Bukta volt a vacsora


Létrehozva: 2014. április 7. 11:17:54 | Megtekintve: 1479x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2014. április 7. 11:46:13 []


Szerző: Fery

Egy igen érdekes tegnapi napon vagyunk túl. Ekkora buktára, még a legpesszimistább pillanataimban sem számítottam.

A Fidesz, majd 2/3-al, sőt még lehet, hogy azzal, nyert. Rendesen el voltam képedve, hiszen nem gondoltam rá, hogy a magyar nép, képes az elmúlt 4 év után, képes ismét piedesztálra állítani kirablóját.
De ennyit ér ez az ország. Ez kell ennek az országnak. Oligarchák, közmunka, lerongyolt egészségügy, lerongyolt oktatásügy, stadionok tömkelege, eddig csak vagy 40 új adó, Európa legmagasabb ÁFÁ-ja, a 310.- feletti euró árfolyam, Orosz atomerőmű. Ez kell, mert erre szavazott. Na, meg az, hogy mindenki annyi ér, amennyije van.

Rengetegen szidják azokat, akik nem mentek el szavazni. Nálunk, sokkal magasabb részvételi arányok nem szoktak lenni.
Megszokhattuk az elmúlt években, hogy az ország legalább 30 százaléka, nem megy el szavazni. Tudtuk, hogy nem fognak elmenni, tudtuk, hogy lesznek otthon maradók, akiket nem érdekel a politika. Ezt eleve bele kellett volna számítani a taktikába, fel kellett volna készülni rá.
De meg kell érteni. 2/3-ados Fidesz fölényt, nem azok szavaztak meg akik nem mentek el.....

HANEM AZOK, AKIK ELMENTEK SZAVAZNI... Azok az emberek úgy gondolták, hogy továbbra is a Fidesz kormányozzon.

Tény, hogy a Fidesz sok olyat tett a választási törvénnyel, ami a saját malmára hajtotta a vizet.De ekkora buktát, nem lehet megmagyarázni a távol maradt választókkal, ezt nem lehet.....
Semmivel nem lehet magyarázni. Ekkora fölényt még a választási csalással sem, sőt a Fideszre szabott választási rendszerrel sem. Mert az emberek ezt akarták. Nem tudom mit hittek, mit gondoltak. Amit Orbán Viktor tett az elmúlt négy évben, azzal totálisan megalázta ezt a népet. Mindezek után, a magyar nép, totálisan megalázta saját magát. Megalázkodott, és a szabadság helyett a feudalizmust választotta.

Ezt csak egy módon lehet megmagyarázni, hogy az ellenzék rosszul csinálta, amit csinált. Tévedés ne essék, nem azokról akarom leszedni a keresztvizet, akik mentek, akik tették a dolgukat. Nem az aktivisták a hibásak, Ők mindent megtettek. Ők megpróbálták meggyőzni az embereket, megpróbáltak érvelni, csinálták amit kihajtott belőlük a lelkiismeretük. Dehogy. Ezt sokkal feljebb szúrták el. És nem is most.

Az egyik sarkalatos pont az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, majd egy, a kontextusából kiragadott szövegrészletre épített kampánya a Fidesznek. Az öszödi beszéd kikerült a palackból, és nem lehetett visszazárni. Pedig az volt az egyetlen őszinte beszéd, évtizedek óta a magyar politikában. De a politikában, ebben az országban, nem lehet őszinteséggel nyerni. Elég volt egyszer kijelenteni, hogy hazudtunk éjjel és nappal....
Soha többet nem bocsájtották meg. Ráadásul mindössze annyit sulykoltak az emberekbe, hogy Gyurcsány hazudott, és igen kevesen vették a fáradságot, hogy végig is hallgassák azt a beszédet. Ami nem csak róluk, hanem az elmúlt húsz év politikájáról szólt. Mert gyakorlatilag az elmúlt húsz év politikáját végighazudták a politikusok, de azon verte el a port a nép, aki beismerte.

A másik ilyen, az első összefogási kísérlete az Mszp-nek. Amin tisztán látszott, hogy az Mszp csak vezérkedni akar, az irányítószerep és Gyurcsány kicsinálása volt a legfőbb szempontja. Nem a népért, hanem a miniszterelnök jelölti pozícióért ment a harc, marakodtak azon a koncon, amit éppen Orbán birtokolt. Mesterházy rossz lóra tett, véleményem szerint teljesen alkalmatlan egy ekkora párt vezetésére. Ez mát ott tisztán látszott, mikor az Október 23.i beszédében belefojtották a szót... Megsértődött, holott egy politikus sohasem hibáztathatja a népet az akaratáért, hiszen a politikus, azért van ott ahol van, mert a nép akaratát kellene teljesítenie.

Ez a több hónapos harc, ami a miniszterelnök jelölti székért történt, felőrölte a szavazók bizalmát, átlátták, hogy csak a húsosfazékért folyik a küzdelem. És sokaknak lett elegük belőle.

A következő óriási hiba, hogy három és fél évig, gyakorlatilag nem volt ellenzéke Orbán Viktornak. Szinte semmit nem csinált az ellenzék. Az utolsó hónapok alatt kezdett rájönni, hogy ezt elszúrták keményen, pedig 2 éve már tiszta volt, hogy csak teljes összefogással lehet Viktort legyőzni...

De ez pár hónap, igen kevés volt arra, hogy kiépüljön egy választói bizalom. Nagyon kevés, nem is épült ki, mint azt az ország narancsba borulása igen szemléletesen ábrázolja.

Még valami. A kommunikáció. Viktor kommunikációja szenzációs. Egy kis porcukorral meghintve úgy adja el a sz@rt, ahogy akarja. Bármit mond, simán beveszik az emberek, nem látnak át rajta. Mint a rezsicsökkentés.
Ezt meg kellett volna már régen tanulni, fejleszteni kellett volna a tömegek felé a kommunikációt, megtanulni beszélni a tömegek nyelvén...Mert amíg ez nem megy, ne is álmodjon győzelemről senki.

Ami sajnos a dolog pikantériája, hogy fenti problémákat mind leírtam már előző blogjaimban. Több mint kétszáz ezren látták, mégsem jutott el a fejükbe. Próbáltam leírni, hogy ez így nem lesz jó. Nem a miniszterelnök jelöltségért kellett volna harcolni, hanem a nép bizalmáért. Sokkal előbb kellett volna összefogni, hogy kialakuljon az emberekben a bizalom, Mert egy hosszú, őszinte együttműködés, az lehet a bizalom záloga, de ez a pár hónap, amit egymás mellett töltöttek az összefogás tagjai, nem feledtették az emberekkel az elősző évek harcát közöttük. Nem feledték, hogy ugrottak egymás torkának, nem feledték a harcot a koncért.

Szóval én azt mondom, nem szabad hibáztatni azokat, akik nem mentek el szavazni, mert azok bizalmát ki kellett volna vívni. Meg kellene érteni végre a pártoknak, hogy a bizalom, nagyon ingatag dolog, nagyon nehéz felépíteni, de egy pillanat alatt le lehet rombolni.
Sajnos attól félek, hogy most jön a bűnbak keresés, a másik hibáztatása. De az sem fogja előrevinni az ügyet.

Egy dolog viheti előre. Megvizsgálni a sok sok hibás döntést, levonni a megfelelő konzekvenciákat. Visszavonulni azoknak, akik úgy érzik, hogy nem birtokolják a nép, az emberek bizalmat, és helyet hagyni azoknak, akik talán képesek lesznek megtanulni, hogy nép bizalma hozza meg a választási győzelmet.
Ez a nép most Orbán Viktorban bízik, függetlenül attól, hogy mit tett velünk az elmúlt négy évben. Ez persze mélységesen megdöbbent, hiszen gyakorlatilag a bőrünket nyúzta le négy év alatt. Hogy mégis megkapta a bizalmat, ez csak egyet jelenthetett.....

Hogy valakik a másik oldalon, nagyon-nagyot hibáztak.....

Kulcsszavak: Választás, Bukta


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

picike2014. április 7. 13:17:31Válasz
Na Ferykém, olvastalak! Nagyon sok mindenben egyetértek veled! Hiszen tudod! Leírtad, olvastam és én is leírtam!
De most dühös vagyok és elkeseredett! Még 4 év rablás, még 4 év olyan nyomor, hogy az álmunkban is rémség, még 4 olyan év, amikor az ország normálisabb, tanultabb fele nyúlcipőt húz és továbbáll, még 4 év és még több adósság lesz a nyakunkban, még 4 év és még több ember hal éhen, lesz öngyilkos, mert se munka, se lét, még 4 év, amikor már a mai kiskorúak felnőnek és olyan messze mennek, hogy talán soha nem találkozunk már ebben az életben! Siralmas!!!!!!!!!!!!!!!!!
És mind ez azért, mert ezen az oldalon is csak a hatalom és a rang a fontos!
Én most kissé belegebedtem ebbe!
Hát gebedjenek bele ők is!
Tóth József2014. április 7. 14:17:42Válasz
Ami az elemzésed első részét illeti egyetértek. Elkeserítő, és valóban nagyot hibázott a baloldal. Elkeserítő, és valójában a kiutat sem látom. Azt azonban igen, hogy a dolgok a mi házunk táján rossz - nagyon rossz irányba mennek. Keresik-keressük a bűnbakot. Te is azt teszed. A bűnbak Mesterházi, illetve az MSZP. Szerintem pedig az összefogásban résztvevők mindegyike beépítette a maga tégláját a FIDESZ épületébe. Mert mi is történt? Mikor az összefogás zászlót bontott Bajnaival az élen mondták ugyan, hogy kell az MSZP- de fél évig halogatták (Bajnaiék) a konkrét tárgyalásokat. A LMP-vel kezdték a tárgyalást aki fügét mutatott nekik. Aztán kiderült, hogy az MSZP-n kívül egyáltalán nincs infrastruktúra, tehát az MSZP kell. Aztán az október 23-i "összefogás jegyében" meghirdetett nagygyűlés. Igen ott Mesterházi nem tudott felülemelkedni. Kérdezem én, a helyébe ki tudott volna jobban tenni? Ott voltam, és ma sem tudom mire vélni az ott történteket. Igen későn volt az összefogás. Abban sem vagyok biztos, hogy az együttműködési készség valóban őszinte volt-e. Él még bennem az MSZP-SZDSZ koalició összes problémája. Félreértés ne essék. Nincs a zsebembe a bölcsek köve. Azt sem tudom megmondani, hogy most mi az amit konkrétan tenni kéne. Azt azonban pontosan tudom, hogy mit nem szabad tenni. Keresni a bűnbakot, és ezt a szövetségfélét is szétrombolni
Fery2014. április 7. 14:30:55Válasz
Lehet, hogy igazad van.

De az én véleményem az, hogy ott bukott el az egész, mikor Mesterházy és Bajnai felosztották maguk között mind a 106 választókerületet, és elkezdtek harcolni a miniszterelnök jelölti bársonyszékért...

Ott elúszott a bizalom, mert azt látták a választók, hogy csak a koncért megy a harc...

Ez volt talán a legnagyobb hiba....
Zajácz Zoltán2014. április 8. 16:50:16Válasz
Egy valami valóban biztos. Nagyon későn jött létre az összefogás. Ezért nem volt egyáltalán hiteles a választók számára. Nem hitték el, hogy őszintén gondolják a benne résztvevők. Azt vélelmezték a választók, hogy csak a hatalomért a zsíros koncokért fogtak össze. Persze ne csodálkozzunk e kései összefogáson. 2010-ben a baloldal kapott egy hatalmas gyomrost. Aztán kivált belőle a DK. Ők is elkezdték felépíteni magukat. Bajnai csak 2012.október 23-án - tehát bőven a választási ciklus fele után lépett a színre. Mire mindenki összeszedte magát, addigra már nyakunkon volt a választás. Véleményem szerint ha a ciklus felére nem áll össze egy nagyon világos alternatíva a kormánnyal szemben, akkor már nem nagyon lehet nyerni. A feladat tehát adott! Elkezdeni egy hatékony és gyors önvizsgálatot, majd pedig kidolgozni baloldalon egy olyan konstrukciót amivel 2016 közepére világos alternatívát lehet mutatni Orbán ellenében és nem elfelejteni, hogy a Jobbik ellenében is. Tudom, hogy nem egyszerű a feladat, de nincs más választás.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum