Mennyivel másképp hangzik a szó : Alkotmány


Létrehozva: 2012. május 4. 09:07:00 | Megtekintve: 1590x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2012. május 6. 15:53:59 [VtSoftware]


Szerző: Fery
Egyre érdekesebb lett ez az ország. Megdöbbenve hallgatom a híradóban Schmitt Pál nyilatkozatát, néhány odaköpött mondatát, annak is főleg azt a részét, hogy ami jár az jár...

Kicsit azért fennakadtak a szemeim. Na igen, a törvény aminek a betartását sulykolják az állampolgárokba, szankciókkal, büntetések tömkelegével. Nem is lenne ezzel baj, hiszen egy normális országban a törvényeket az állampolgárok érdekében hozzák. Az alkotmány biztosítaná az állampolgárok jogait és kötelességeit az állam felé, míg a törvények arra hivatottak, hogy mindezt megfelelően szankcionálják, amennyiben ezeket az állampolgár nem tartja be.

Sajnos valahogy nálunk ez kicsit ki van csavarodva. Nem is olyan kicsit. Alkotmányunk már nincs. És ez nagyon nagy baj. Kicsit járjuk csak körül ezt a szót: Alkotmány. Önmagában nem csak a jelentése, hanem a hangzása is emberi. Nekem az Alkotmány azt idézi, hogy egy országban az állampolgároknak jogai és kötelességei vannak. Jogai amelyek védik, és kötelességei amelyek biztosítják a normális együttélést. Amolyan emberi hangzású megfogalmazása egy Állam alapító okiratnak. Őszintén mondom, szerintem ez az amerikai alkotmány preambulumában van talán a legszebben megfogalmazva a világon:

"Mi, az Egyesült Államok népe attól vezetve, hogy tökéletesebbé tegyük az Uniót, megvalósítsuk az igazságosságot, biztosítsuk a belső nyugalmat, gondoskodjunk a közös védelemről, előmozdítsuk a közjót, biztosítsuk a szabadság áldásait magunk és utódaink számára, meghagyjuk és bevezetjük az Amerikai Egyesült Államok jelen alkotmányát."
Az USA Alkotmányának preambuluma.

Nekünk van alaptörvényünk. Már a megfogalmazás is rideg, elborzasztó, hiszen a törvények általában arra születnek, hogy szankcionálják azokat akik valamilyen formában valamit tesznek a köz vagy ember társaik ellen. Gyakorlatilag senki nem gondol a jogaira, a kötelességeire a törvény szó hallatán, csak szankcionálásra, a büntetésre. Bűntudatot idéz a megnevezés, alapjogon. És ez baj. Lehet, hogy ez csak játék a szavakkal de igen fontos szavakkal játszunk, hiszen ezeknek a szavaknak kellene megfogalmazni egy ország életét. Szóval már csak ezért is, nekem nagyon pejoratíve hangzik a szó: Alaptörvény. Egy olyan gyűjteményre hajaz, amely nem az emberi méltóság szerinti életet sugalmazza hanem törvényeken keresztül betartatott életvitelt, szinte jogok nélkül, kötelességekre halmozott törvényi szankciókkal.

És itt visszajutottunk mondandónk elejére. Sajnálatos módon ebben az országban egy olyan ember akiről kiderült hogy csalt, fondorlatos módon megszerzett egy doktori címet, s miután kinevezték az ország első emberének kiderült a turpisság. Mindezek után kijelentheti, hogy ami jár az jár. Havonta másfél millió, titkárság, ház, autó, stb...

Na valahol itten van nagyon kicsavarodva az ország, hiszen a népet kőkeményen megszorító kormány, csak úgy dobálózik a milliókkal, milliárdokkal annak a népnek a kárára amelynek szolgálatjára rendeltetett, nyomorba taszítva azt, saját jólétének biztosítása érdekében. És kicsit gondoljunk csak bele. Egy komolyan vett Alkotmány, amely az emberi méltóságra épül, vajon megengedné ezt...? Nem hiszem. De az alaptörvény szó már önmagában is ezt sugallja. A népnek nem jár az emberi méltósághoz való jog, nekik a rabszolgamunka, az éhbér jár. És azokat kell minden áron úri módon eltartani, akik az alaptörvényt megalkották. Ennek az alaptörvénynek a néphez és az emberekhez semmi néven nevezendő köze nincs.

Az Alkotmánynak volt...



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

borbala2012. május 4. 10:09:46Válasz
Fery fantasztikusan tomoren, szivfajditoan foglalod ossze ezt. Nekik joguik, masoknak viszont csak kotelessegeik vannak jogok nelkul!!! Iszonyu!
Picike2012. május 4. 13:42:03Válasz
Így van Feri! Nekünk elvették az Alkotmányunkat, hoztak helyette alaptörvényt, amiből ránk csak a kötelezettségek betartása vonatkozik, a csaló meg kapjon meg mindent!!! Mert JÁR neki!! Szerintem egy kaloda járna neki a Kossuth téren!!!
aranyosfodorka2012. május 5. 17:34:10Válasz
Igaz.
Igaz !
Igaz !!!!!!!!!!
Tökéletesen megfogalmaztad.
racine12012. június 24. 09:09:32Válasz
MTI (2012. június 19., kedd 18:03)
Az alkotmány kifejezés lett az Év szava, az Év antiszava pedig a banki termék - ismertette a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakértő bizottság döntését a Magyar Nyelv Múzeuma. A nyelvújító Kazinczy Ferenc mauzóleumának is helyet adó széphalmi intézmény közleménye szerint a szakértői bizottság németországi kezdeményezésre, felmérések alapján határozta meg 2011 legjellemzőbb magyar szavait, antiszavait, költői és ifjúsági szavait. Az év szava: az alkotmány lett, ezt követte az okostelefon és a táblagép.

A szótár szerint az alkotmány: "Valamely állam alaptörvényeinek összessége". Vajon elveszítettük-e az alkotmány szavunkat azzal, hogy 2012. január 1-jén alaptörvény lépett érvénybe? Vajon az év búcsúszava az alkotmány? Vajon úgy jár, mint a fillér kifejezésünk, amely csak frazémákban, állandósult szókapcsolatokban marad meg, mint például filléres gondjaink? Az alkotmány ünnepe az alaptörvény ünnepe lesz? Többek között ezek miatt a kérdések miatt is lett az év szava az alkotmány.
Fery2012. június 24. 09:18:24Válasz
Eleve rossznak tartom a szótár idióta megfogalmazását.
Egy Alkotmány az országban élő emberek jogait és kötelességeit lenne hivatott definiálni.
A törvényeknek ott a Büntető Törvénykönyv, a Polgári Törvénykönyv, A polgári perrendtartás, stb...meg számtalan jogi és törvényi iromány...

Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum