A választások trükkös csavarjai


Létrehozva: 2013. augusztus 29. 13:44:33 | Megtekintve: 1358x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2013. november 15. 13:54:20 []


Szerző: Fery
Mostanában, sokszor vettem mulatósra a figurát. Próbáltam valamennyire felmérni a politikai helyzetet, de a magyar ember sok esetben érdekesen reagál a leírt véleményekre.

A Fideszesek általában - persze már megszoktam - bolsi, ballibsi, hiperlibsi, na meg a hazaáruló mocskos állat megszólítást részesítik előnyben, amitől általában kiül a vigyor az arcomra. A baloldal meg, attól függően, hogy éppen melyik formáció, melyik emberéről írok valami kritikusat, általában megvádolnak a másikhoz fűződő rajongással. Na, ilyenkor ismét előjön az a vigyor, mert nagyon kevesen értik meg, hogy nem vagyok baloldali. Jobboldali sem vagyok, sőt még liberális sem.

Egész egyszerűen csak egy ember vagyok a sok közül, és mindössze annyit szeretnék, hogy szabadon élni, szabadon leírni a véleményem, tisztességes bérért, tisztességes munkát végezni, és élni a családommal emberi körülmények között.
Ehhez miért is kellene nekem odatartozni egy politikai formációhoz...??? Ha nem jött volna Orbán Viktor és a Fidesz, és csak azon a szinten tudnék élni és dolgozni, mint néhány évvel ezelőtt, akkor biztosan nem a politikáról írogatnék, hanem a cserebogarak hallhatatlanságáról. Jobb, emberibb, felemelőbb téma, mint a politika.

De mivel egyenlőre a politika van porondon, kicsit utána kevertem a választási törvénynek. Mit ne mondja, a levont következtetések, siralmasak.
A pártok, az esetek többségében, nem szeretnek összefogni. Mindegyiknek megvan a saját ideológiája, programja, vezető emberei, akik mind magukat szeretnék látni, az irányítás minél magasabban fekvő pozíciójában. Persze a magyar pártokban ez hatványozottan jelentkezik. Ennek egyik oka a hataloméhség, a másik pedig természetesen a piszkos anyagiak. Az ország irányítási rendszerébe bejutni, már önmagában is siker, hiszen a legalacsonyabb pozíció is, igen hálás anyagiakban.

Persze ezt Viktor is levágta, mikor megalkotta a Fidesszel a választási törvényt. Sajna rá kell döbbenni az embereknek, hogy Viktor nem hülye. Nagyon okosan alkotta meg a választási törvényt. Egész egyszerűen rájött arra, hogy a magyar ember és a kompromisszum készség az két különböző dolog, főként ha pártokról van szó. Nem véletlen, hogy az összefogással kapcsolatos tárgyalások, ennyire döcögősen haladnak. Mindenkinek az egyéni szavazatok a fontosak, amit a saját pártjukra kaphatnak, saját előmenetelük tükrében ültek le a tárgyalóasztalhoz is. Bár Mesterházy legutóbbi nyilatkozata adhat némi optimizmusra okot, de azért a medve még hordja a bundát. Egyenlőre nem látni még, hogy mi lesz a DK-val. Annak feltétlen katasztrófa lehet a vége, ha a kihagyják az összefogásból.

Mielőtt bárki a torkomnak ugrik, azért egy dolgot leírnék. Azzal, hogy az 1989 óta kormányzó pártok indulnak a választásokon, nekik kell összefogni, ráadásul az egyetlen reményünk Orbán Viktor leváltására bennük lakozik, ez engem egyáltalán nem tölt el örömmel. 1989 óta a kormányon lévő pártok, hibát hibára halmoztak, tevékeny részük van abban, hogy most itt tartunk, és abban hogy egyáltalán Viktor ámokfutása meg kezdődhetett. Az elmúlt évtizedek, mindig arról szóltak, szinte bárki is kormányzott, hogy egy idő után a kevésbé rosszra szavaztunk. Választási ígéretek tömege, amiből általában, a tizedrésze sem valósult meg. Ígérgetni mindenki tudott....Az nem is nehéz. Betartani nehéz.

De sajnos ott tartunk, hogy ismét nincs választásunk. Vagy a Fideszre szavaz az ország, vagy azokra, akikből 1989 óta, kicsit kiábrándult az ország jó része. De nem bukkant fel semmiféle olyan formáció, ami olyan szavazatarányt képes produkálni, amivel választást lehet nyerni. Ilyen egyetlenegy sincs a politikai palettán, tehát azoknak kell összefogni, akik már régebben ott vannak a politika sűrűjében. És össze kell fogniuk. Hogy miért ? Érzékeltetném egy egyszerű példával....

Amennyiben a Fidesz kap 100 szavazatot, az ellenzék pedig 120-at, ezzel még nem nyertek. Mert ha megoszlik a szavazatok aránya, mondjuk úgy , hogy :
40-et kap Mszp-s,
40-et kap az E-2014-es, és
40-et kap a DK-s jelölt, akkor Fidesz 100 / 40 arányban nyert.

Ha közösen állítanak jelöltet, akkor az ellenzék nyer 120 / 100 arányban. Legalábbis elvileg, van esély a győzelemre...
Tehát nincs mese, össze kell fogni.

Na, pont most jutottunk el ahhoz, hogy mi történhet akkor, ha a DK-t kihagyják az összefogásból. Akkor ugyanis Gyurcsánynak két választása marad. Egyszerűen hátralép a DK-val együtt, és kimarad a 2014-es választásokból. Na de...
Ez egyrészt nem jelenti azt, hogy a DK szimpatizánsai, ekkor elmennek szavazni arra az összefogásra, amelyik őket kihagyta a buliból. Másrészt ezzel azt is kockáztatná Gyurcsány, hogy eltűnik a pártja a süllyesztőben. Szinte bármit dönt, bajba kerülhet egy vereség esetén, hiszen ha hátralép, akkor azzal fogják támadni, hogy a DK szavazótáborának a szavazatai hiányoztak a győzelemhez.
Megteheti azt is, hogy elindul a DK egyedül. Akkor viszont megosztja a szavazatokat és lehet, hogy a győzelemhez ismét csak a DK szavazótáborának szavazati hiányoznak. Sajnos azzal, hogy egy demokratikus összefogásból kihagynák a DK-t, azzal nagyon komolyan kockára teszik a győzelmi esélyeket. Szóval véleményem szerint a DK-t kihagyni, életveszélyes.

Persze sajnos egy ilyen gyenge arány amivel ezt érzékeltetni akartam, még kevés, hiszen félelmetes realitást is tükrözhet a dolog. Ugyanis valamennyire a Jobb oldal szavazati is megoszlanak. Néhány százalékot elvisz a KDNP, de ő csatlós, tehát nem számít. De ott van még a Jobbik. És ez sajna kőkemény. Amennyiben néhány százalékot elér a Jobbik, és valószínűleg el fog, akkor nagyobb baj lehet mint azt sokan sejtik.

Ugyanis a választások lezajlása után, jön Áder János Köztársasági Elnök, és fel fogja kérni azt a pártot kormány alakításra, amelyik fel tud mutatni, kormányképes erőt. Itt jön a képbe a Jobbik pár százaléka, ugyanis ha Viktor veszít is, de van annyi százaléka a Jobbiknak, hogy a Fidesz vele és a Kdnp-vel kormányképes többséget alkosson, akkor a Fidesz alapító Áder János, veresége ellenére is, fel fogja kérni a Fideszt a kormányalakításra. Egyrészt törvény adta joga van rá, másrészt a Fidesz alapítójaként, gólhelyzetben nem az ellenzéknek fogja a labdát passzolni. Ez számomra teljesen egyértelmű.

És akkor még nem beszéltem arról, hogy a megváltoztatott választókerületek milyen szavazat arány megoszlást tesznek lehetővé a Fidesz számára, nem beszéltem a külhoni szavazatok eloszlásának ellenőrizhetetlenségéről, nem beszéltem a kormány által felvásárolt, a választást bonyolító cégről. nem beszéltem arról, hogy a töredékszavazatok a győztest gazdagítják.
És még arról sem beszéltem, hogy a Fidesz a választások előtt, akár hozhat egy olyan törvényt is, amivel a szocializmus vezető pártjának, az MSZMP-nek az utódpártjait, egyszerűen kitilthatja a 2014-es választásokról...

Ezek mini-mind sok ismeretlenes egyenletek.

Tehát, amennyiben ez az ország, választáskor le akarja váltani Orbán Viktor kormányát, akkor olyan, legalább 2/3-os arányban /vagy nagyobb / kell nyerni, hogy a Fidesznek, még a Jobbik szavazataival együtt se legyen meg az a többség, amivel esélye lenne a köztársasági elnöknek kormányalakítási megbízást adni a Fidesznek.

És ez az, amihez egy kisebb fajta, tán egy nagyobb csoda kellene....

És utóiratként, még hozzátenném, hogy egy esetleges győzelem esetén, ott az alaptörvény megváltoztathatatlansága, népszavazásra való kiírhatatlansága, a kilenc évre kulcspozíciókba bebetonozott Fideszes pártkatonák, a Fidesz alapító Köztársasági Elnök, és azok a elmúlt években meggazdagodott támogatók, akik életüket és vérüket a Fideszért....Na meg a pénzüket is. És ez mellett tombolni fog a Fradi jobbközép....
És a győztes kormánynak ott marad a csontra leürített államkassza, A Matolcsy felügyelte MNB és a valutatartalék, a padlóra tett egészségügy, a nyugdíjrendszer, a haldokló oktatásügy és a gazdaságot hatalmas uszályként visszahúzó négy millió mélyszegény....

Szóval még nyerni is kőkemény lesz, veszíteni meg katasztrófa...


Kulcsszavak: Választások, pártok


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Picike2013. augusztus 29. 15:42:31Válasz
Hát ez itt a kérdés, amiben benne van a lenni és nem lenni!!!
Egy valamiben biztos vagyok, egyik ellenzéki párt sem azért akar nyerni, mert a mi érdekünket akarják szem előtt tartani, hanem azért, mert akkor a hatalom az övék!
És rohadtul mérges vagyok ezekre az ellenzéki "erőkre", mert nem képesek átgondolni, hogy ez a nagyon ganyéban lévő országnak mi az érdeke!
És megosztják még azokat is, akik esetleg egy normális megegyezés után rájuk szavaznának!
Elegem van, tele velük a hócipőm!
Az alternatíva meg egyenesen riasztó!
Hülye, birka magyar, ébresztőőőőőőőőőő!!!!
marika.ani@gmail.com2014. szeptember 29. 00:02:50Válasz
Nos, erre az írásodra ma került sor. Igaz, hogy 2013. nyárvégi, de előrevetítetted mi lenne, ha az ellenzék...Ettől nem kellett tartanunk, ahogy jósoltad. Tegyük fel, hogy most, az önkoris választáson Falus/ Bokros nyer Bpesten. Lesz mozgásterük? Amit írtál, a "9 évre bebetonozott... stb. Gondolom, erről úgyis írsz, mi várható...még előtte.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum