Születni vagy klónozni...Avagy játék a DNS-el


Létrehozva: 2012. július 10. 11:36:31 | Megtekintve: 4055x | Kategória: Mindenféle | Utolsó módosítás: 2012. július 13. 20:07:51 [VtSoftware]


Szerző: Fery
Mivel időnként megcsömörlők Eltolcsy úr rettenetbe illő baromságaival és kormányunk ámokfutásával, kénytelen vagyok egyéb olvasnivalóval kiegészíteni betű éhségemet. Igaz ez nagyobbrészt a tudomány és technika világában történő kutakodást illeti, műszaki ember lévén. Bár a biológiához sok közöm és alapvető tudásom sem nagyon van, érdeklődés szintjén azért szívesen veszem.

Olvastam egy cikket ami azért kiváltott belőlem jó néhány gondolatot...:

A 168 óra gondozásában jelent meg : Megszülettek az első DNS módosított csecsemők

Na gondoltam rögtön, ebből aztán lesz vita a világban. Sokaknál előjön majd a szörnyszülöttek gyártásával kapcsolatos aggályok. A rengeteg különböző vallás egymástól eltérő hozzáállásáról nem is beszélve. A DNS az, ami meghatározza a létünket, ami az alapot adja az életünkhöz. Mindjárt felvetődik a kérdés, szabad-e embernek, Isten munkájába beleavatkozni. A teremtés ősi mítosza, komolyan felveti ezt a problémát. Mivel magam részéről ateista vagyok, nálam ez a probléma fel sem merül... Sokkal inkább hiszek az evolúció elméletben - független attól, hogy a tudomány mai állása szerint, Darwin eleméletének egyes részei túlhaladottak - mint a teremtés mítoszban.

Persze attól még felmerül a kérdés. Ha a vallást kivesszük az egyenletből, valamivel tisztább lesz a képlet. Ha csak a tudományos részét vizsgáljuk, akkor génsebészet és a génmanipuláció valóban fantasztikus eredményeket hozhat a gyógyászat és az élet meghosszabbítása terén. Betegségeink igen nagy részéért, génjeink felelősek. És itt van nekem némi aggályom az ellenzőkkel kapcsolatban...

Ha a szívet, tüdőt, vakbelet lehet műteni, cserélni, kivenni... Akkor mi baj van a génsebészettel??? Azzal is betegségeket gyógyítunk. Sőt. Élhető életet biztosíthatnánk olyan embertársainknak, akik genetikai problémák miatt rokkantként kell hogy leéljék egész életüket. Hiszen a géntérkép teljes restaurálása (amitől persze még fényévekre vagyunk) kiszállíthatná ezeket az embereket a tolószékből és teljes emberi életet élhetnének. De sokan már a gyerekcipőben betiltanák ezeket a kísérleteket, akár etikai, akár vallási, akár egyéb okokból kifolyólag. Az ellenzők nagy része főként azzal érvel, hogy ezzel mennyire vissza lehet élni. Szerintem ez marhaság...

Mindennel vissza lehet élni, a cigaretta kereskedelemtől, a járművön történő bliccelésen át, egészen az illegális szervkereskedelemig. Ezekkel mind-mind visszaélnek egyes emberek, akiket időnként elkapkodnak a rendőrök, és becsuknak a bíróságok. S miután rájuk rozsdásodik még a műanyag lakat is, kiszabadulva nem biztos, hogy lesz kedvük folytatni.

De a világ attól halad előre, emberek tíz és százezreinek az életét mentik meg világszerte a szervátültetések...

Szóval a génmanipuláció ellenzőivel a magam részéről nem értek egyet. Tudományosan megalapozott eredményei vannak, ezt nem szabadna ilyen jellegű erkölcsi aggályok miatt figyelmen kívül hagyni. Érdekes mellékesen, hogy mikor egy régebbi cikkben olvastam, hogy volt olyan a radikális ellenzők között, akiket megkérdeztek arról, hogy ha most tudná biztosan, hogy ezeknek a kísérleteknek az eredménye, sok év múlva megmentheti az unokája életét, akkor általában nem volt értékelhető válasz a feltett kérdésre... Érdekes.

A klónozás már kicsit keményebb téma. Bár az ellenzők egy részének aggálya, hogy embereket lehetne saját helyettesítésükre klónozni, az enyhén szólva is nevetséges. Amennyiben valamikor is sikerülne a mainál stabilabbá tenni a klónozási eljárást, akkor sem lehetne lemásolni az embert egy az egyben, ugyanis csak egy üres héjat kapnánk képletesen, egy lényt ami ugyan tényleg a megszólalásig hasonlítana az eredetire, de az agy a genetikailag bekódolt tudáson kívül teljesen üres lenne, mint a ma született csecsemőé. Szóval azok a tulajdonságok és személyiségjegyek amik az eredetit jellemezték, azok nem kerülnek át a klónba. Azok ugyanis, életünk, környezetünk, tapasztalatink, és az általunk megtanultak összessége. A személyiségünk. Az elveszik. Mindettől függetlenül nem tudom, hogy mindezek figyelembe vételével, van-e értelme a klónozásnak. Esetlegesen jöttek már szóba olyan esetek, mikor valakinek nem lehet gyereke és ezúton biztosítaná az utódot. Csakhogy a klón, mivel genetikailag megegyezik az eredetivel, nem számít utódnak, csak másolatnak... Szóval nekem nincs igazán véleményem ez ügyben, sokat kellene még gondolkodnom, mire kialakíthatnék egy korrekt véleményt.

Néhány éve felmerült a célzott klónozás ötlete, melyben az eredeti génállományból, csak és kizárólag bizonyos szerveket lehetne klónozni. Szívet, májat, vesét, stb... Én a magam részéről ebben látnám a klónozás jövőjét. Emberek millióit menthetné meg, gyakorlatilag megszüntetné a fekete szervkereskedelmet, mert nem lenne rá kereslet. Ráadásul a saját sejtből előállított szerv, azonnal megszüntetné teljesen a kompatibilitási és kilökődési problémákat, és a post operatív szakasz, a gyógyulási idő is a töredékére csökkenne, nem beszélve arról hogy az utólagos gyógyszeres kezelés jó része is elmaradhatna.

És ebben én erkölcsi aggályokat sem látok, hiszen ha a műszívet elfogadjuk, ha a halottakból kivett szerveket elfogadjuk, akkor vajon miféle kifogás merülhetne fel, a saját sejtjeinkből kitenyésztett szív, máj, vagy tüdővel kapcsolatban...

Persze ezek a dolgok, még évek, évtizedek messzeségéből tekintenek ránk. De érdemes odafigyelni, mert ha már most csírájában elvan fojtva a kutatás erkölcsi aggályok miatt, akkor talán csak nagyon sokára jutunk el odáig, hogy célzott, csak szervekre irányuló kutatások, érdemleges fázisba jussanak.

Szóval összességében igen pozitív véleményem van, az ez irányú kutatásokról...

Kép: reiki.timba.biz



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

borbala2012. július 10. 13:46:44Válasz
Hmmmm... érdekes elemzés. Ezen még gondolkodni kell tényleg, mert nagyon összetett problémákat rejt magában. A szerv átültetéssel és szervek klónozásával egyettértek veled. (Ha csak a Darwinista evolúció és a bibliai teremtés között lehet válogatni, akkor én inkább egy oldalbordát hívok Apunak, mint egy orángutánt Angyinak... na ezt csak úgy mellékesen)
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum