Pártokkal vagy anélkül, ez itt a kérdés


Létrehozva: 2012. július 31. 22:42:39 | Megtekintve: 1755x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2012. augusztus 1. 00:12:47 [Fery]


Szerző: Fery
Valahogy mostanában szokásommá vált a tépelődés. Most éppen a címbeli problémán tépelődöm, hiszen a szeptember 24.-i demót szervező oldalon, parázs viták mentek a témában. Ráadásul tétre menő viták, hiszen ki ezzel, ki azzal nem hajlandó egy Demóra sem elmenni, ha a pártok részt vállalnak a dologban. Akárhonnan nézem, meg lehet érteni mindkét álláspontot.

Egyrészt az elmúlt 21 év pártjai, mint tudjuk alaposan leszerepeltek. Megvan a maguk bűne nekik is, azon helyzet kialakulásában, amiben most vagyunk. Ugyanis hiába szeretném az egészet Orbánra fogni, nem lenne teljesen igazságos. Persze benne van Ő is vastagon. De már a módszerváltás után kiderült, hogy politikusainkat csak a saját zsebe érdekli, és abszolúte hidegen hagyta őket az ország népének a sorsa. Csak a be nem váltott ígéretek tömkelege maradt az ország népének...
Ráadásként, manapság próbálják csiszolgatni az imázsukat és bizony szeretnek ráúszni a civil szervezetek rendezvényeire, némi politikai tőke kovácsolás céljából. Ezt a civilek egyre kevésbé tolerálják, és a civil demonstrációk, már megkövetelik a pártok távol maradását a rendezvényeikről. Egyre többen vannak, akik azonnali felelősségre vonást szeretnének az elmúlt 21 év bűneivel kapcsolatban. Végleg kitiltani a pártokat a politikai életből, és csak civileket ültetni a parlamentbe...

Szerintem ez utópia, ennek jelenleg semmiféle realitása nincs. A választási törvények szerint pártokra szavazunk, pártokat juttatunk a törvényhozásba, és ezek közül a köztársasági elnök, felkér egyet kormányalakításra. Ezt jelenleg nem lehet megváltoztatni, ezt csak a Fidesz tehetné meg. Nem fogja...

A másik ami nagyon fontos, hogy jelenleg katasztrófa felé rohan az ország. Orbán Viktor tett egy nyilatkozatot, amely bizony nagyon komoly problémákat vet fel..

"Reméljük a Jóisten megsegít bennünket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolnunk más típusú politikai rendszereket, amelyeket a gazdasági túlélés érdekében aztán be kelljen vezetni."

Gondoljuk át egy kicsit ezt a mondatot. Egy elkötelezett demokratának ez az alternatíva egész egyszerűen eszébe sem jut, nem is fontolgatja, hiszen egy demokrata számára ez elfogadhatatlan.
És ez így is lenne jó, egy demokratikus párt elnökében, egy demokratikus ország miniszterelnökében ez fel sem merülhet. De felmerült, és egyértelműen azt jelenti, hogy ha ezt fontolgatja, akkor ez előremenekülés egy szituáció magyarázatára, egy később bevezetendő másfajta politikai rendszer legitimmé tételére...

Az Orbán kormány eddigi, egyéb bűneire nem térnék most ki, hiszen egyrészt ismeritek a helyzetet, másrészt nem szeretnék írni most egy néhány száz oldalas Blog bejegyezést...

És ez az a pillanat, amikor nagyon meg kell fontolni mit teszünk, mit lépünk. Vagy tovább haragszunk a módszerváltó pártokra és leszármazottaikra, és továbbra is azzal az esélytelen ötlettel foglalkozunk, hogy megpróbáljuk őket valamilyen módon felelősségre vonni, vagy megpróbáljuk félretenni a sérelmeinket, és összefogunk.

El kell döntenünk, hogy melyik a fontosabb számunkra, a bosszú és egy húsz évre visszamenő felelősségre vonás álmát kergetni vagy demokráciát teremteni a gyerekeink és unokáink számára.

Ugyanis önmagukban a civil szervezetek támogatottsága kevés, és a pártoké is kevés. De ha a pártok mozgósítják a szimpatizánsaikat és a civilek is, akkor létrejöhet egy összefogás, akkor összejöhetne egy olyan tömeg, amiből már tényleg következtethetne a kormány arra, hogy bizony a népnek elege van ebből a fajta kormányzásból, és valami mást szeretne. Ha összefogunk, és demokratikus berendezkedésű lesz újra az ország, ezer és ezer módot találhatunk még arra, hogy jobbá tegyük az életünket. Egy demokráciában, erre mindig megvan az esély. De egy diktatúrában, ez nem sikerülhet....
Tudom sokak számára ez nem megy könnyen, hiszen nagyon sok bűne van azoknak, akikkel össze kellene fogni. De egy pozitívumot azért el tudok mondani velük kapcsolatban....

Egyik sem volt diktátor, egyik sem akart másfajta politikai rendszert gazdaságélénkítési céllal...

Annyit hozzátennék, hogy ebbe a demokratikus körbe, én a Jobbikot nem veszem bele, de ezt döntse el mindenki saját maga. Amikor a Jobbik a Fidesszel vált válnak vetve megszavazta az embertelen hajléktalan törvényt, mióta a fajgyűlölet és az antiszemitizmus fellegvára lett, azóta előttem végleg elvágta magát. Én a Jobbikot a Fidesz csatlósának tartom, nem pedig ellenzéki demokrata pártnak...

Szóval, az én véleményem szerint a civil szervezeteknek, mindenképpen párbeszédet kellene kezdeni a pártokkal, mert a diktatúra fenyegető rémétől meg kell szabadulni, különben térden csúszva élhetik le gyerekeink és unokáink az életüket.

De. Én sem a Demó szervezőinek a dolgába nem akarok beleszólni, és nem is akarok senkit meggyőzni az igazamról, hiszen az is lehet, hogy nincs igazam.

Ez csak és kizárólag a saját véleményem...

Kulcsszavak: Pártok


Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

racine12012. augusztus 1. 00:14:18Válasz
A szervezők minden pártnak küldenek meghívót, és leülnek velük egyeztetni! Szóval, egyesek vitázhatnak, de a szervezők tudják mit csinálnak. Azt viszont nagyon helyesen jelentik ki, hogy pártzászlók, meg molinók nélkül. Szóljon már végre egy demonstráció arról amiről kell! Ne választási elő kampány legyen, és ha politikus szólal fel, akkor ne azt mondja, hogy mi, az MSZP, vagy mi az LMP, hanem azt, hogy ELÉG!
geritibi2012. augusztus 1. 07:14:06Válasz
Ez nem érzelmi kérdés. Itt nem arról van szó, hogy haragszunk-e a pártokra vagy nem azért, mert elárulták a népet és kiszolgáltatták egy diktátornak. Hanem arról, hogy ennek eltörlésében lehet-e számítani rájuk.
Ugyanis ha a pártok, mint politikai rendszert NEM AKARJÁK eltörölni a diktatúrát (csak a diktátort akarják leváltani és a helyére ülni) akkor hiába bocsátok meg nekik, hiába akarok én CIVILKÉNT együtt működni (és nem összefogni!) velük, NEM LEHET. Mert akkor olyant és úgy csinálnak (mint ahogy most is olyanokat és úgy csinálnak) hogy NE LEHESSEN leváltani a diktatúrát.
Orbán nem ez után akar diktatúrát csinálni. Az JOGILAG már kész van. Az a kérdés, hogy a magát Magyarország miniszterelnökének nevező elmebeteg elkezdi-e használni azt a diktatúrának nevezett fegyvert, amit maga készített, vagy nem. Márpedig nem azért készítette 2 éven keresztül ilyen nagy gazdasági áldozatok árán (eddig közvetlenül kb 5 ezer milliárdunkba került az Orbán kormány, nem számolva azokat a költségeket, amit még évtizedekig(!) fogunk miattuk fizetni!) hogy ne használja ki a lehetőségeit.
Tehát a nép, a civil társadalom elsődleges érdeke a diktatúra leváltása.
De amíg a pártok NEM AKARNAK ebben részt venni, addig NEM LEHET velük együtt működni...
Márpedig minden azt mutatja, hogy a pártok NEM AKARJÁK leváltani a diktatúrát.
Teccik nekik, és a diktátor helyére akarnak ülni...:-(
Fery2012. augusztus 1. 08:23:15Válasz
Tibi.
Van igazság abban amit leírtál, sajnos nem is kevés és örülök, hogy világosan fogalmaztál. Néhány dolgot hozzáfűznék. Írod, hogy nem érzelmi kérdés. Számodra, számomra nem, de sokan vannak, akiket az érzelmeik irányítanak. A politika és az emberek már csak ilyenek.
Szerintem nem tudhatjuk biztosan, hogy valóban csak a helyére akarnak ülni és ugyanazt akarják-e folytatni. Hogy Orbán be akarja-e vezetni a diktatúrát, ami jogilag valóban kész van...??? Azt viszont én biztosra veszem. Tehát a választási lehetőségünk, a biztos rossz, vagy a további harcra korlátozódik. Ilyen körülmények között, én akkor is az együttműködésre szavaznék, hiszen az eddigi pártok, bár leszerepeltek rendesen, nem mutattak ilyen szintű diktatórikus hajlamot.
A nép önmagában kevés, nem tud felmutatni, egy olyan, viszonylag összetartó tömegbázist, mint a pártok. Akkor viszont nem marad választása a civil mozgalmaknak, erősítés kell. Az erősítés egyetlen alternatívája a pártok. Én sem vagyok ettől boldog, de nem látok más kiutat...
geritibi2012. augusztus 1. 10:30:39Válasz
Fery
A hatalom csúnya dolgokra képes, minél kevésbé intelligens egy ember, annál jobban megváltoztatja.
A többi párt nem azért nem volt ennyire diktatórikus, mert ne lett volna igényük rá egyeseknek párton belül, hanem azért, mert nem volt hozzá ekkora hatalmuk (mert az egykori pártvezetők féken tudták tartani a pártok hiénáit, míg a Fideszben maguk a vezetők a hiénák)...:-(

Én is az együttműködésre szavaznék, ha lenne kivel együttműködni a diktatúra leváltásában. De azért nem segítek egyik pártnak se, hogy a Fidesz diktatúrája helyére a saját diktatúráját állítsa, mert hogy ő egy "humánusabb" diktátor, (ő nem öl, és kevesebb védelmi pénzzel megelégszik.)

A probléma társadalmi, és a magyar társadalom újra vizsgázik. A kérdés az, hogy az 1848 óta rendezetlen alkotmányos helyzetet rendezni tudja-e végre megnyugtató és hosszú távon a nemzet, vagy a következő 20-40 évre megint egy diktatúra rendezkedik be...ha jól számolom, azóta a 9. Ennyi rendszert egyetlen nép se váltott a világon ilyen rövid idő (164 év) alatt...
Ez viszont gazdaságilag egyre jobban visszavet egy nemzetet, már az is csoda, hogy még vagyunk....

Kiút?
Több is lehetne. A legtöbb az elit felelőssége, nekik több lehetőségük is van a helyzet megváltoztatására. Én szervezetfejlesztésből azt tanultam, hogy azoktól, akik felelősek a mai helyzet kialakulásában, nem várható, hogy tudnának változtatni (Ha tudtak volna, nem ebbe a helyzetbe kerülünk)

A békés változtatás alulról jövő, békés kikényszerítésére már csak egyetlen lehetőséget látok, ezt rövidesen meglépjük.
Ha a pártok és az őket irányító elit abban se lesznek a társadalmat megjelenítő civil szervezetek partnerei, akkor jönnek a elit kényszerítésének nem békés eszközei.
Egyszerűen nem marad más eszköz a nép kezében a jogai érvényesítésére, a hatalma 164 év utáni végre-valahára való megteremtésére.
Bocs, ha hosszú lettem...
Fery2012. augusztus 1. 11:47:32Válasz
Tibi. Az nem baj hogy hosszú voltál, hely van bőven...
Nem tudom miféle békés megoldást látsz, sajnos az én véleményem szerint, itt már békés eszközökkel nem megoldható a helyzet.
Az egyértelmű, hogy Orbánék nem fognak változtatni, hanem mennek tovább az eddigi úton...Őket a felelősség nem érdekli, gyanítom a szót sem ismerik.
Totya332012. augusztus 1. 12:05:26Válasz
Fery és Gery !!
Miért nem veszitek észre, hogy éppen nem racionálisan, hanem sok-sok, fideszre hajazó panel felhasználásával igenis érzelemből "politizáltok". Minden szavatok Orbán szájíze szerint csak a széthúzást szolgálja. Miért is kell "megbüntetni a pártokat" azért, mert ez az ámokfutó hatalomra került. A baloldali pártok éppen nem diktatúrát csináltak, hanem demokráciát-kissé talán túl is hajva. Éppen ezt a demokráciát meglovagolva tudta az országot több, mint tízéves gyűlölet szításával és a goebbelsi módszer, és a karaktergyilkosságok tökélyre fejlesztésével megosztani és agymosni. Mindezekhez a békasegg alatti "média" és a kipreparált gerincű ú.n. "értelmiség" készségesen asszisztált és asszisztál a mai napig.
Ha ezt a szöveget mantrázzátok, mostmár sajnos egyre többen, ne is álmodjatok arról, hogy meg tudtok szabadulni Orbántól. Ez az ő szövege! A hívei ebben vallásosan hisznek, a többit meg pont ezzel teszi lemondóvá és közömbössé, monván, úgyse lehet . Hiszen Ti is ezt mantrázzátok. Visszatérve a pártokra: Gondoljátok végig pontról-pontra, hogy a permanens támadások és puccsok ellenére mit fejődött az ország (és ha hagyják, még mennyit fejlődött volna) az "emúttnyócév" alatt és mit az újabb orbáni két évben. És akkor rá kell jönnötök, hogy Azok építettek, (mindenféle ellenvélemény ellenére) míg ezek csak rombolnak.
Ha ennyire nem tetszenek a pártok,, nosza álljatok élére a "civileknek" és vezessétek őket a pártok nélkül győzelemre és dolgozzátok ki az Orbán utáni Államberendezkedést!
Ha ez mégsem megy,nincs más, meg kell alkudni a pártokkal minél előbb, mert az idő ketyeg és ez Orbánnak kedvez!
Fery2012. augusztus 1. 13:51:10Válasz
Totya33, Te nem is olvastad el a bejegyzést. Ugyanis én pont azt írtam, hogy véleményem szerint a civil szervezeteknek, össze kellene fogni a pártokkal...
geritibi2012. augusztus 1. 12:23:14Válasz
"Ha ennyire nem tetszenek a pártok,, nosza álljatok élére a "civileknek" és vezessétek őket a pártok nélkül győzelemre és dolgozzátok ki az Orbán utáni Államberendezkedést!"

Kedves Totya33!
Pontosan így lesz, erről beszéltem, mint utolsó békés lehetőségről...
Még akkor is, ha a kedvenc ellenzéki pártjaid minden aljasságot bevetnek, hogy ezt a civil összefogást megakadályozzák....:-((
Mert pontosan tudják, hogy az a hatalmuk végét fogja jelenteni....
Ez a tevékenység a pártok részéről kb az a kategória, amikor a maffia tagjai felgyújtják a házadat, majd felajánlják, hogy megvédenek a gyújtogatótól.
Te ezek után együttműködnél velük, vagy leállnál velük alkudozni?
Pedig ezt kéred tőlünk.....:-(
picike2012. augusztus 1. 19:53:24Válasz
Olvasva a blogodat, meg olvasva a hozzászólásokat, nekem akkor is az jön le az egészből, hogy igenis, félretéve mindent, össze kell fogni annak érdekében, hogy leváltsuk ezt a zsebnapóleont! Mert ha marad, ezerszer jaj lesz nekünk! Civilek és nem civilek! Lépnünk kell, sürgősen! Ha a választási törvény ez, akkor nem marad más, mint a pártokkal együtt egy jobb élet reményében, döntenünk kell, ÖSSZEFOGVA!!!! Mert "egyedül nem megy...."
Norris2012. augusztus 6. 09:31:18Válasz
Az a véleményem, hogy pártok nélkül - a pártok (értem alatta az MSZP-t, LMP-t, MMP2006-ot, Munkáspártot, és bármennyire is nem szeretem őket, a DK-t is) mozgósítási kapacitása és hajlandósága nélkül ez a demó negyed akkorát sem fog szólni, mint szólhatna. Azt nem írom, hogy kudarc lesz, mert a kudarc relatív, de még akár az is lehet bizonyos szempontból. A pártok pedig nem fognak mozgósítani úgy, ha nem jelenhetnek meg saját arculatukkal legalább valamilyen szinten. Amikor indult a demó szervezése, és hallottam, hogy megkeresik a pártokat is a részvétel miatt, akkor azt gondoltam, hogy esetleg összejöhet egy Opera 2.0, de amint megtudtam, hogy nem engednek semmilyen jelképet, szimbólumot, akkor tudtam, hogy ennek annyi. Mert ez, egy adott történelmi szituációban, egy erősen felívelő Szolidaritásnak sikerülhetett a pártokkal szemben (az Operánál), de sajnos nem fog sikerülni egy Tóth Katának. A pártok jó eséllyel nem fognak mozgósítani, és emiatt az esemény szociogravitációs hatása alaposan elmarad a várttól, és sokan olyanok sem fognak elmenni, akik egy nagyobb tömegben elmentek volna. A másik meg, hogy általában értem, érzem és látom a demó apropóját, de kell(ene) egy konkrét ügy, amire rá lehet fűzni, mert így kicsit lóg a levegőben.
Arra is kíváncsi leszek, hogy a pártok nélkül sikerül-e megszervezni a Méltóság Menetek logisztikáját, mert az első Éhségmenet sem volt egyszerű ebből a szempontból (és amögött mégis csak egy MSZP méretű párt állt), nem hogy 7 irányból. De kívánom a legjobbakat. Harmadsorban pedig, ha nem lesz elég nagy és elrettentő a demokratikus tömeg, akkor a szélsőjobb nyeregben érzi majd magát, és félő, hogy nekimennek a demonstrációnak, rombolási célzattal.
Norris2012. augusztus 6. 09:43:30Válasz
Ami feltűnt, hogy rendre összekeveritek a pártok kapcsán a pártok vezetését, a pártok tagságát és a pártok szavazóit. Vagy ha nem is keveritek össze, de ne hangsúlyozzátok, hogy amikor a pártokkal való összefogásról vagy össze nem fogásról beszéltek, akkor pontosan kikre gondoltok? A vezetésre, aki mondjuk vannak két-három tucatnyian egy-egy pártban? A tagságra, akik vannak néhány ezren? Vagy a szimpatizánsokra, szavazókra, akik pártonként vannak néhány tíz-, százezren, vagy a nagyobban esetében 1-1.5 milliónyian? Melyik csapattal nem? Mert ha igényetek van a szavazókra és szimpatizánsokra, akkor kénytelenek lesztek a tagsággal és a vezetéssel is együttműködni, mert az ő tagságuk és a szimpatizánsaik azért azok, akik, mert azok a vezetők, akik. Nem kell őket szeretni, de enélkül nem fog menni. Végül is a hivatásos politikusokon kívül a pártok is civilekből állnak...
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum