Együttműködés - komoly bajokkal


Létrehozva: 2013. augusztus 31. 10:29:02 | Megtekintve: 2185x | Kategória: Mindenféle | Utolsó módosítás: 2013. augusztus 31. 11:01:31 [Fery]


Szerző: Fery
Egyeztetünk, egyeztetünk, egy kis dombra lecsücsülünk....

Persze azt megértem, hogy elkapkodni nem lehet. De ennyire lassan, ráadásul egy olyan végkifejletet kihozni, ami a választók jó részének nem tetszik, az nem vicces. Már csak azért is, mert erről az együttműködésről, egyre inkább erősen szignifikáns véleményem van.

Nézzük meg elsőnek a várható szavazatarányt, a pártok szintjén. Nagy valószínűséggel az Mszp, viszi a prímet simán, szerintem ez nem kérdés. De a többi helyezés azért elég kétséges. A E-2014 szerintem, nagyjából, egy ugyanolyan szavazótábort képes produkálni, mint a DK. Ez önmagában is felveti azt a problémát, hogy miért is a PM-el kezdtek először tárgyalni Bajnaiék. A DK egy együttműködésbe jóval több szavazatot képes hozni, ráadásul Gyurcsány volt az első, aki egyrészt kijelentette, hogy nem akar miniszterelnök jelölt lenni, másrészt mindenféle kompromisszumot hajlandó elfogadni, mindent alárendel az Orbán kormány legyőzésének.
Mindezek után, egyenlőre erősen mellőzve lett. Bajnai összeállt a PM-el, majd az Mszp-vel kezdett tárgyalásokat, amely igen meglepő eredménnyel zárultak, első körben.
Kijelentették ugyan, hogy korántsem zárják ki a többi pártot az együttműködésből, pláne a DK-t nem, mégis szépen felosztották maguk között, mind a 106 választókerületet. Innentől akivel ezután tárgyalni akarnak, annak eleve nem tudnak mit felajánlani az együttműködés nevében, hiszen nincs mit. Elég valószínűtlennek tartom, hogy egy kisebb párt javára, Mesterházy lemondana néhány mandátumról, az E-2014-el kialkudott 75 választókörzetről.

Kíváncsi lennék, miért is történt ez így. Kíváncsi lennék arra, hogy miért az Mszp akar jövő héten tárgyalásokat kezdeni a DK-val, - lévén ezt nyilatkozták és ettől zeng a sajtó - és miért nem az Mszp - E-2014 - PM szövetség. Ugyanis a kettő nem ugyanaz. Más egy párt nevében tárgyalni, más az egész szövetséggel tárgyalni.

Mesterházy, nekem nagyon úgy tűnik, még mindig egyedül akar választást nyerni, Ő akar a miniszterelnök lenni. Egyenlőre ugyan belement, hogy ennek eldöntését a választókra bízza. De az ördög sosem alszik, azért karikásak a szemei...

Messziről jött ember azt mond amit akar. Kérdés Mesterházy milyen messziről jött. Neki már egy komoly harca volt Gyurcsánnyal az Mszp berkein belül. Végül is akkor nyert, - mondjuk most mindegy, hogy milyen körülmények között - hiszen az ölébe hullott Mszp és Gyurcsányék kiválása ezt bizonyította. Pártelnök lett, de közel sem olyan harcos, mint elődje. Gyurcsány ugye alakított egy új pártot, amelynek növekvő népszerűsége elvett egy adagot azért Mesterházy dagadó büszkeségéből.
Mesterházy megpróbálta kemény kézzel irányítani a pártot, és most megpróbálja ugyanolyan kemény kézzel, irányítani az együttműködési tárgyalásokat. Igaz részsikereket ért el, de a közvélemény jó részének bizalmát, nem sikerült elnyernie. Legalábbis a többiek cselekedetéből és jó néhány közvélemény kutatás anyagainak az összevetéséből egy dolgot biztosan ki lehet hozni.

Annyit hogy nagyon képlékeny a helyzet. Volt olyan amely szerint az ország 53 százaléka látná szívesen Gyurcsányt a miniszterelnöki székben, volt ahol 6 százalék. Mesterházy ekkora előnnyel, egyiknél sem dicsekedhet. Persze tegyük hozzá, egy statisztikában csak és kizárólag akkor hiszek, ha én magam hamisítottam, de akkor sem maradéktalanul. De több összevetésével azért ki lehet hozni egy olyan eredményt, - ami persze, max. tájékoztató jellegű - hogy hiába is vezeti az ellenzéki Statisztikákat az Mszp, Gyurcsány még mindig népszerűbb politikus Mesterházynál....

És itt jutottunk el oda, hogy Mesterházy - véleményem szerint - hogyan is kombinált. Hazárdírozott. Felhasználta az együttműködési tárgyalásokat egyrészt arra, hogy megszilárdítsa az Mszp helyzetét, és közben, összekötötte a kellemest a hasznossal, és megpróbálta kinyírni Gyurcsányt a politikai palettáról. Erről ékesen virít bizonyosságot, az Mszp és az E-2014 egymás között felosztott 106 választókerülete. Ugyanis a maradék ellenzéki pártokkal elkezdendő tárgyalásokra nem hagytak függőben egy árva darabot sem. El fog menni Mesterházy egy tárgyalásra a DK-val, ahol csak és kizárólag azt tudja kínálni, hogy a saját kialkudott választókerületeiből, esetleg néhányról lemond a DK javára. Ez vagy elég, vagy nem. Szerintem inkább nem, bár Gyurcsány azt mondta, hogy mindenféle kompromisszumra hajlandó....
Azt nem tudom, hogy amikor ezt mondta, akkor abba az is beletartozott-e, hogy simán hülyének nézzék. Mert egyenlőre úgy néz ki, ez történik.

Nem elfelejteni, hogy ha Gyurcsánynak és a DK-nak kevés amit Mesterházy ajánlani fog, akkor a DK-el fog indulni a választásokon egyedül, lévén nemigen hagynak neki más választási lehetőséget. És nem kevés szavazatot fog elvinni a szövetség elöl. Sajnos akkor egy vereség esetén természetesen nem Mesterházy fogja elvinni a balhét, nem fogja verni a mellét, hogy kihagyták a DK-t, vagy csak elfogadhatatlan feltételekkel kínáltak nekik helyet a szövetségben. Dehogy....
Rá fogja verni a balhét Gyurcsányra, hogy azért vesztettek, mert a DK külön indult. Ez gyanítom ugyanannak a Gyurcsány elleni harcának lesz a része, mint amit most elkezdett. Egyszóval, azt még elhiszem, hogy Bajnai hittel próbált meg belemenni ebbe az egész szövetségesdibe, bár szerintem eltolta, hogy nem a DK-val kezdte meg a tárgyalásokat. De Mesterházy politikájában egyértelműen ott van a komoly előnykeresés. Előnykeresés, a pártnak, a miniszterelnöki széknek. A baj az, hogy a nép, az ország, a választók, valahogy nagyon a háttérbe szorultak, és mintha fontosabb lenne Gyurcsány kicsinálása, Orbán Viktor kormányának leváltásánál, ámokfutásának megállításánál.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a jövő héten, ha elkezdődnek a tárgyalások, mit lép Gyurcsány. Írtam a múltkori bejegyzésembe, hogy várható még a meglepetés a DK és/vagy Gyurcsány részéről. Mert van néhány olyan politikus, akit Mesterházy simán lenyel, de Gyurcsány nem az a kategória. Ez elmúlt években kiderült, hogy tanult 2006 és azt következő időszak, csúfos vereségéből. Megtanulta, hogy nem minden arany ami fénylik. És azt is, hogy hittel, ki lehet mászni minden gödörből. Mármint olyan hittel, hogy nagyon megnézi, hogy kinek és mit hisz el.

Attól tartok, innentől Mesterházy felkötheti a gatyáját, mert egyre többen vélik úgy, hogy a DK szavazóbázisára nagyobb szüksége van a szövetségnek, mint egy korty vízre a sivatagban. És szerintem a párt is át fog látni Mesterházy szándékán, és ha emiatt a Gyurcsánnyal folytatott harc miatt veszít, akkor könnyen lehet, hogy Mesterházy nem csak a választást, a miniszterelnöki széket veszti el egy bukás esetén, hanem pártjának bizalmát is.

Egyszóval, mindent. Sőt....

Az országot is...És abba mi döglünk bele.



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Picike2013. augusztus 31. 19:56:28Válasz
Jó a felvetésed és a meglátásod Fery! Bár egy mai lapban olvastam, hogy Gyurcsány inkább minden választókerületben indulna a DK-val!
Ez a Mesterházy meg tényleg egy hataloméhes alak, aki feláldozná még azt is azért a bizonyos székért, hogy elküldjük a mostani rezsimet sóbányába!
Nem értem!!! Sehogyan sem fér a fejembe, hogy miért kellett neki kihagyni a tárgyalásokból!!! Így az egész baloldali-vivil összefogás csak kamu!!! Mert ebbe beletartozna a DK is!
Arról meg nem is szólva, hogy engem, mint szavazót elveszítettek, mert ezek után nem fogok rájuk szavazni, az tuti!
Gondolom vagyunk így páran még!
És tényleg felkötheti azt a gatyát!!!
Sokan kiábrándultunk belőlük, Bajnaival együtt,
mert ők is csak a saját előmenetelüket hajtják, pedig még az Orbán ül a bársonyszékben!
És nagyon igazad van, hogy ebbe az ország fog beledögleni!!!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum