű helyzet, egy békés családban. Na, itt is el kellene gondolkodni, hogy nem-e egy átverés áldozata lett a rendőrség.

Mivel rögtön, látom hogy egy ember egy szál alsógatyában nemigen rejtegethet fegyvert, nem ugrok egyből a hátára mert értelmetlen. Rámered a gyerekre néhány fegyver, meg sem mer mozdulni. Mivel gondolom a behatolás nem néma csendben zajlott, a nagyi magához tér. Azonnal összepisili magát a rengeteg fegyveres láttán, majd elmondja, hogy fájt a foga, gyógyszert vett be, és ledőlt egy kicsit a gyerek meg beült a számítógép elé. Ismét csak szembekerülök egy életszerű helyzettel, tehát el kellene gondolkodnom azon, hogy nem a feljelentés volt túlzottan rosszindulatú, és nem kellene-e, inkább a feljelentővel elbeszélgetni. Ugyanis ettől a pillanattól, okafogyottá válik a rendőri akció, hiszen az állítólagos áldozat, igazolta az unokát, sőt nagy valószínűséggel a foga sem terrorista, pedig az okozta a fájdalmát. Arra pedig legjobb tudomásom szerint Demalgon tabletta kell, nem pedig kommandósok. Szóval valami ilyesmit tennék, ha rendőr lennék...

De itt erről szó sem volt. Sőt végignézve a régebbi híradásokat a neten, még a behatolás előtt felhívták a nagymamát, hogy miről van szó. El is mondta, de nem hitték el neki. Csak a feljelentő bejelentése lebegett a szemük előtt, és korrekt felderítés nélkül rátörték a békés családra az ajtót.

Döbbenetesen hangzik, hogy a felhallgatóval a fején leteperik a gyereket állig felfegyverzett rendőrök, és utána felróják neki, hogy nem mondta meg a nevét. Senkinek nem jutott eszébe, hogy meg sem mert nyikkanni...???  Hogy szerencsétlen azt sem tudta mi történt. Hogy még az utolsó szellentés is úgy beleszorult, hogy már az sem mert kijönni...??? Gyanítom a lakosság 99 százaléka ugyanígy reagálna. Mellékesen a fején volt a fejhallgató, amit ugye a rendőri intézkedés miatt, le sem tudott venni. Utána erről cinikusan azt nyilatkozták, hogy ettől még hallania kellett...

Valamelyik újságban olvastam olyat, hogy a fiatalember el akart szaladni rémületében. Itt azért tamáskodok egy kicsit, mert én ennyi fegyveres láttán, meg sem mernék mozdulni, hiszen ha valamelyiknek viszket az ujja a ravaszon, akkor szitává lőnek. De ha mégis el akart szaladni, akkor arra nem jönnek az állig felfegyverzett, félelmetes kinézetű kommandósok, hogy majd összecsinálta magát félelmében a gyerek és ösztönösen akart menekülni...???  Helyzetfelismerést nem tanítanak a kommandósoknak...???  Pedig kéne. És akkor mindig azt mondom, hogy na jó, a fiatalember földre teperése, ha valóban menekül, még rendben van. Megértem. De amikor a nagymama elmondja, hogy szó sem volt itt semmiféle túszejtésről...

AKKOR ÉS OTT, VÉGET KELLETT VOLNA VETNI AZ EGÉSZ AKCIÓNAK.

Egy túszejtőt akartak elfogni, rendőrök, felkészületlen kommandósok, akiknek annyi esze nem volt, hogy megkülönböztessenek egy valódi túszhelyzetet, egy békés család sziesztázásától. Félelmetes és ijesztő az ilyen szintű felkészületlenség. Abban a pillanatban mikor kiderül, hogy tévedés, egy ilyen rendőri akciót le kellene fújni, véget vetni neki, elnézést kérni, és villámgyorsan megtéríteni az okozott kárt. Ennyit kellett volna tenni.

Nem az a problémám, hogy tévedtek, mert tévedni emberi dolog, és csak az téved aki csinál valamit. Hanem az, hogy elmaradt ennek beismerése, a hiba okainak feltárása, hogy legközelebb ez ne forduljon elő, és az, hogy ezután még fenyegetnek, büntetnek, pedig a napnál világosabb, hogy nagyon nagyot hibáztak.

Pedig egy ilyen hiba beismerése, a károk helyreállítása, rengeteget emelne a rendőrség megítélésén, ha ezt még akkor teszik, amikor szembetalálva magukat az életszerű helyzettel, a nagymama elbeszélésével a történtekről, akkor rájönnek arra, hogy kerek erdőbe tévedtek.

De az, hogy leteperték a gyereket, és roppant megalázó módon alsógatyában előállították és megbüntették akkor, mikor már pontosan tudták a tényállást, mikor már tisztában voltak az ártatlanságával, mikor már rájöttek, hogy szó sincs túszejtésről, mikor már egyértelmű volt, hogy semmiféle bűncselekményt nem követett el, attól a pillanattól, ezt már csak rendőri túlkapásnak, rendőrterrornak lehet minősíteni. Indok nélküli megalázó előállításnak, mindenféle alapot nélkülöző indokkal kitalált büntetésnek.

És ezt bizony büntetni kellene. Leszerelni az ilyen rendőröket a parancsnokukkal együtt és bíróság elé állítani. Pláne egy olyan országba, ahol a valódi terrorfenyegetettség igen kicsi, mégis 100 millárdos tételeket fizettek ki a TEK fejlesztésére. Ahogy elnézem, kár volt. Ugyanis az ilyen rendőri viselkedés veszélyesebb a társadalomra, mint a valódi terrorizmus. Hiszen ugyanúgy mint a valódi terroristák, ártatlan embereket hurcolnak meg, ártatlanokkal szemben olyan módon lépnek fel, amely egy normális társadalomban megengedhetetlen. Olyan, rendőrök, akik a lakosság bizalmát élvezték. Eddig.

Mert ilyen esetben a rendőrség elveszti minden hitelét a lakossággal szemben, és már akkor sem mer rendőrt hívni, ha valóban áldozat lesz. A szóban forgó nagymama, biztos, hogy soha az életében nem fog rendőrt hívni, mert tőlük már jobban retteg mint a bűnözőktől, hiszen a lakásába betörő felkészületlen, szakmailag igen alul kvalifikált rendőrök egy életre megtanították neki, hogy féljen tőlük. És az a legnagyobb baj. A bűnözőnek kellene félni, nem az ártatlanoknak. A rendőrnek az ártatlanokat kellene védeni minden erejével, tudásával. Erre esküdött fel, ezért kapja a fizetését.

De az ilyen rendőrökre, mint akik ezt az akciót végigcsinálták, csak rendőr államban, diktatúrában van szükség. Egy normális demokráciában, ennek nem szabadna megtörténni, vagy ha mégis, akkor a bíróságnak kellene, teljes szigorral lesújtani rájuk.

De úgy néz ki, itt ez kell. Mert a félelemben tartott lakosság, könnyebben kézben tartható. És esetleg nem ez a végső cél, nem ezért történhet meg ilyen, ebben az országban...???



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

cipruska2012. április 7. 21:33:08Válasz
Mindenki meghülyül már ebben az országban?
borbala2012. május 4. 13:27:56Válasz
Mar majdnem 'oly korban elunk-e Foldon, mikor az ember ugy elaljasul, hogy onkent, kejjel ol" ennek a kormanynak a 'hatasara' es rendelkezesei alapjan...mikor a megfelemlites az egyetlen modja az 'rendtartasnak'. Ez felelmetes, hogy a rendorok is 'robotta' valnak felelmukben, mert az allasuk elvesztese a 'veget' jelentene szamukra, parancsra vagy parancs nelkul is csak mennek gondolkodas nelkul es utnek, vagnak ha kell, ha nem...Borzalmas.
Picike2012. május 4. 13:29:49Válasz
Az agyamat eldobom!!! Kiképezték ezeket a nagy állatokat egyáltalán???? És mi van akkor, ha magánlaksértésért, személyi szabadság korlátozásáért, becsületsértésért egy jó ügyvéddel mögötte, feljelenti őket??? Akkor majd valamelyik ítélőtábla majd megállapítja, hogy nem történt semmi??? Vagy ha történt is, lecsökkentik a büntit nekik, mint Marian Cosma gyilkosainak???? Hol élünk???? Hogy rohadnának meg mindannyian!!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum