Alkoholtilalom & dohányszabály +


Létrehozva: 2014. január 8. 18:34:35 | Megtekintve: 4116x | Kategória: Vélemény | Utolsó módosítás: 2014. január 9. 14:15:49 []

Szerző: AnonymousA cikk alapján vegyes érzelmek jutottak az eszembe, bár hozzá kell tenni, a forrás nem igazán részletes.
Bár a következő idézetből kiindulva...:

Ahol nem lehet majd alkoholt fogyasztani:
- diszkókban
- bárokban
- közterületen

Ahol lehet alkoholt fogyasztani:
- kifejezetten az alkoholt bemutató túrák során
- étteremben
- különböző előadások során
- otthoni lakó környezetben, mások zavarása nélkül

Diszkóban alkohol nélkül.
Két véglet van a mai diszkókban. A holt részegen padlón támolygó, és az a fogyasztó - esetleg társaság - aki alkalmanként lesétál a heti robot után, megiszik 3-4 sört és 1-2 rövidet, megbeszélik ügyes bajos dolgaikat, csinálnak egymásról pár partyfotót majd kellemesen fáradtan hazamennek és kezdődik a hét elölről.

Egyértelmű, hogy "kissé" fellendült az alkoholeladások száma a 18 év alatti gyerekeknél, de az a baj, hogy a konkrét megfogalmazása szerint senki sem vehet alkoholt diszkókban, így kollektíve szív az idősebb korosztály is.
Egy fokkal igazságosabb megoldásnak tűnik az, hogy a diszkókban fokozottabb ellenőrzés, és direkt személyi igazolvány ellenőrzés.
... de igen itt közbejön a kiskapu és az üzlet. "18-nak néz ki? Ellenőrzéskor mennyi esélye van, hogy Őt veszik elő? Iszik? Akkor maradjon!"
Ezzel a mondattal valószínű sok-sok gyereket beengedtek helyekre.
Döntetlenre áll a mérleg...

Némi igazság is van a dologban, mivel a diszkókba járók között a rosszabbik véglet ha kimegy cigarettázni az utcára, beleköt a járókelőkbe, egyéb szórakozókba ha kell, ha nem.
Ezek azok az emberek, akik miatt jogos lenne a szabályzás.
De azok vannak többen, akik a diszkóban "fújják ki magukat" vagy csak "kultúrált" módon elütik közösen az időt.
Ezzel az a gond, hogy ilyen szűrést senki sem fog alkalmazni, mivel aki bemegy a diszkóba az iszik, azaz fizet, így neki megéri, a többi nem is számít, mert a hírét úgyis azok terjesztik akik bent vannak, legyen az bármelyik véglethez tartozó személy.

A döntés tényleg nehéz az ügyben, de ez a szabályozás túlságosan drasztikus. Nem létezik, hogy nincs más megoldás.
Evvel végülis kivégzik a diszkókat, mivel üdítővel és alkoholmentes koktélokkal cukrászdák üzemelnek, nem diszkók.
Így valójában a diszkókat tönkre teszik. Visszajön az 5 órai tea intézménye? Nem lesz nagy sikere, ezt garantálni lehet.
Miért? Mert az a mai fiatalságnak gáz. Így inkább otthon fog piálni a szülei tudta nélkül. Azt megoldják, lásd a kábítószerezés.
Sokkal több lesz a házibuli, ahol aztán tényleg mindenki ihat, mert tényleg nem nézik a kort, még annyira sem mint ma a diszkókban.

Bárokban sem lehet alkohol fogyasztani.
Mi a bár? A nyomás mértékegysége? Mert, az hogy ma melyik hely bár, melyik kocsma vagy presszó már mindegy.
Nem igazán van értelme az ilyen különválasztásnak, mivel országszerte vannak presszók aminek ajtaján az átlagos "alkesz" dülöngél néha-néha takarójának használt kerékpárja felé.

Találtam viszont egy szótárat:
A "bár" szó jelentése eszerint: Ivószoba, kimérés.
Ivószoba alkohol nélkül? Bemegyek egy kávéra a Bárba?
Akkor az már nem presszó: Kávézó, cukrászda.
Ajánlja az eszpresszó szót is: Kis vendéglátóipari üzem, ahol gépkávét, süteményeket és üditőket szolgálnak fel.

Következésképpen bezárják az összes kocsmát? Mitől kocsma a mai kocsma?

Közterületen már eddig sem volt szabad alkoholt fogyasztani.

Ami viszont aranyos, étteremben lehet alkoholizálni, mindez amellett érdekes, hogy a forgalmasabbnak mondott helyeken tiltani fogják.
Kíváncsi leszek, ha tényleg véghez viszik ezt a "tervet" hova fognak jutni az éttermek, ha már diszkóban nem lehet majd piálni.
(Jó, persze csak elmélkedés, de elmerengeni el lehet... vagy nem?)
Megnézném a fentebb vázolt alkeszt, ahogy behalad egy városszerte jóhírű, elegáns, impozáns étterembe, leül egy asztalhoz, végzi szokásos tevékenységét, iszik. ...és iszik... ...és iszik... Kidobni ki lehet, de a hír elindul, jönnek többen, indul a hír, jó a bor, jól mérik a vbk-t, meg is éri a pancsolt bor, gyertek ide. Onnan kergetheti a hírét a tulajdonos.
De vegyük például a diszkókból való kitiltását. Azok akik diszkóba nem mennek, mert nem ihatnak, akkor bemegy egy rosszabb hírű/kinézetű étterembe, ahol persze ugyan azt mint a diszkóban nem teheti meg...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy apró kis kiegészítés részemről...A szesztilalom, már Amerikában egyszer belefulladt a posványba, a fekete kereskedelem felvirágzásába. Úgy látszik akik ezt a baromságot kitalálták, semmiből nem tanulnak....
U.i.: Fery



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Nincs hozzászólás...

Legyél Te az első aki kinyilvánítod a véleményed!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum