Gerinctörött médiák


Létrehozva: 2014. június 21. 16:48:41 | Megtekintve: 2303x | Kategória: Politika


Szerző: Fery
Sokat gondolkodtam mostanában, kinek mit is jelenthet valójában a hatalom. Mert sokféleképpen definiálható, értelmezhető, hiszen a valós hatalom, főleg azoktól függ, akik felett gyakorolják. Mostanság leginkább a médiák okán ugrott be, hiszen a média is igen komoly hatalmat képviselhet. Médiák hatalmától, már kormányok buktak, demokráciából lett diktatúra, s fordítva...
Minden egyes előadott mondata milliókhoz jut el, s akik hisznek benne, azok sok esetben, abszolút igazságot látnak mondanivalójában, hiszen egy TV nem hazudhat.... Persze ha tudnák.

De a médiák nagy része nálunk felvette a gerinctörött állapotot s nagyon úgy nézett ki így is maradnak. Tömjénezték a regnáló hatalmat, nem igen esett szó a disznóságaikról, nemigen esett szó olyasmiről, ami rossz fénybe állította volna a kormányt.

Egyedül, Nagy Navarró Balázsékat érdekelte a tisztességes média, évek óta sztrájkolnak érte, minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelvén. De érdekes módon, még véletlenül sem áll mellettük az a média, melynek kutya kötelessége lenne a harcolni a hiteles és független tájékoztatásért. Ebből tisztán látszik, hogy a magyar médiának az Orbán kormány már eltörte a gerincét...

Így volt ez idáig kis hazánkban. Hajlongva szolgálták az urat, a jelenleg regnáló hatalmat. Az igazság, nagyon keveseket érdekelt a média berkeiben. Hiszen van az a pénz, amiért ne érdekelje. Nem feltétlen készpénz fizetésre gondolnék, de annak réme, hogy a hatalom ellehetetlenít egy TV vagy rádió csatornát, ott komoly pénzek forognak kockán, téglalapon, akár Nokiás dobozon is, netán szatyorban..

Aztán mintha fordult volna a kocka. Mintha. Mivel kis hazánk pénze fogytán, a stadionok meg afféle pénznyelő automaták, egyszer csak előbukkant a média adó ötlete. Nem mintha marhára meglepődtem volna, hiszen eddig már vagy 40 féle új adót vezettek be. Most egyel több vagy kevesebb...
De zokon vette a média. Ami egyrészt meg is lepet, másrészt csodálkoztam is rajta. Sok országban adóztatnak különböző dolgokat, hol ezt, hol azt...
Ez egy gazdasági történet, az államháztartásnak is pénzre van szüksége....Még meg is értem. Na persze nem a 40 féle új adót, hablagyként tálalva, hasra ütve kitalálva, hatástanulmány, bevétel előrevetítés és mindenféle egyéb előtanulmány nélkül...
Mert itt minden így működik. Valaki kitalálja, bemutatja a főnöknek, másnap megszavaztatja a parlamenttel, törvény lesz belőle és az ország nyakába ömlik a fekália. Kapkodás a köbön, fejetlenül meghozott intézkedések tömkelege. Mert egy adónak nem csak egy bevételi oldala van. Rögtön hoz magával némi inflálódást, áremelkedést, hiszen akire kivetnek egy plusz adót, annak valahol ezt be kell hoznia. Meg is teszi, emeli az árait, vagy kevesebb áru, kevesebb szolgáltatás ugyanannyi pénzért. Ez így működik. Ezért kellenének a hatástanulmányok, a korrekt előzetes felmérések.
Na meg azért, hogy mit is válthat ki egyéb vonalon, egy új adó, egy rossz intézkedés, bármi.

Mert kiváltott bizony, rögtön háború is lett belőle. A média adón felhörrent műsor szolgáltatók, rögtön bevágtak hosszabb rövidebb adásszünetet, hogy tiltakozzanak. Ez azért olyan nagyon nem hatotta meg a kormányt, még annyira sem, mint az, hogy mikor az emberek az utcára menve tüntettek a sajtó szabadságáért, csak a média képviselői felejtették el egyrészt ezt világgá kürtölni, másrészt talán megjelenni rajta és támogatni, hiszen értük szólt a harang, értük mentek az emberek az utcára.

De pár nap és elmúlt a fellázadás, egy kivételével. Az RTL klub, elkezdett foglalkozni a kétoldalú, független korrekt tájékoztatással, Nem csak az ellenzék, hanem a kormány oldal viselt dolgaival, cégek hirtelen pénzügyi növekedésével.

Első reakcióm, engem is meglepett. Nem voltam túl boldog eleinte, hiszen azonnal az ugrott be, hogy hol is voltak idáig ezek a riportok, hol is volt idáig, ez a fajta korrekt, kétoldalú tájékoztatás, mikor végre a kormányoldali visszásságok is a riporterek bonckése alatt végzik...Hol...??? Hogyan is képes a média kiegyenesedni a gerinc törött állapotból.

Mert eddig az RTL-től sem hallottuk ugyanezt. A híradóktól már rosszul voltam, tömegekben a közlekedési balesetek meg a csirketolvajok. Apró köztörvényes bűnügyek, melyek az emberek jó részét, egyáltalán nem érdeklik...

Aztán egyszer csak Orbán Viktor barátja, Felcsút polgármestere az oknyomozó riport alanya. Na, kész is lettem mint a matek lecke, először nem hittem a fülemnek. Persze a szememnek sem. Felrémlett bennem, csak nem...??? Csak nem korrekt és hiteles lesz a média...???

Na, ennyire azért nem durvult el a helyzet, ez fajta pálfordulás, nem jellemző a médiára, főként akkor nem, mikor évekig hajlong a hatalom előtt, aztán csak egyszer ellene fordul.
Ez mindössze egy kis gazdasági háború a média és a kormány között. Amolyan óvódás háború. Mikor két gyerek vitatkozik.
- Az én apukámat nagyon szeretik és megbecsülik a munkahelyén...beee
- Bibííí, az enyémet meg, meg is fizetik......
Szóval valami ilyesmi. Nekem kell tőled egy kis pénz, de Te nem akarsz adni. Vívunk egy kicsit, oszt meglátjuk.

Az mellékesen csak egy külön szerencse, hogy az RTL klubnak, nemigen van más fegyvere, mint a nyilvánosság, mint néhány problémás történet világ elé tárása. Mert információval, információtovábbító rendszerrel rendelkezik, és kénytelen valamit lépni.
Más tészta, hogy örülök annak, hogy ezt egy olyan országos TV csatorna teszi, amely több háztartásban néznek, mint a gerinctörött királyi adókat. Mert így eljutnak a visszásságok az emberekhez és talán néhányan elkezdenek gondolkozni. Szóval ez a háború csak jó nekünk, bár attól félek nem fog sokáig tartani, csak amíg meg nem egyeznek, míg nem lesz némi kedvezmény, és beletörődnek hogy a fizetnivaló ha nem is marad el, kevesebb lesz mint gondolták.

Mert azt nekem senki ne mesélje be, hogy egyszer csak megvilágosodtak az RTL klub gazdái, egyszerre csak a demokrácia, a korrekt, hiteles tájékoztatás lett a fő erényük. Ugyan. Eddig is elárulták a médiák a az embereket, eddig is a hatalmat szolgálták, mert a pénz onnan jön. És egy TV csatorna fő mozgatórugója, akkor is pénz marad, ha a fene fenét eszik.

Csak és kizárólag, egyetlen dolog miatt lázadt fel az RTL klub. Mert éppen most ezt kívánják meg az érdekei.És az ő érdeke nem a demokrácia, nem a korrekt, és független, hiteles tájékoztatás.

Csak a pénz.

Kulcsszavak: Média, média adó


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

picike2014. június 21. 17:15:56Válasz
Huhú Feri, ez megint összeszedted!
Amúgy a véleményünk nagyon azonos! Bár én még mindig nem kapcsoltam be a TV-met, hónapok óta! Vagyis jan. 1-én néztem meg az újévi koncertet, amit Bécsből közvetítettek, mert ez egy régi csökevény nálam! :D
Szóval, itt szabad sajtó és szabad tájékoztatás a büdös életben nem lesz! Itt mindig a regnáló hatalom mondja meg, hogy mit és mikor! A mostaniról meg nagyon tudjuk, hogy csakis azt, amit ők jónak látnak! Vagyis az agymosás megy ezerrel!
Mert ahogy írod, van az a pénz! Hányingerem van! Végtelenül sajnálom, hogy a Nagy Navarróék tüntetése annyira hidegen hagyta a többieket, mintha mindegyik a királyi lett volna! Most akkor szépen nyeljék le a békát!
Az RTL-ről meg annyit, hogy most igaz, próbálnak hitelesen tájékoztatni, de meddig???????????????
Szóval lesz az a pénz!
Vasvári Sándor2014. június 21. 17:31:09Válasz
Fery! Eddig nem ige fordult elő,hogy ne értettünk volna egyet.Most azonban ez így történik.Sajnos abban igazad van,hogy a pénz körül forog minden.De ez a konkrét eset a reklám adó, nem egészen erről szól.A költségvetés bár nem valami fényes de ez a reklám adó se nem oszt se nem szoroz.Vagyis nem gazdasági kényszer hozta.Akkor vajon mi? Csakis az,hogy azon a médián üssenek egy jó nagyot amelyik nem hódolt be a hatalomnak.Ugye a TV 2 valamilyen formában a Fidesz befolyása alá került.Viszont az RTL,bár erre voltak törekvések,hogy Őket is megszerezze a Fidesz ,ellenállt! Az RTL tette a dolgát,és nem igen politizált,mert egy kereskedelmi adónak nem is ez a dolga.Ő betartotta a játékszabályokat.De nem úgy a Fidesz,mert gyártott egy olyan törvényt amelyik egyedül az RTL klubba rúg bele. De pechükre az RTL felvette a kesztyűt,és ezután Ő sem kímélte a Fideszt Orbánt, Lázárt.Miért is tenné? Hisz nem Ő szegte meg a hallgatólagos normát,miszerint egy kereskedelmi TV nem politizál,hanem inkább elmegy a bulvár irányába.Nos miközben nem tagadom,hogy a pénz nagy úr,de veled ellentétben úgy vélem az RTL magatartásában nem okvetlen a pénz a mozgató rúgó! Sokkal inkább a becsület.
Fery2014. június 21. 17:37:51Válasz
Lehet benne igazság, bár szerintem, bár az RTL eddig sem volt teljesen független.
Politizált azért, és sokszor láttam sokkal több kormánypárti cikket és véleményt, minthogy neki ment volna a kormánynak.
Szerintem nem véletlen ez az egész, persze szól a hatalomról is, szól a pénzről is, talán a becsületről is.
Csak a demokratikus, hiteles, független tájékoztatásról nem...
Arról Balázsék szólnak, már évek óta...

Egyébiránt, azt kívánom, legyen igazad....:-)
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum