Nyerni vagy nem nyerni, ez itt a kérdés


Létrehozva: 2013. szeptember 1. 16:41:17 | Megtekintve: 2245x | Kategória: Politika


Szerző: Fery
Nem akarok ünneprontó lenni, mert ezt már megtették helyettem.
De azért széljegyzetnek odabiggyesztenék egy szösszenetet, az együttműködési szövetség, margójára. Meglehetősen érdekes története van eme szövetségnek. Hajdanában, úgy két évvel ezelőtt kerekasztalként kezdték emlegetni, de hamvába holt, gyakorlatilag születése pillanatában. Már akkor is tisztán látszott, hogy Mesterházy az Mszp élén, gyakorlatilag csak és kizárólag a saját és a pártja érdekeit nézi. Az országé már akkor valahogy elsikkadt. Ezzel gyakorlatilag olyan sok szögletű lett a kerekasztal, hogy fel kellett aprítani tüzelőnek.
Ezenkívül, volt még ott egy óriási probléma, amit Mesterházy nem mondott ki ugyan, de a később történtek fényében, tisztán látszik. Civilek, civil szervezetek ültek a pártokon kívül, az asztal körül. Politikusak ezt általában nagyon nehezen viselik. Tehát többirányú népszerűtlenségi mutatói miatt a kerek asztal bizony nem volt elég kerek. Mikor a kandallóba került a bútordarab, szépen lassan lemorzsolódtak a civil szervezetek, amelyek lévén civilként viselkedve, csak ellenőrizni szeretnék a pártok tevékenységét. Az Mszp nem óhajtott civilekkel tárgyalni. Csak pártokkal, főként olyanokkal akiknek diktálhat a nagyobb szavazótábor adta előny okán.

Később elkezdődött az az együttműködési tárgyalás sorozat, amelynek mostanában fognak pontot tenni a végére. Civil szervezetek sehol, hiszem a Szoli és a Milla már korántsem sem civil szervezet, hanem az E-2014 tagja, mint beleolvadt szervezet, legalábbis tárgyalások ilyen formábban zajlanak. Magam részéről, igencsak üdvözöltem a kezdeményezést, hiszen láttam egy olyan kezdődő összefogást, amely leválthatja Orbán Viktor kormányát. Szépen el is kezdődtek a tárgyalások, de egyre inkább azt hallottam, az egyik ezzel nem fog össze a másik azzal nem. Mesterházy favorizálta, hogy az Mszp egyedül is képes kormányváltó többséget hozni a választásokon...Na erre már kiült volna a vigyor az arcomra, ha nem sírni kéne rajta. Gyanítom némi civil és szavazótábori nyomásra, azért csak elkezdett tárgyalni az Mszp. Ezek a tárgyalások eleinte arról szóltak, hogy ki legyen a miniszterelnök jelölt, mert ebben természetesen nem tudtak megegyezni. Kellő felháborodás aztán elfeledtette velük egyenlőre a kérdést, megoldották úgy, hogy választáskor a több listás párt adja a főnököt.

Aztán jött a megdöbbenés. Ketten, mindössze ketten, a teljes ellenzéki palettáról, az együtt működés keretében, felosztották maguk között, mind a 106 választó kerületet. Ez teljesen egyértelműen azt jelenti, hogy egyáltalán nem akarnak további szereplőkkel érdemi tárgyalásokat folytatni, hiszen nincs miről és nincs a többiek részéről sem, semmiféle tétje a dolognak, hiszen ez a koalíció már nem tud mit kínálni nekik az együtt működésért. Kiült a felismeréstől az arcomra a döbbenet.

Magam részéről azt tartottam volna becsületesnek, ha minden demokratikus párt, súlyának megfelelő delegáltat tud a választásra biztosítani.
Az E-2014 támogatottsága jelenleg nagyon alacsony...Mégis 35 választókerületben indíthat jelölteket, míg például a DK egyet sem, hiszen már nem maradt több. Ezek után akar Mesterházy tárgyalni.

Csak azt nem értem, hogy miről.
Csak azt nem értem, hogy minek.
Csak azt nem tudom, mit is ajánlhatna a DK- nak vagy bármelyik demokratikus pártnak. Már nincs semmije...

Ha őszinte akarok lenni ez pontosan olyan üzletnek tűnik, mintha én meg akarnám venni valakinek a lakását mindössze annyiért, hogy nézheti, ahogy én boldogan lakom benne és birtoklom a kéglit. Pont ennyit kap most Gyurcsány Mesterházytól. Semmivel sem többet...

Törtem a bucim. Mesterházy nem hülye. Pontosan tudta, hogy egy ilyet Gyurcsány nem fog elfogadni. Ki van zárva, hogy ezt nem kombinálta ki előre. Sőt, azt is tudta, hogy akkor Gyurcsány egyedül a DK-val, el fog indulni a választásokon. Ugyanis nem tehet mást, lévén a választási aktivitást, minden szavazó elvárja a pártjától.
Mesterházy, ha nem hülye, akkor pontosan tisztában van azzal is, hogy a feltörekvő DK, egyre népszerűbb, függetlenül attól, hogy Gyurcsányt legalább annyian szeretik, mint ahányan utálják. Tudnia kell, hogy Gyurcsány harcos, nem fogja feladni. És képes lesz kiállni mind a 106 szavazókörzetben...És meg is teszi.
Pár napja, feltette Gyurcsány a levelet, amit Bajnainak küldött. Bajnai válasza ismét megdöbbentett. Mármint, hogy tárgyalj Mesterházyval. Miért is ? Egy Demokratikus szövetségnek kellene tárgyalásokat folytatni a többi demokratikus párttal, nem pedig az Mszp égisze alatt, Mesterházynak. Ezt megint igen érdekesnek találtam.
De most lépjünk vissza egy kicsit, hogy mi is folyik ebben az országban jelenleg, hogyan is áll az ország szénája.

Röviden, sz@rul. Bővebben, nagyon sz@rul.

Gyakorlatilag az egész ország finanszírozása a padló alatt van. Az egészségügy, az oktatásügy halott. A gazdasági mutatók a béka segge alatt. Négy millió mélyszegény, csúcson a munkanélküliség, nincs jogbiztonság, mélyrepülésben a forint. Az árak emelkednek a szegénység nő.
Az ellenzék győzelme esetén, a nyakukba kapják mindezt egy használhatatlan állapparátussal együtt. A Fidesz 9 évre bebetonozott pártkatonái, ott tesznek keresztbe ahol csak tudnak. Lesz egy Fidesz alapító Köztársasági elnök, aki szintén meg fog akadályozni, amit csak tud. Jogállami módszerekkel, az alaptörvényt nem lehet megváltoztatni.
Üres államkassza, ráadásul Matolcsi ül a Nemzeti Bank élén, és az ország valuta tartalékán.
Sőt, egy ellenzéki győzelem esetén várható a 2006-os zavargások megújulása, ismét előkerülnek a kockakő dobáló delikvensek.

Sajnos nekem van egy olyan érzésem, hogy Mesterházy érzi, hogy ezzel egész egyszerűen nem fog tudni megbirkózni, hiéányzik a tapasztalat, a szakértelem és a vezéri zsenialitás.

És itt eljutottam ahhoz a feltételezéshez, amelyre a fentiek fényében, és a tárgyalások már ismert fordulatai közepette rádöbbentem. Nagyon nem szeretném, hogy igazam legyen. Boldog lennék, ha jövő év tavaszán leírhatnám, hogy tévedtem. Ha tévedtem, le is fogom írni, elnézést is fogok kérni, ezt megígérhetem.

De az a véleményem, hogy Mesterházy, nem akar győzni. Nem akar nyerni a 2014-es választáson.

Ennek érdekében kötött egy olyan szövetséget, melyben látszatra nagyon ott van, de mivel kihagyta a többi ellenzéki pártot, önmaga elöl vette el a győzelmi esélyeket. Nem véletlenül. Egyszerűen megrettent attól, ami vár rá, tisztában van vele, hogy képtelen lenne kezelni a helyzetet. Ne feledjük, hogy egy kormány, ha hatalomra kerül, akkor sokkal kritikusabb szemmel nézik, mint ellenzékben. Mivel gyakorlatilag rettenetesen nehéz lenne élni egy győzelemmel, szinte lehetetlen lenne helyrehozni az országot, olyan népszerűtlen intézkedések tömegét kellene végrehajtania, amibe az Mszp, belebukhatna. És inkább a pártját akarja életben tartani, az ország helyett...

De egy dolgot eltolt. Nagyon látványosan hagyta ki az együtt működésből a többi demokratikus pártot. Vagyis nem kihagyta, hanem a csatlakozásukat szabta kritikán aluli feltételhez, mindent megtartva magának. Pontosan tudja, hogy Gyurcsány és a DK szavazótábora nélkül nélkül nem nyerhet. Ha jövő héten kudarcba fulladnak a Mesterházy - Gyurcsány tárgyalások, akkor az sajnálatos módon, engem igazol. Ha nem...Akkor lehet, hogy tévedtem, bár nem hiszem, pedig nagyon-nagyon szeretnék tévedni.

De a tények makacs dolgok. Sokaktól kérdeztem, mit tud Mesterházy ajánlani a kisebb demokratikus pártoknak....Nem kaptam választ. Meg akartam várni ezzel az írásommal, a jövő heti találkozót, aztán rájöttem, oly mindegy mikor írom le. Nem valószínű, bármi is változik, nem valószínű, hogy lesz mit ajánlani a DK-nak. Akkor Gyurcsány már ellenfél lesz, Mesterházy számára, és korántsem vagyok biztos abban, hogy könnyű ellenfél.

Mivel a tárgyalások lehetőségét Mesterházy tét nélkül kínálja, nincs választása a DK-nak. El kell indulni egyedül, és akkor a szövetség nem győzhet...

Szörnyű az a következtetés amire jutottam, de logikusan végig gondolva az elmúlt évek ellenzéki magatartása, és az összefogási tárgyalások eredménye ide vezetett...



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Picike2013. szeptember 1. 21:14:39Válasz
Hatalmasan igazad van Fery!
Ehhez már csak egy kérdésem lenne ehhez a bájgúnárhoz: miért akarja a többi elől elzárni az utat, hogy leváltsa ezt az őrült ámokfutót???
Mivel a zsebnapi fél Gyurcsánytól, most meg már ez másik ökör is, szétzilálják azt az összefogást is, ami eddig volt, teszik azt, amit a fidesz és újra többfelé osztják az embereket!
Gratulálok nekik!
Akik elvárják azt, hogy a másik emberek vállán kerüljenek hatalomba, azok tegyenek is azokért, akiknek a vállán állnak!!!
Tölgyes Péter2013. szeptember 1. 22:42:52Válasz
Mesterházy és Bajnai is alulmúlta a legrosszabb várakozásaimat. Eltékolták az időt az ostoba marakodással, melyikük legyen a közös miniszterelnök-jelölt, majd infantilis módon melldöngetve jelentették be az óriási sikert, hogy - nem lesz közös jelölt.
És teljesen igazad van, szétosztották a helyeket egymás között, Mesterházy belement abba, hogy a nagy magyar fantompárt és a még jelentéktelenebb kis magyar fantompárt szövetségének hámozott lufiját jó nagyra fújja, mesterművé formálva ezzel mindazt, amit Juhász Péter a teljesen eljelentéktelenedett, de annál zavarosabb összetételű Millával elkezdett.
A DK-nak nagy valószínűséggel külön kell indulnia, Orbán a nyakunkon marad.
Mesterházy és Bajnai pedig már tüzeli a médiát jó előre a gyurcsányahibással. Pedig, mire észbekapnak, a Demokratikus Koalíciónak jelentős frakciója lesz a Parlamentben, vagyis Gyurcsány és hasonlóan markáns társai jelenítik majd meg a megalkuvás nélküli valódi ellenzéket a következő négy évben.
A két mutyizó pedig szép lassan megbarátkozhat a gondolattal: számukra közel a teljes politikai süllyesztő.
marika.ani@gmail.com2014. október 1. 20:07:03Válasz
Ezt az írásodat (most) olvasva olyan érzésem van, mintha lemásolható lenne 1-2 név, 1-2 mondat csekély átalakításával a majd 2 hét múlva esedékes, 2014. okt.-i önkormányzati választásra. Főleg a bpesti főpolg.mester-jelöltek körüli herce-hurca miatt.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum