Szabad Európa Rádió


Létrehozva: 2012. február 28. 17:20:54 | Megtekintve: 4586x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2012. március 9. 19:21:26 [VtSoftware]


Szerző: Fery
Egy érdekes párhuzam kelti életre a kezem alatt a billentyűket. A Szabad Európa. A szabadságra, demokráciára való törekvés.

Egy rövidke kirándulás a múltba, sok érdekességet mutat erről a témáról.

1947-ben az Egyesült államok kormánya kezdeményezte, egy rádió állomás beinditását, mely kifejezetten az Európai keleti blokkot látná el információval, a demokrácia és a szabadság jegyében. A szokásos bürokratikus huzavona, majd az anyagi és a technikai feltételek megteremtése után 1950-ben a Szabad Európa Rádió megkezdte kisérleti magyar nyelvű adását, New Yorkból. Napi két alkalommal, főleg híradások közvetítésével. 1951 október 6.-tól Münchenből, már egész napos magyar nyelvű műsort közvetített.

Szükség is volt rá. Az akkori politikai rendszer, a teljes hírzárlaton alapult. A Rákosi Mátyás nevével fémjelzett diktatúra, csak és kizárólag a saját ideológiájának a híreit engedte az akkori hazai médiában megjelenni. Magyarország szinte teljesen el volt zárva környezetünkben lévő demokráciák híreitől.
Akkoriban a Szabad Európa Rádió volt az egyetlen, ahonnan nyugatról magyar nyelvű hírek érkeztek, ráadásul remek zenéket hallgathattunk. Nagyon szerettük. Cseke László neve összeforrt a szabadság szeretettel, a demokráciával. Sok-sok éven át hallgattuk.

Pedig eleinte börtön járt érte, az akkori diktatúra vaskézzel csapott le, a Szabad Európa Rádió hallgatóira. Szomszédok feljelentései alapján rengeteg embert vittek el Rákosi keretlegényei, és évekre börtönözték be őket a diktatúra által irányított bíróságok. Persze nemcsak ideológiai fegyvereket vetettek be a szabad Európa Rádió ellen, technikailag is megpróbálták több-kevesebb sikerrel, elektronikus úton zavarni. Az akkori magyar technológiai fejlődés, szerencsére nem tette lehetővé, hogy az ország teljes területén megakadályozzák a Szabad Európa Rádió vételét.

Aztán jött a rendszerváltás és 1993 októberében megszűnt a Szabad Európa Rádió. Egész egyszerűen nem volt rá tovább szükség. A Magyar Köztársaság elindult a demokratizálódás felé. Beléptünk az Európai Unióba, majd a NATO-ba. Elvesztette jelentőségét a szabad Európa Rádió, hiszen mi is a szabad nyugati világhoz tartoztunk.

Aztán jött Orbán Viktor kormánya. Uralma alá hajtotta a médiát, gyakorlatilag kompletten. Ellenzéki híradásokat szinte egyáltalán nem lehet már hallani, csak és kizárólag a Fideszes propaganda szöveg folyik a Televíziókból és a rádiókból. Most nem térek ki, arra a rengeteg egyéb intézkedésre, amiből egyértelműen kitűnik a diktátori jelleg, azt már ezer helyen, ezerszer leírtam. De a média ismét egy diktátor kezében van, ez tisztán látszik a megszűrt, meghamisított híradásokból, az igazságot leíró és elmondó újságírók meghurcolásából, Nagy Navarró Balázsék éhség sztrájkjának ellehetetlenítéséből. Mindezek teljesen egyértelműen bizonyítják azt, hogy a média távvezérelt, egy ideológia mentén halad. És ekkor történik egy jelzés értékű lépés, intő jelnek kellene lennie. Mindenki számára.

Az a nyugat, mely elismerte a Magyar demokratikus értékeket az elmúlt időszakban, döntött. Még pedig arról, hogy újra indítja a Szabad Európa Rádiót. Tehát valamennyire figyel ránk a világ, tudják, hogy valami nincs rendben. Persze tudom ennek több jele is van, hiszen az Európai Unió szankciói is világosan mutatják hogy Orbán nagyon rossz úton jár, no meg a saját bőrünkön is tapasztaljuk az Orbán rendszer politikai csődjének hatásait, egy őrült politikai ámokfutás keserű következményeit.

De higgye el mindenki, a Szabad Európa Rádió újraindítása, nagyon komoly problémákra utal.

Kulcsszavak: szer, Szabad Európa, rádió


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Nincs hozzászólás...

Legyél Te az első aki kinyilvánítod a véleményed!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum