Szétesés - 2014


Létrehozva: 2013. augusztus 27. 09:03:54 | Megtekintve: 1506x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2013. augusztus 27. 09:13:18 [Fery]


Szerző: Fery
Úgy érzem, visszakanyarodtam egy kicsit a múltba. Egykoron, nagy hírű rádió riporterünk Szepesi Gyuri bácsi, üvöltötte a mikrofonba, hogy " Jönnek a Csehszlovákok, jönnek a Csehszlovákok " Természetesen Ő ezt egy focimeccsen tette, átéléssel, ahogy egy vérbeli mérkőzés közvetítőhöz illik. Fenn is maradt az utókorra a szöveg, s mára értelmet nyert, igaz egy kicsit más formába....

Újkori verziója, igaz kevésbé fennkölt, de azért betakarja az igazságot. Jönnek a választások, jönnek a választások...

S lám, lassan tényleg itt van a nyakunkon. Persze azért erősen szkeptikusan tekintünk az eseményre, sokan borúsan, kevesebben optimistán. Nagyon nem látszik az az összefogás, ami a győzelemhez kellene. Bajnaiék és az Mszp, kicsit összecsördítették a patkót, hadd szikrázzon kicsinykét. Mint a jó kövérek, egymásnak esznek.
Ez a vezérürü dolog erősen cseszteti a csőrüket, nem nagyon tudják eldönteni, ki is legyen az, kit majd seregek követnek a hadak útján. Persze én megértem, hogy a presztízs kérdés a történet, meg hát egy miniszterelnöki bársonyszék, azért erősen csábító. Persze azért a szavazókörzeti jelöltállítás is egy erősen sarkalatos kérdés, valahogy azt is meg kell oldani. Érdekes módon, kicsit felhörrent az ország a vezéri harcon, sokaknak nem tetszett a ragaszkodás egy olyan - igaz szépen kárpitozott - bútordarabhoz, mint a miniszterelnöki hokedli. Ugyanis ha belegondolunk, abba még valaki más ül, ezért számukra jelenleg csak egy szépen, értékén felül elnevezett sámli az a bútordarab.

Mindenesetre látszik, legalábbis szerintem, hogy Bajnai jobban szeretné az összefogást, Ő hamarabb képes az egyéni ambíciókat alárendelni, a győzelemnek. Mesterházynál sokkal jobban kidomborodik a bársonyszék utáni ácsingózás. Persze ebben benne van az is, hogy az Mszp szavazótábora, jelenleg erősebb az E-2014 szavazótáboránál.
És egy meglehetősen érdekes jelenség is elkezdett kibontakozni. Megszólalt Gyurcsány is, meglehetős visszafogottsággal nyilatkozott a vezéri harcról, bár azért megemlítette, hogy nem pont ez a stratégia, amit a választók olyan rettentően óhajtanának.
Másrészt ahogy elnézem, az Együtt és az Mszp farvizén, keményen jön felfelé Gyurcsány és a DK. Ráadásul Vadai Ági egyre harcosabb, jót tesz a csajszi a DK arculatának.
Van a hajók farvizének egy igen érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy majdnem olyan sebességgel halad előre, mint a hajó, abban evezni, igaz göröngyösebb kicsit, de keményen lehet sebességet nyerni. Mint egy autó mögött, szélárnyékban. Jelenleg a DK tör előre, kihasználva az Együtt és az Mszp, vezérkeresői hülyeségeit. Amit ezzel a húzással elvesztenek, az szépen lecsapódik a hátuk mögött, Gyurcsány népszerűségére.
Magam részéről ezt mindenképpen jónak tartom, mert ha a DK elkezd felfejlődni, akkor lassan számolni is kell vele és a szavazótáborával.

Mindenesetre gyanítom, hogy érzik a fiúk a népszerűség vesztést, mert Bajnai nagyon gyorsan felajánlotta a kompromisszumot jelölt ügyben. Azt hiszem rájött, hogy vezérkeresés, korántsem olyan népszerű a szavazók körében, mint esetleg náluk.

Mellékesen sok mindent eldönthet a DK erősödése, hisze abban a pillanatban amikor számolni kell azzal a szavazat vesztéssel, amit a DK jelentene nekik, azonnal be kell vonni az együttműködésbe. Annyiban szerencséjük van, hogy nem egy Mesterházyhoz hasonló figura vezeti a DK-t, mert akkor ez nem lenne olyan egyszerű. De Gyurcsány politikai tudása és kompromisszum készsége lehetővé teszi az Együtt-Mszp számára, hogy kivárják a DK-nál azt a határt, ami számottevővé teszi őket. Pedig nem kellene kivárni, mert a DK jelenlegi stratégiája egyre népszerűbb. A feltétel nélküli kompromisszum készség általában azok tulajdonsága, akik rendelkeznek olyan rejtett erőforrással, ami képessé teszi őket az esetlegesen felmerülő váratlan problémák leküzdésére.

Tenném hozzá, hogy az ország érdekében muszáj lenne megegyezni, hiszen a választások tétje sokkal nagyobb egy tetves bársonyszéknél. Magam részéről nem vagyok túl optimista az eredményt illetően. Lévén a választásokat nagy fölénnyel kell nyerni, mert ha nem akkor nagy valószínűséggel, Orbán Viktor fog tovább kormányozni. Egy esetleges néhány százalékos ellenzéki győzelem semmire sem elég. Sajnos a legrosszabb forgatókönyv szerint, néhány százalékos győzelem esetén, Áder János megteheti, hogy bármelyik, általa kormányképesnek ítélt erőt, felkérjen a kormányalakításra. Ez lehet akár a vesztes Fidesz is. Persze ez nem túl elegáns megoldás, de ez a hatalom eddig is csak az öltözködésben mutatott eleganciát.
Szóval Áder felkéri a vesztes Fideszt, hogy alakítson kormányt. Azonnal mellé csapódik a Jobbik, sőt az LMP is szerintem, és máris nincs kisebbségben, sőt a 9 évre bebetonozott pártkatonák révén, és a hátszelet biztosító Fidesz alapító köztársasági elnök segítségével, ugyanazt tudná folytatni, amit eddig csinált.
Nem mondom azt, hogy feltétlenül így lesz. Ez egy verzió, de van egy olyan érzésem, hogy ha az ellenzék nem nyer elsöprő többséggel, akkor ez a verzió, életbe léphet.
Szóval, magam részéről abban teljesen biztos vagyok, hogy a Fideszt nagyon meg kell verni a választásokon, mert különben bukta az egész.
És ezt, csak és kizárólag egy teljes összefogással lehet elérni, sehogy máshogy. Véleményem szerint.

Sajnos a Fidesz veresége esetén sem leszek túl optimista. Könnyen lehet, hogy újra élednek a 2006-os zavargások, a kockakődobálók tábora ismét előkerül, és akkor kitör a balhé. Mert arra, hogy ez egy sima kormányváltás lesz, nem tennék nagy összeget.

Ha ez az ellenzék, nyerni akar, akkor meg kell érteniük, hogy kőkemény munka vár rájuk, nem lehet olyan hülyeségekkel húzni az időt, minthogy vezért keressünk, meg ezzel nem fogunk össze, azzal meg nem tárgyalunk. És nem szabad szavazatot veszteni, népszerűséget veszteni, mert az bukta. És a DK-val bizony számolni kell, nem szabad kihagyni az együttműködésből.

Biztos vagyok benne, hogy Gyurcsány, Vadai Ági és a DK, még fog meglepetéseket okozni....



Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

Moon River2013. augusztus 27. 15:22:48Válasz
Remek. Egyetértek, egy kivétellel. Miért is elegáns a Fidesz öltözködése? Szerintem ahhoz (is) szellem kell, és itt nem a temetőire gondolok.
Fery2013. augusztus 27. 15:36:31Válasz
Csak az öltöny, nyakkendő teszi azzá...:-)))
Picike2013. augusztus 27. 16:27:57Válasz
Hát Fery, ebben én is biztos vagyok, hogy nagyon meg tudnak majd lepni mindenkit!
Engem meg ez a koncon marakodó duó lepett meg nagyon, mert nincsen annyi eszük, hogy csak akkor lesz bársonyszékük, ha a tisztelt választópolgár rájuk voksol!
De így?????????
Összefogásról hablatyolnak, de nem arról készítenek terveket, hogy kivel, mikor és miért, hanem csakis a hatalom érdekli őket! Hát menjenek a búsba!
Engem már elveszítettek és most, hogy befejezem itt az írást, az összes még meglévő politikai csoportosulásból lépek ki!
Majd én eldöntöm, hogy kire és miért fogok szavazni! Mert hülye azért nem vagyok.....
marika.ani@gmail.com2014. október 2. 22:32:00Válasz
Nos, az 1 év alatt annyi eredmény van, hogy a DK-t nem lehet kihagyni semmiből, ami érinti a politikai életet, megmozdulást.
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum