Miről is szól a politika.


Létrehozva: 2020. október 3. 18:31:15 | Megtekintve: 742x | Kategória: Politika

Szerző: FeryA mai helyzetet, nem lehet teljes mértékben a mostani hatalmat gyakorlókra hárítani. Persze nem bűntelen a társaság, nem bűntelen a NER. Sőt a tönk szélére sodorták az országot, gazdaságilag, erkölcsileg, morálisan, mindenhogyan...
De azért volt segítségük bőséggel, talán pont onnan ahonnan nemigen vártuk volna...
Egy barátom ezt olyan szemléletesen, pontosan leírta, hogy muszáj közzé tennem, pláne hogy egyetértek minden szavával...


" Szóval, miért is kell sarkosan ekézni az ellenzéket?
Kezdjük a politikai pártokkal.
Politológia tanárom kezdte anno azzal az első előadását, hogy minden párt hatalomra tör. Amelyik azt állítja, hogy nem, az vagy hazudik vag
y alkalmatlan arra, amit csinál.
A politikai pártok (ideálesetben) a társadalom egyes rétegeit képviselik, melyeknek érdekei egy másik társadalmi rétegétől részben vagy egészben eltérnek. Ezeket az érdekeket akkor tudják hatékonyan érvényesíteni, ha hatalomra kerülnek és így nagyobb ráhatásuk van a jogalkotásra, végrehajtásra, állami erőforrások feletti rendelkezésre.
Mindebből kifolyólag minden pártnak ellenzékben minden tevékenységének arra kellene irányulnia, hogy a társadalom elé tárja és állandó napirenden tartsa az aktuális kormányzat stiklijeit. Csak így van esélye a kormányzó párttól szavazókat elhódítani.


Nézzük most ezt az egészet a társadalom oldaláról. Bármelyik hatalomról elmondható demokratikus jogállamtól egy diktatúráig, hogy csak addig működhet, amíg a társadalom elsöprő többsége önkéntes jogkövető magatartást tanúsít. Szabályok betartását a hatalom kikényszeríteni csak egy elenyésző kisebbségtől tudja. Ha tízmillió polgárból kettőmillió kimegy az utcára (az a lakosságnak csak 20%-a), a hatóságok már tehetetlenek. Megyeszékhelyeken néhány tízezer, a fővárosban néhány százezer ember a hatalom számára már kezelhetetlen.


Van "A tanú" c. filmben Pelikán József gátőrnek egy idevágó megnyilvánulása, miszerint ő politikailag nem elég képzett.

Így van ezzel a társadalom elsöprő többsége is.
Ezért a társadalomnak egyértelmű üzeneteket kell küldeni.
Emlékezzünk vissza a 2006-os eseményekre. Szerintetek mindenki vérmes fideszes fociszurkoló volt, aki kiment az utcára? Lósz@rt mama! Egy szűk aktív mag megfelelő ellenzéki kommunikációval százezreket vitt ki az utcára belehajszolva az aktuális hatalmat egy olyan erőszakos fellépésbe, melybe végső soron belebukott.

Lehet a politikailag képzetlen átlagembernek (PKÁ) diktatúrázni, ha azt látja, hogy választások vannak, az ellenzék bent van az országgyűlésben, állami párttámogatást kap.

Nem fogja érteni, hogy miért kiált farkast az, aki a farkassal egy asztalnál eszik.

Nem lehet hitelesen egyszerre bent is lenni meg diktatúrát is kiáltani.
Ha diktatúra van, mit keresnek a parlamentben?
Ha jogállam van, akkor hol a probléma? A PKÁ nem hős.
Neki egyértelmű szituáció kell, hogy megmozduljon. Neki azt kell éreznie, hogy az ellenzék érte küzd. Ennek a küzdelemnek hitelesnek kell látszania.
Ha kiadok egy közleményt, aztán jól élek tovább a milliós képviselői fizetésemből nem nyújtja ezt az élményt a PKÁ-nak.


Az ellenzéknek régen egyértelművé kellett volna tennie, hogy egy ország alkotmányának konszenzuson kell alapulnia, az nem tükrözheti egyetlen párt politikai nézeteit sem. Egyértelművé kellett volna tenniük, hogy az alaptörvény nem legitim, a rá felépített rendszer nem legitim, a nem konszenzusos választási törvény alapján lebonyolított választások nem tükrözik a nép valódi akaratát, a hatalmat gyakorlói nem felhatalmazás alapján gyakorolják, hanem bitorolják.
Ezért a népnek fel kell mondania az együttműködést a hatalommal és valódi, konszenzuson alapuló szabályok szerinti választásokat kell követelni.

Történt ebből bármi is? Hol tartunk két illegitim és legalább egy elcsalt választás után? Ugyanott! Az állítólagos ellenzék mantrázva az összefogást arra buzdít, hogy vegyünk részt egy olyan választáson, amelyik nem konszenzusos szabályok szerint fog zajlani, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a végeredményt a hatalom úgy hajlítsa, mint fekete lyuk a teret.
Nem lehet egyszerre politikai koncepciós pereket emlegetni és részt venni a polgárokat átverő áldemokratikus színjátékban. Pontosabban lehet mint a mellékelt ábra mutatja, csak akkor nem kell csodálkozni azon, hogy az istenadta nép nem emeli meg a seggét. "

Köszönöm, hogy megoszthattam.



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Nincs hozzászólás...

Legyél Te az első aki kinyilvánítod a véleményed!
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum