Számvetés... Múltból a jövőbe


Létrehozva: 2012. július 23. 12:29:10 | Megtekintve: 1849x | Kategória: Politika | Utolsó módosítás: 2012. július 23. 14:04:39 [Fery]


Szerző: Fery
Elég sokat gondolkoztam mostanában, mi is történt az elmúlt két évben, és hogyan is süllyedhetett le az ország ennyire a mélypontra. Persze hamar rádöbbentem, hogy nem kenhetek mindent Viktorra, pedig szerettem volna. De sajnos vastagon benne voltak ebben az elmúlt húsz év kormányai. Mikor a módszerváltás megtörtént, az első nagyon keményen elbacarintott buli a privatizáció, és a kárpótlási jegy volt. Ott már tisztán látszott, hogy az egész rendszer egy picikét sem kedvez a tömegeknek, csak az volt a fontos, hogy teljenek a zsebek odafent. Sorra tűntek el nagy hírű üzemeink, sokat csak azért zártak be külföldi tulajdonosaik, hogy piacot teremtsenek az áruiknak és eltüntessék a hazai konkurenciát. Ez sajnos a nép szempontjából egy igen elhibázott lépés volt, nem lett volna szabad megengedni, hogy olyan világhírű gyárak legyenek az enyészeté, mint például a Magyar Optikai Művek....és persze sok-sok társa.
De ez senkit nem érdekelt. Politikusaink kötötték a rosszabbnál is rosszabb üzleteket, dúlt a lobbi, dőlt a lé....
Az Európai Unióval kötött megállapodások jó része is csak és kizárólag a padló felé vitték az országot. Belementek az összes EU-s rendelet végrehajtásába, kivéve a fizetések EU-s szintre hozását. Ezzel gyakorlatilag hosszú távra Európa Tajwan-ja lettünk, Építették itt az üzemeket a külföldi tulajdonosok, mert egyrészt hatalmas adó kedvezményeket és támogatásokat kaptak, másrészt a magyar éhbérért dolgozott, ahhoz képest, mint amennyit odakint kellett volna fizetni.

Ez ismét egy lefelé tartó kényszerpályára állította az országot, hiszen nagyon alacsonyan tartott bérek, csökkentették belső fogyasztást. Ez csökkenő adóbevételeket hozott, ami viszont újabb és újabb adók kivetéséhez vezetett, ami a hazai vásárló erő további csökkenéséhez vezetett. Ez hosszútávon mindenképpen bukta, hiszen a vásárlóerő csökkenése, vállalkozások megszűnéséhez vezet, ami további adókieséshez. És mellékesen munkanélküliek tömegét vonja maga után. Egyszóval nem csak gazember módon, hanem döbbenetesen dilettáns módon nyúltak az elmúlt húsz év kormányai a gazdasághoz, hiszen szépen lassan elmetélték az aranytojást tojó tyúk nyakát...

Aztán jött Bajnai Gordon egy rövid időre. Való igaz, voltak érdemei, talán ha hosszabb ideig marad, akkor elképzelhető, valamennyire rendbe teszi, vagy legalábbis egy emelkedő pályára állítja a gazdaságot. Ugyanis Bajnai és Oszkó nem politikus, hanem gazdasági szakember...
De ez a magyar népet már nem érdekelte. Gyurcsány és az MSZP olyan szinten vesztette el az emberek bizalmát, hogy a választásokon már az volt a szlogen hogy szavazz bárkire csak rájuk ne..Érthető a reakció, ráadásul elég aljas módon használta ki az emberek elkeseredettségét a Fidesz. Az a Fidesz akiknek semmiféle programja nem volt a gazdaság rendbetételére, csak néhány jól puffogtatott szlogen kellet ahhoz hogy nagy fölénnyel győzzön. És Győzött.

Dilettánsok gyülekezete vette kézbe az ország sorsát, ráadásul kőkeményen előtérbe került a bosszú állás. Bosszú az "elmúltnyócévért" bosszú az előző Orbán kormány menesztésért, bosszú Gyurcsány le nem mondásáért, stb...
És ez mellett ötletelés a gazdasággal, tömegek mesterséges elszegényítése, közmunka program havi 47- ezerért, olyanok kezéből akik NAPI 47- ezret vesznek fel az adófizetők pénzéből. Döbbenet. Rokkantaktól, kéz és láb nélküli emberektől veszik el az ellátást, küldenek vissza dolgozni egy olyan munkaerő piacra ahol már majd 2 millió egészséges munkanélküli és kb. 4 millió mély szegény van, egy 9 milliós országban. Az erőből, a diktatúrából kormányzást ragadták meg. A hatalmas utazási költségekkel, és a közmunka program 47 ezres keresetével helyhez kötötték az elégedetlenek millióit, akiknek így már tüntetni sem maradt pénze, mert vagy eszik vagy tüntetni megy. Nem térek ki az összes idióta ötletelésre, gazdasági baromságra, mert a háború és Béke terjedelmét kellene túlszárnyalnom.

És megyünk lefelé, rettenetes sebességgel. Azzal az aprósággal nem számoltak, hogy ki fog itt az elkövetkezendő években adót fizetni, miből lehet majd az államot fenntartani. Hiszen a mély szegények és a munkanélküliek tömegei, hatalmas uszályként húzzák vissza a a gazdaságot. Ilyen mértékű mély szegénységgel, szinte lehetetlen talpra állítani egy gazdaságot. Ráadásul egy kicsit elkezdtem belegondolni, hogy mi is következhet ezután...

Nézzünk körül 2014 háza táján. Ha marad a Fidesz akkor folytatódik tovább az erózió és megyünk a csőd felé...Nincs mese. Egyetlen olyan gazdasági szakembere nincs a Fidesznek aki ezt kezelni tudná, és gyanítom nem is akarják....

Sajnos arra szerintem nagyon kicsi az esély, hogy megverje a Fideszt bárki is a 2014-es választásokon. Egyrészt a választási törvény Fideszhez igazítása, esetleg a külföldi szavazati jogok, összefogás a Jobbikkal, ez mind-mind a Fidesz győzelmét segíti.

De játszunk el a gondolattal, hogy esetleg egy ellenzéki koalíció megveri a Fideszt. És ekkor jöhet a meglepetés, amit John barátom a Tollashát Blog-ban olyan szemléletesen leírt.

A Fidesz egyik alapító tagja Áder János Köztársasági Elnök. A Fidesz választási veresége után, felkéri Orbán Viktort és a Fideszt, hogy alakítson kormányt.

Jaaaa, hogy nem ők nyertek...??? Az nem számít. Semmi sem akadályozhatja meg ezt a lépést a Köztársasági Elnök részéről. A jelenlegi törvények szerint megteheti. És a győztes párt ellenzékben politizálhat tovább az esélytelenek teljes nyugalmával.

De játszunk tovább...Játszunk el a gondolattal, hogy Áder felkéri a Fideszt megverő győztes pártot a kormányalakításra, bár szerintem erre igen kicsi az esély...
Akkor szembekerül egy olyan kormányzási helyzettel, hogy a Fidesz embereibe ütközik szinte mindenhol, majd egy évtizedre bebetonozva. Alkotmánybíróság, Bíróságok, Médiatanács, stb, stb...
Ezen kívül egy rakás 2/3-al megváltoztatható törvény, ráadásul egy hatalmas gazdasági birodalom amit a Fidesz kiépített....
És mindennek a tetejébe a Fidesz alapító tagja a Köztársasági elnök. Ezek mind ott fognak keresztbe tenni, ahol csak tudnak.

Gyakorlatilag a győztes kormánynak nem lesz mozgástere. Szinte semmi.

Sokan mondják rám, hogy én, az egykor optimista ember, borzasztóan pesszimista lettem. Azt hiszem, van is rá okom. Egyre sötétebben látom a jövőt, és nem látok semmiféle kiutat. Nagyon remélem, hogy akik elolvassák ezt a szösszenetet, tudnak valami olyat, ami vissza adhatja az én, és több millió pesszimista társam jó kedvét. Mert mostanában bizony nagyon elvették...




Támogasd az oldalt!

Hozzászólások

borbala2012. július 23. 14:28:58Válasz
Dobenetes az irasod....Te nem 'pesszimista' lettel optimistabol, de az eles latasoddal elemzett helyzet, annyira elkeserito....a jovo szinte kilatastalan....hogy azok, akik kepes 'felfogni' es megerteni az irasod helyesseget, szinten pesszimistava valnak. Ez igy igaz, hogy az utolso ket ev csak feltette a pontot es felgyorsitotta az orszag tonkretetelet ...Itt mar a rendszervaltas utan elszabtak....Nagyon igazad van sajnos.
takacsbozsi2012. július 23. 15:37:31Válasz
Igen ha az ember komolyam belegondol egyetért Önnel. Tudnám tovább sorolni, hogy milyen hibákat kővettek el a regnáló kormányok,de Ön nem ezt kérte.Milyen lesz a jővő,ha az embereket nem ,,ébresztjük ,, fel a letargiából ÉLhetetlen.Ezért én úgy gondolom folytatniuk kell az emberekkel megkezdet párbeszédet-mert ez hiányzott az elmúlt 20-évben-Beszélni ,beszélni, felvilágosítani ,meggyőzni, a nép nyelvén szólni.Az őket foglalkoztató ,érintő kérdéseket megválaszólni, öszintén még akkor is ha fáj.Én hiszek abban ,hogy így egy-egy kis lépéssel mindig előrébb haladunk. Nagyot nem akarhatunk, mert nagyon elrontottunk ,,valamít,,Az ÖN optimizmusa sokunkat segít abban ,hogy higgyünk egy demokratikus jővőben. Miniszterelnők ÚR KÉREM MARADJON OPTIMISTA.
picike2012. július 23. 15:52:23Válasz
Feri ez úgy keserű mindőnknek, ahogy van! lenyomták a torkunkon! És most minden jóérzésű ember nagyon el van anyátlanodva! De, ha így maradunk, akkor nem fog semmi változni! Neked írnod kell ezekről a dolgokról, nekünk beszélni és megggyőzni legalább az ismerőseinket, hogy ne hagyjuk! Igaz, hogy betonzott törvényeket gyártottak futószalagon, de azokat a betondarabokat szerintem össze is lehet törni! Ha másként nem, akkor egy olyan úthengerrel, ami ezeket a mocskokat is belepréseli mindenestől a földbe! Akkor majd jöhet az, hogy változtatunk és azokat engedjük a hatalom közelébe, akik még szakemberek, dolgoznak és a köz hasznára teszik a dolgukat! Csak ezt látom kiútnak, mást nem! Ehhez meg nagyon össze kéne tartani azoknak, akik ilyen-olyan módon ezt meg akarják szüntetni! És nem megszabni, hogy én ezzel nem, a másikkal sem! Mert akkor a fene megette az egészet!
lényeglátó2012. július 23. 16:18:14Válasz
Mindinkább meggygyőzödöm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek!
(A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)

El nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története.
Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsonylelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak?
Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából. Nincs új a nap alatt!
lényeglátó2012. július 23. 16:19:46Válasz
Kár volt elfelejteni

?Az államok akkor pusztulnak el, amikor már nem képesek a hitványakat a derekaktól megkülönböztetni? (Antiszthenész ?12/VI.5.) Mi, most tudjuk-e? Vagy az MSZP ennyiben ma is ?leninista??
? Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel? (Demokritosz ? 41/48,) Lásd Sztálin, Rákosi, Kádár, Caucescu, Zsitkov, Honecker, stb. elvtársak!
marika.ani@gmail.com2014. szeptember 16. 17:00:43Válasz
2012-ben alig akadt volna az ún. baloldali szavazók közt, aki elhitte volna, hogy leválthatatlanok. Én sem, a vál.-i törv.-ek ellenére sem. " Mert, ha sokan megyünk...Mire is mentünk volna? Így legalább a beton lassan töredezik, számít ez a pár év is. Talán. :(
Felhasználónév:
e-Mail cím:
Üzeneted szövege:
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum
goats-variorum